Реклама / Ads

0| 5030 |03.08.2007 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Министър Чакъров се спаразумя с природозащитниците за Иракли

.
След вчерашния протест на неправителствени организации, граждански движения и природозащитници срещу новите решения на правителството за Иракли, министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров днес проведе среща с протестиращите.

 

Вчера министър Джевдет Чакъров подписа заповед, с която се продължава временната забрана за строителство и други дейности в района на Иракли-Емине. Районът на Иракли и Емине обхваща площ от около 39 000 дка. В заповедите за зоните от екомрежата не се включват населени места и урбанизирани територии по одобрени и влезли в сила общи устройствени и подробни устройствени планове. Те са върху площ от около 1000 дка. Именно за това по-рано днес еколозите поискаха срещна и обяснение от министъра за изключването на 1000 дка от зоната около Иракли, където е забранено да се строи.

Стана ясно, че в тези територии, които не влизат в обхвата на новата заповед за забрана на строителството в Иракли има 17 инвестиционни намерения. Те са преминали през оценка на въздействието върху околната среда, но нямат изцяло завършени процедури, за да стартират проектите. Всички инвестиционни намерения подлежат на оценка по приетата вчера Наредба за екологични оценки и по Закона за биологичното разнообразие.

Природозащитниците и ръководството на екоминистерството се договориха, че в екипите, изготвящи екологичните оценки, ще участват представители на неправителствените организации, гражданските движения и природозащитници. Министър Чакъров изтъкна, че вчерашната заповед за забрана на строителството в Иракли е със срок на действие една година или е валидна до издаването на Заповед за обявяване на района Иракли-Емине като защитена зона. В този срок сме предвидили да няма никакво посегателство срещу биоразнообразието, а след това инвестиционните намерения и дейности ще бъдат подложени на оценка за съвместимост с предмета и целите на защитената зона, каза Чакъров. На срещата беше договорено и провеждането на регулярни обсъждания на проблемите между ръководството на екоминистерството и неправителствените организации, експерти и граждански движения. Първата такава среща ще бъде между 10 и 15 септември на тема Черноморие. frognews.bg

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 1| 5233 |03.08.2007 Продават на търг хотелски комплекс "Цигов чарк" . 0| 5168 |03.08.2007 Отстраниха незаконна бариера в община Царево . 0| 4785 |03.08.2007 Отстраниха незаконна бариера в община Царево . 1| 4333 |02.08.2007 Удължиха забраната за строителство в Иракли

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ