Реклама / Ads
0| 5894 |09.07.2007 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Пътят до морето - от 20 до 200 лева

.
Пътуването към морето в повечето случаи, колкото и добре да е организирано, си е най-досадната част от дългочаканата почивка. Знаейки през какво трябва да мине, всеки тръгващ по дългия път към бленуваната почивка трябва да се зареди с конска доза търпение и да има по-здрави нерви.
 
Ако сте решили да пътувате през уикенда, трябва да знаете, че билетите за автобуси се купуват като топъл хляб. За това е добре запътилите се към Черноморието да помислят за това един-два дни по-рано.

Автобусите са 10 пъти повече от влаковете, но пак има сериозен наплив на туристи, който те трябва да поемат. Компаниите се множат с всяка следваща година. Движението по пътя София - Бургас е натоварено. Заради огромния трафик пътуването с рейс през почивните дни се точи до 7-8 часа - колкото е с влак. Цените на рейсовете до повечето южни морски дестинации са около 20 лева. Множеството фирми почти са изравнили ценовите си листи. Ако искате билет в две посоки, цената е около 36 лева. До Варна и околностите можете да отидете за 25 лева, а в двете посоки е 48 лева.

 reis.jpg  снимка Вяра Йовева

Опашки се вият и пред гишетата на Централна гара. Който иска да си направи резервация за през седмицата, трябва да чака поне час.

До морето пътуват 12 влака на ден. От 15 юли пък ще пуснат още два допълнителни до Бургас. Други композиции ще се оборудват с още вагони за летния сезон. За да поемат потока от туристи по Южното Черноморие, допълнителните влакове са с маршрут между Бургас и София през Пловдив и са нощни. Единият ще тръгва в 23.00 от София и ще пристига в Бургас в 6.58 ч, а другият ще отпътува от Бургас в 22.35 ч. и ще е в София в 6.28 ч.
Допълнителни директни вагони ще обслужват пътниците по направлението Пловдив - Бургас - Пловдив. Тези ще бъдат включени в състава на ускорения бърз влак "Родопи", който тръгва в 6.50 ч. от Пловдив за Варна, както и в състава на ускорения бърз влак "Слънчев бряг", заминаващ в 15.30 ч. от Бургас за София. БДЖ пуска и допълнителен кушет-вагон до Бургас, с който пътниците от Югозападна България - Петрич, Сандански, Благоевград, Дупница и Перник, ще могат да стигат без смени до Бургас и в обратната посока.
Клиентите на "Български държавни железници", пътуващи по това направление, ще плащат 20% по-малко от цената на билета, тъй като за маршрутите от Югозападна България до Бургас и обратно се въведе това намаление от 1 юни.

По-евтините билети са за 15 допълнителни маршрута от вътрешността на страната до Варна и Бургас. Тези сезонни релационни цени ще важат до 30 септември. За пътувания по тези маршрути БДЖ предлагат допълнително 50%-но намаление за деца на възраст от 7 до 10 години срещу представяне на железопътна карта "Дете".

Също от 1-ви юни "Български държавни железници" пуснаха и първите два допълнителни влака за летния сезон, които се движат по направлението Плевен - Бургас - Плевен. Всички допълнителни влакове и вагони ще се движат до 30 септември.

Друг икономичен и удобен начин да се стигне, и то бързо, до морето е с автомобил. Удобството е, че не се гони график и може да се спира, където е необходимо на пътниците. Неприятното е обаче, че в пиковите дни и часове трафикът е нетърпим. Опашки от коли се образуват в отсечките, които се ремонтират по маршрута София-Варна. Катаджии дебнат за нарушения на всеки километър. Катастрофи могат да се видят край опасните отсечки по маршрута до морето, особено в участъците, където все още няма магистрала.

Безспорно най-удобният начин да стигнем до морето е със самолет. Най-удобният, но и най-скъпият. Двупосочният полет в икономичен клас е около 290 лева от София до Варна и обратно за юли. За бизнес клас цената скача почти с 90 на сто.

За Бургас цената за същия период излиза към 260 лева за икономичен клас и към 401 лева за бизнес клас. "ФН"
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5152 |09.07.2007 Срив на тока по морето, курортисти щъкат гладни в тъмницата . 1| 5390 |03.07.2007 Бум на цените по морето . 0| 5934 |25.06.2007 Пияни туристи и нелюбезен персонал довеждат до побоища по морето . 1| 5212 |19.06.2007 Ще проверяват концесионери по морето

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads