Реклама / Ads
6| 8296 |14.12.2013 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Откриват ски сезона в Банско и Боровец

.
Днес е официалното откриване на новия зимен сезон 2014 в курортите Банско и Боровец. Банско. Трикратният олимпийски и двукратен световен шампион по ски Алберто Томба ще даде старт на ски-сезона в курортния град. Знаковото първо спускане за сезона той ще направи по пистата, която носи неговото име, от 2003 г., когато за първи път дойде на Бъндеришка поляна. Миналата година Алберто Томба беше в Банско за петото издание на проекта "Научи се да караш ски" и даде името и лицето си на една от кабинките на лифта.
 

Освен Томба, на откриването на сезона се чакат още четири гиганта в ските. По традиция, тук ще бъде единственият петкратен носител на Големия кристален глобус - Марк Жирардели, както и скиор №1 на България за всички времена Петър Попангелов.

Присъствие ще отбележи още французинът Люк Алфан, който откри сезона в полите на Пирин преди 3 години. Той е носител на голямата световна купа за 1997 г. в алпийските ски, освен това е и победител в най-престижната автомобилна надпревара в света - рали "Дакар", за 2006 г. Очаква се и Юре Козир от Словения, който прекрати кариерата си през 2006г. след 15 сезона в Световната купа, 3 победи и общо 20 подиума. Знаменитостите, изключая Томба, ще се включат в атрактивното състезание „Победи Шампионите". Всеки фен на ските, записал се на сайта на курорта, ще може да се пусне по трасето, по което са карали големите скиори, и да се опита да подобри тяхното време.

От 12:00 ч на „Бъндеришка поляна" стартира концертът на Лора Караджова, Криско и 100 Кила. От 16:00 ч на централния площад Ути Бъчваров ще прави бански суджук за 800 души.

Официалното откриване на сезона ще е в 18:00 ч на площада, като участие в него ще вземат всички световни звезди. От 18:30 ч ще има концерт на Румяна Попова, а от 18:40 ч в читалище „Никола Вапцаров" започва кулинарната изложба „Това е Банско" с типични местни специалитети. Голямата заря ще е от 19:30 ч, а по традиция горещият денс купон в „Хепи Енд" ще започне в 22,00 ч.

Боровец. Снежната покривка по пистите в Боровец е около 60 - 70 см, съобщиха от "Бороспорт". За откриването цените на дневните лифт карти ще са намалени наполовина, а нощното каране и детският парк "Борокидс" ще е безплатно.

Курортът ще посрещне гостите с програма под надслов "Огън и Лед", а водещ на програмата ще е Камен Воденичаров. През целия ден за посетителите ще бъде отворен Снежен бар с греяно вино и чай, като ще има и "happy hour" между 17.00 и 18.00 часа, когато питиетата ще бъдат раздавани безплатно. Фигури от лед, ще се изработват на живо пред хотел Рила, ще има и фрирайд скокове в Промо-Сноу Парк „Бороспорт".

По улиците на курорта ще обикаля карнавално шествие с артисти на кокили, мимове, клоуни и жонгльори, както и мажоретките от град Самоков. Подготвени за награди в специалната игра с публиката „Опознай Боровец", победителите от която ще бъдат определени с томбола. За децата е предвидена детска анимация в отделна шатра с много коледни и състезателни игри, надуваем замък, арт ателие и рисуване върху лица. От сутринта до късния следобед в "Борокидс" парк деца от 4 до 10 г. ще се обучават да карат ски безплатно, като за тях ще бъде осигурена и ски екипировка.

На 15 и 16 февруари курортът ще бъде домакин на Европейската купа по алпийски ски за мъже 2014 г. Най-добрите ски алпийци в света ще се съберат за последна тренировка преди олимпиадата в Сочи. Състезанието ще се проведе на писта Попангелов, като това по никакъв начин няма да възпрепятства останалите скиори, избрали Боровец за сезона.

В района температурата на въздуха е от минус един градус до 4 градуса. Времето е ясно. Духа вятър, със скорост на места 2,2 м/с до 3,4 м/с, предимно западен, югозападен или северозападен. Валежи няма. От "Бороспорт" напомнят - да се кара само в границите на пистите и да се спазват указанията и ограниченията по пистите.

Нощното каране ще се състоиот 18.00 до 21.30 часа на писти: Мартинови бараки 1,2,3, Иглика и Рила. Затваряне на пистите в 22.00 ч.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 6682 |18.11.2013 Банско взе световна ски награда в Кицбюел . 23| 6263 |15.01.2013 Д. Добрев: Банско трябва да се развива . 10| 8061 |07.05.2012 Откриват ултрамодерна болница в София . 2| 5460 |12.02.2012 Жителите на Банско са доволни от туризма

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads