Реклама / Ads
2| 5147 |11.04.2008 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

У нас катастрофален БВП; най-богати: в петоъгълника на Европа

.
Най-богатите градове в ЕС са Виена и Стокхолм, догонва ги и Прага; 10-те най-бедни региони на Европа се попълват от територии, които се намират в Румъния и България.
 

 

След източното си разширяване Европа на 27-те "се обогати" и с проблемите на изостаналите региони на изток, анализира радио "Дойче Веле".

43% от брутния вътрешен продукт в Общността все още се създава в петоъгълника между Лондон, Париж, Милано, Мюнхен и Хамбург. Останалите региони, където живее две трети от населението на Европейския съюз, далеч не могат да се мерят с икономическия ценър на Европа. Докато в Лондон брутният вътрешен продукт на глава от населението възлиза на 290% от средното ниво на Общността, в най-бедния регион в североизточна Румъния той е едва 23% или над 12 пъти по-малко.

Според данни на Евростат класацията на 10-те най-бедни региони се попълва от територии, които се намират в Румъния и България. В най-бедния северозападен регион на България брутният вътрешен продукт на глава от населението възлиза на едва 27% от средното ниво на Европейския съюз. Това не е съвсем необичайно за Източна Европа.

Между най-богатите градове в Европейския съюз, наред с Виена и Стокхолм, фигурира един единствен град, който се намира на територията на бившия Източен блок: чешката столица Прага, която заема 12-та позиция в класацията на най-богатите. На първите три места са Лондон, Люксембург и Брюксел-столица.

Премахването на регионалните различия е приоритетна цел на Европейския съюз. Средствата предвидени за нея възлизат на една трета от бюджета на Общността за периода 2007 - 2013г.

България ще получи 6,9 милиарда евро или толкова, колкото малка страна като Литва.

Най-значителни са сумите, предвидени за Полша - 67,3 милиарда евро, заради значителния брой изостанали региони на изток от Одер. Независимо от усилията на Брюксел, регионалните различия едва ли ще изчезнат скоро. Това, разбира се, не означава, че изостаналите региони няма да се развиват. Но те едва ли скоро ще догонят по-напредналите, защото все още 75% от инвестициите за изследвания и технологично развитие текат към богатия икономическия център, който заема само 14% от територията на Общността.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4878 |10.04.2008 МВФ: Икономическият растеж на България ще се понижи . 0| 5789 |10.04.2008 Продават парцели с цена 0,54 лв. за квадратен метър в Арбанаси . 1| 4933 |10.04.2008 45,91% от българските фирми „кихат кинти” за подкупи на официални лица . 3| 4770 |09.04.2008 МВФ: Източна Европа се изправя пред кредитен банкрут

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads