Реклама / Ads
1| 6687 |19.07.2017 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Правим Вертикален газов коридор заедно с Румъния, Гърция и Унгария

.
редставители на газовите компании „Булгартрансгаз“ ЕАД (България), ICGB AD (България), DESFA S.A. (Гърция), FGSZ LTD (Унгария) и SNTGN TRANSGAZ S.A. (Румъния) подписаха меморандум за разбирателство относно реализацията на Вертикалния газов коридор.
Документът бе подписан по време на провелата се днес съвместна среща в Букурещ, Румъния. Това предаде Министерството на енергетиката в прессъобщение.

В него министерството припомня, че през месец септември 2016-та година енергийните министерства на България, Гърция, Румъния и Унгария подписаха меморандум за реализацията на Вертикалния газов коридор в рамките на заседание на Групата на високо равнище за газова междусистемна свързаност в Централна и Югоизточна Европа (CESEC).

Приетият днес документ цели сътрудничество между газовите компании за реализацията на коридора за двупосочен пренос на природен газ, който свързва междусистемно мрежите на България, Гърция, Румъния и Унгария. Насърчаването на проекти от общ интерес, както и на други необходими проекти съвместно и индивидуално, са сред целите, записани в Меморандума за осъществяването на Вертикалния газов коридор.

Като се отчита стратегическото значение на проекта за изграждане на междусистемната газова връзка Гърция-България за Вертикалния газов коридор, в инициативата е включена и проектната компания „Ай Си Джи Би“ АД.

Страните се съгласяват, че настоящият меморандум ще служи за основа за засилване на бъдещото сътрудничество по отношение на анализа на възможността за изграждане на необходимата газопроводна система, с цел пренос на природен газ до транзитните държави и до европейския пазар от Гърция през България, Румъния до Унгария и обратно.

Отчитайки географското разположение на четирите страни, подобряването на националните им инфраструктури и изграждането на липсващите междусистемни връзки, ще допринесе за постигане целите на Европейския енергиен съюз.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5618 |17.02.2017 ЕК ни дава €920 000 за газов хъб „Балкан” . 1| 5307 |06.09.2016 ЕС: Проектът за газов хъб ще се развива независимо от обстоятелствата . 0| 4928 |21.07.2016 Събитията в Турция може да стопират изграждането на газова връзка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads