Реклама / Ads
6| 2945 |14.08.2024 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Кредитът от ББР за 150 млн. лв. на фирма, свързана с Гайтански - необезпечен. Договорът - от 2019 г.

.
Румен Гайтански
„Поради разследванията, които вървят и досъдебните производства, Българската банка за развитие (ББР) е предала цялата документация по кредитното досие на съответните служби. Тези пари са усвоявани 2019 г. по един много голям кредит от 150 млн. лв., който е практически необезпечен кредит“. Това заяви служебният министър на иновациите и растежа Росен Карадимов пред журналисти днес.
 

„Обявяването на търг от страна на банката направи обществено ясно, че тези 150 млн. лв. са първо несъбираеми, второ - необезпечени. Ако до този момент това се знаеше под сурдинка, тогава стана ясно. Ако има някакъв проблем, той е към 2019 г., когато е отпуснат кредит от 150 млн. лв. без реално обезпечение“, допълни Карадимов.





По-рано днес Комисията за противодействие на корупцията (КПК) и прокуратурата започнаха претърсвания във връзка с разследване за кредит, отпуснат от Българската банка за развитие на стойност от 148,5 млн. лв, съобщиха от прокуратурата. Обект на разследване са данни за допуснати от длъжностни лица от ББР безстопанственост и присвоявания във връзка с договора, сключен на 17.06.2019 г., с който кредитът е предоставен от банката на фирмата "Роудуей кънстракшън“.

 

От КПК посочиха, че действията ѝ имат за цел да установят цялостния процес от отпускането от ББР на кредита до неговото усвояване от съответните крайни бенефициенти, с оглед на наличието на данни за представена пред банката фиктивна обезпеченост на отпуснатия заем. Проверяват се и неправомерни действия на длъжностни лица - служители на ББР.

 

През 2021 г. стана ясно, че фирми на някои от най-големите бизнесмени в България са получили огромни кредити от държавната Българска банка за развитие. Нейното предназначение по принцип е да подкрепя малкия и средния бизнес.

 

Сред най-големите получатели на кредити от ББР се оказва строителното дружество „Роудуей кънстракшън“, свързвано с Румен Гайтански, по прякор Вълка. През 2019 г. то получава от ББР рекордните близо 150 млн. лева заем. Това се случва месеци след създаването на фирмата.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2310 |14.08.2024 Във Великобритания за първи път от декември насам бе регистриран ръст на инфлацията . 4| 7578 |13.08.2024 Експерт: Злоупотребите с европейски средства са станали в "Булгартрансгаз" при управлението на Владимир Малинов . 1| 51372 |10.08.2024 Гърция въвежда специални мерки по магистралите . 0| 3288 |09.08.2024 Защо се е разцепила планината в Гаета и защо Сперлонга е лабиринт?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads