Реклама / Ads
0| 4764 |12.04.2011 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

КНСБ въстана срещу „Евро плюс”

.
От КНСБ заявих своята негативна позиция относно пакта „Евро плюс”. Според синдикалистите той грубо навлиза в територии на изключителна национална компетентност и отговорност, каквито са сферата на труда, заплащането и социалната защита.
 

"Документът е ориентиран главно към конкурентоспособност и конвергенция, при това инструментите за постигането на тази симбиоза са вътрешно противоречиви: висока производителност на труда – при ограничаване на разходите за труд; запазване автономността на социалните партньори в колективното договаряне – при натиск върху обществения сектор; свободен избор на политически действия за всяка държава-членка – при препоръчване на възможния пакет от мерки”, посочват от синдиката.

От КНСБ все пак отчитат и някои положителни насоки, свързани с насърчаване на конкурентоспособността, заетостта и финансовата стабилност:

- полагане на усилия за подобряване на образователните системи и насърчаване на научно-изследователската и развойна дейност, иновациите и инфраструктурата;
- реформиране на пазара на труда в три взаимносвързани области, с цел повишено участие в пазара на труда – учене през целия живот, съчетаване на гъвкавост и сигурност, и намаляване на данъците върху трудовата заетост (последните две трябва да се разглеждат с внимание);
- повишен надзор и регулиране на финансовия сектор посредством редовни и строги стрес-тестове на банките, наблюдаване отблизо във всяка държава-членка на равнището на частен дълг към банките, домакинствата и нефинансовите предприятия.

Като цяло документът е насочен към рестрикции и издигане в култ на макроикономическото равновесие и финансовата стабилност, а това неминуемо води към орязване на права и замразяване на заплати и пенсии, констатират от синдиката. И допълват:„Единственият инструмент за синдикално участие, според Пакта, се изразява в призива правителствата да „консултират своите социални партньори” при предприемането на по-значителни икономически реформи. На лице е връзка между ангажиментите по Пакта „Евро плюс” и хода на преговорите в структурите на НСТС по Предложенията на КНСБ и КТ „Подкрепа" за мерки и политики в подкрепа на доходите и социалните плащания. Всичко това очертава сериозни предизвикателства пред необходимите мерки за социално сближаване и създава заплаха за социалния мир в страната.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5675 |26.11.2010 България тръгва срещу Швеция за парите в земеделието . 0| 5252 |12.11.2010 Бизнес скочи срещу по-висок данък сгради . 0| 6422 |17.09.2010 КЗК отхвърли жалбата срещу изпълнителя на Лот 4 на "Тракия" . 2| 4978 |16.09.2010 КНСБ готови за протести срещу пенсионната реформи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads