Реклама / Ads
2| 5728 |16.03.2012 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Коли фантоми на промоция в нета

.
Десетки добросъвестни купувачи са изгорели със суми от 5 до 50 хиляди лева за коли фантоми в интернет. Мераклиите за ново возило били съблазнявани с оферти за почти нови автомобили, които се предлагали на половин цена в нета.
 

 

Продавачите били фирми с адрес в Англия, които пускали джипове и лимузини на промоция с обяснението, че са фалирали заради кризата и масово разпродават активите си. За тази измама предупреди пред „Монитор” потърпевш бизнесмен, който се хванал на обява за евтин джип. Информацията беше потвърдена вчера и от  юридическия съветник в Европейския потребителски център Венцислав Петков.

 

Пред екип на „Монитор“ един от изгорелите обясни, че видял обявата в известен сайт за наддаване, където фирма предлагала джип на около 8 месеца на цена далеч по-евтина от пазарната. Тъй като сайтът бил един от най-известните за електронна търговия, мъжът не се усъмнил и решил да грабне евтиното возило

 

„Пишеше, че офертата е валидна само до 3 дни. Разбрахме се да им преведа капаро от 10 000 лева, а останалата част от сумата трябваше да платя като пристигне колата“, обясни потърпевшият. Мъжът превел парите. 4 дни по-късно получил имейл с обяснение от продавача, че колата е катастрофирала при доставката в Сърбия и фирмата иска да й бъдат преведени още пари, за да пристигне до България. Едва тогава купувачът се усъмнил, че има нещо нередно и направил свое проучване, което установило, че подобна фирма изобщо не съществува.

 

Пред „Монитор“ юридическия съветник в Европейския потребителски център Венцислав Петков добави, че мошениците искали парите да се изпратят по банков път, така че по-късно да не може да бъде оспорена транзакцията. В такива случаи препоръчваме потребителите да плащат само с кредитни карти и през съществуващите системи за разплащане. При издължаване с кредитна карта има възможност да бъде оспорвана транзакцията пред трезора, ако стоката не е получена в 45-дневен срок. След подаване на жалба в банката следва процедура, която може да завърши с възстановяване на парите. Много често „продавачът” на кола посочва на сайта и адрес в Англия, но при насрещни проверки се оказва, че такава фирма изобщо не съществува на Острова.

 

Капарото обаче е само началото на поредица от плащания, които мераклията прави. Продавачите непрекъснато се свързват с потребителя и искат допълнителни суми, често казват, че колата е задържана на митница или на граница, за което са нужни още пари. За целта е създаден хубав на вид сайт на транспортна фирма, който изглежда реален, откъдето пък искат още суми за превоз на автомобила. Потребителят попада в омагьосан кръг и измамниците не се отказват, докато не се убедят, че са го изцедили финансово и той категорично вече не желае да дава пари.

 

Досега никой не си е получавал колата, независимо колко много пари е дал за нея, казва Петков. Тези случаи са криминална измама, такива лица и фирми не съществуват и не са легално регистрирани в Англия. В този случай потребителите трябва да се обърнат към районната прокуратура по местоживеене, за да се образува досъдебно производство и да се търси наказателна отговорност на виновните лица, препоръчва юристът.

 

Много българи прибягват до покупка на кола през интернет, но специалистите препоръчват това да става чак след предварително проучване. По-евтино е да се изпрати човек, който живее в съответната страна, за да види автомобила, вместо сляпо да се доверяват на мошеници и да пращат пари без никаква гаранция.

Дори земеделци са били преметнати по този начин, каза още Петков. По-отракани стопани са си поръчали трактори и друга селскостопанска техника през сайтове, но така и не стигнали до края на сделката. Измамниците заличават доста бързо следите си, вземат парите, сайтовете се закриват и остава само работата на полицията да ги издирва. Има случаи, в които се използват имената на реално съществуващи фирми.

.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 5446 |21.10.2011 Обмислят екоданък за старите коли . 0| 5321 |19.07.2011 Е-коли ощетила БГ земеделци с над 2 млн.евро . 1| 4741 |10.06.2011 М. Найденов: Безпрецедентна е кризата от ешерихия коли . 8| 5059 |07.06.2011 Е-коли глътнал 10 млн. лева от родния пазар

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads