Реклама / Ads
0| 7299 |28.01.2011 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Помощ за свиневъдите от ЕС

.
Европейският съюз реши да деблокира помощ за свиневъдството, което пострада от силното нарастване на цените на зърното и поевтиняването на продукцията им заради диоксиновата зараза в Германия, предаде Франс прес.
 

Частниците, които складират месо на собствени разноски от 3 до 5 месеца могат да кандидатстват за помощ от Общата селскостопанска политика (ОСП), за да покрият разходите си за складиране. Комисията може да реши да продължи периода на складиране, ако ситуацията наложи това.

Комисията има право да вземе решение за предоставяне на помощ за частно складиране, при спад на цената под 103 % от референтната (1509.39 евро/тон). Тази помощ се прилага при ниски цени на свинското месо, както и при високи нива на производство. В случая помощта за частно складиране е насочена и към подпомагане на сектора на свинското месо във връзка с високите цени на фуража, които са определящи за нивото на разходи за производство на свинското месо. На тази помощ се гледа и като на контра мярка срещу диоксиновата криза в Германия, която се отразява много неблагоприятно на цените на свинското месо в Германия, Холандия, Белгия, като този негативен ефект се наблюдава и в другите страни-членки.

Цените на свинското продължиха да спадат след Коледа, като между последната седмица на декември и първата седмица на януари са загубили 2,4 процента от стойността си до около 137 евро за 100 килограма. В Германия спадът беше доста по-голям, със 7,2 на сто, отбелязва Брюксел.

България подкрепи предложението на Комисията, тъй като то се очаква да повлияе положително на сектора в страната.

Европейският комисар по земеделие и развитие на селските райони Дачиан Чиолош обяви в понеделник на срещата на земеделските министри от ЕС в Брюксел, че е взел принципно решение за отпускане на тези помощи за частно складиране.

За последен път земеделският сектор получава подобна подкрепа през 2007-2008 година, когато е финансирано от европейския бюджет, а около 100 000 тона бяха складирани, което бе финансирано от европейския бюджет с около 37 милиона евро.

Frognew.bg напомня, че вчера в МЗХ се състоя среща с Асоциацията на индустриалните свиневъди в България, за уточняване на бъдещи мерки за подкрепа на свиневъдния сектор.

Ресурсът по Временна държавна помощ за подпомагане на земеделските производители, направление „Свиневъдство” и „Птицевъдството” ще бъде разпределен с цел максималното усвояване на средствата. Одобреният финансов ресурс по схемата е в размер на 3 480 000 лв., съобщиха от пресслужбата на Министерството на земеделието и храните.

УС на ДФ „Земеделие” взе решение да се подпомагат земеделски производители, осъществяващи дейност в първичното производство на селскостопански продукти в сектор животновъдство, които притежават животни за стоково производство.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5463 |15.07.2010 Еврофондовете на помощ на общините . 1| 5078 |14.06.2010 Държавата оказва непозволена помощ на банките . 3| 5171 |16.04.2010 Правят закони в помощ на фермерите . 0| 5336 |21.12.2009 С 3.8 млн. лева скочи бюджетът за извънболнична помощ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads