Реклама / Ads
3| 5066 |28.12.2009 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Mинималната заплата ще бъде 240 лв през 2010

.
240 лева ще бъде минималната заплата догодина Източник: Вяра Йовева
Националният съвет за тристранно сътрудничество одобри минималната месечна работна заплата за страната през 2010г. в размер на 240 лв, съобщиха от правителствената пресслужба.
 

Минималната часова работна заплата ще бъде 1.42 лв. при нормална продължителност на работното време осем часа при 5-дневна работна седмица.

Проектът за Постановление на Министерския съвет бе одобрен от социалните партньори. Според представителите на работодателските организации запазването на размера на минималната работна заплата през следващата година е разумно. Ако в ситуация на криза увеличаваме минималната работната заплата, това ще доведе до нарастване на безработицата, смятат от Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Логично е да се запази сегашният размер на минималната месечна работна заплата, съобразено с това, че се намираме в криза, смятат и от КТ”Подкрепа”.

Министърът на финансите Симеон Дянков изрази надежда, че през следващата година страната ни ще бъде в период на икономически растеж и това ще даде отражение върху доходите.

Националният съвет за тристранно сътрудничество одобри и проект за Постановление за изменение на Наредбата за регулиране на цените на природния газ.Основната цел на измененията е да се създадат ясни правила за формиране на цената на природния газ при продажбата му от Обществения доставчик на крайни снабдители и потребители, присъединени към газопреносната мрежа. Промените в Наредбата предвиждат намаление на нормативно регламентираната надценка за Обществения доставчик от 3 % на „до 2 %” за година.

Освен това чрез измененията ще се даде възможност за прилагане на механизма за компенсиране на недовзет, съответно надвзет приход за предходен период. Това означава, че е в възможно запазването на цената на природния газ през едни периоди и нейната промяна през други, като Общественият доставчик ще се компенсира за претърпени от него загуби по време, когато цената е останала постоянна.

Според синдикалните организации и представителите на бизнеса обаче са необходими допълнителни промени и в Закона за енергетиката. По време на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество социалните партньори предложиха създаването на работна група, която да се занимае с измененията в закона, произтичащи от приемането на наредбата.

Председателят на Националния съвет за тристранно сътрудничество Симеон Дянков, вицепремиер и министър на финансите, съобщи, че още на следващото заседание на Съвета ще очертае приоритетите на правителството, и в частност на министерството на финансите, за следващата година.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4959 |06.10.2009 Дянков: Трябва да бъде оптимизирана болничната помощ . 0| 5370 |30.09.2009 В проекта Белене държатавата трябва да бъде защитена . 4| 4884 |20.08.2009 „Подкрепа” иска 400 лв. минимална заплата . 20| 5565 |17.02.2009 Туризмът да бъде признат за експортен отрасъл

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads