Реклама / Ads
0| 4916 |17.03.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

ЕК ни глобява с 50 млн. заради земеделски субсидии

.
Главна дирекция “Земеделие и развитие на селските райони” ще предложи на ЕК България да бъде санкционирана с 49 млн. лв. за нарушения при кампанията за директните плащания на единица площ за земеделските производители през 2008 г., съобщиха от пресцентъра на Министерство на земеделието и храните.
 

Причината за глобата са установените застъпвания на площи, както и проблеми с процедурата по избор на изпълнител на ортофотокартата на земеделските земи.
“Преди минути получихме поредния шамар от Брюксел, заради проблеми с кампанията за изплащане на субсидиите за единица площ за 2008 г. ЕК ни глобява с 49 милиона лева”, заяви земеделският министър преди заседанието на земеделската парламентарна комисия. Средствата ще бъдат удържани от следващи плащания, т.е., ще бъдат намалени средствата за директни плащания за кампания 2010 или 2011, в зависимост колко време ще продължи процедурата по обжалване.

“Ще обжалваме решението на ЕК в законовия едномесечен срок с цел да намалим санкцията”, заяви министър Найденов, като допълни, че доста трудно ще възразим срещу направените констатации.

България има едномесечен срок за отговор и възражение. В момента земеделското министерство подготвя и възражението за стартиралата наказателна процедура за кампанията за директни плащания за 2007 г., според която България ще бъде санкционирана с над 40 милиона лева. Найденов припомни, че основният мотив за санкцията за кампания 2007 г. е код 6 - субсидирани са площи, които не би трябвало.

“Виждате резултатите от действията на ДФЗ и МЗХ. Сметката ще трябва да я платим ние и по-точно - земеделските производители”, коментира министърът. “Със страх очаквам всяко следващо писмо от Брюксел, защото знам, че идват обикновено за наказания”, коментира още Найденов. “Целият ми екип е ангажиран ежедневно с това да спасява поредната глоба или поредното наказание, вместо да се съсредоточим върху кампания 2010″, допълни той.

Найденов обясни, че България ще изпрати в срок - до 24 март отговор на ЕК за заменките. “Тече активна кореспонденция, за да уточним окончателният вариант, който ще изпратим. Съществува хипотезата земеделското министерство да си потърси средствата, които държавата е изгубила със заменките по съдебен път. Става въпрос за над 300 заменки и е много трудно по всяка да бъде ангажиран юридически екип и да се извърши проверката, обясни той.

Нейденов изрази надежда, че в рамките на следствието срещу Стефан Юруков може да се подскаже нещо на МЗХ като нарушения, извършвни при сключването на договорите, от които те да се възползват и да атакуваме в съда. Найденов поиска, когато някои от опозицията му задава въпрос по време на парламентарния контрол да започва изказването си с изречението: “Извинявайте, земедески производители, че заради нашето безхаберие ви глобиха с тези пари” .
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5560 |08.03.2010 Bloomberg: България пред банков срив заради фискалните грехове на Гърция . 0| 4998 |21.01.2010 ЕК да каже как ще санкционира Гърция заради блокадата . 0| 5204 |20.01.2010 Съдим Гърция в Люксембург заради ГКПП-та? . 3| 9082 |24.11.2009 Сглобяваме китайски коли в Ловеч

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads