Реклама / Ads
5| 5236 |25.10.2008 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Прозорци ще произвеждат ток с помощта на гел

.
Фотоволтаичен гел, поставен върху прозорците у дома, може да превърне къщата в производител на електричество. Това изобретение, дело на фирмата от Потенца Esco Energy, е на път да направи революция.

„Още с основаването на фирмата си поставихме за цел да занесем възобновяемите източници на енергия в къщите и да превърнем обикновените потребители в производители на енергия“, казва президентът на фирмата Джузепе Ветере, съобщава сайтът "Пронто София".

20 души са работили по революционния проект. На практика той представлява течен материал, съставен от аморфен силиций, който бива подлаган на специална обработка чрез нанотехнологии, за да се превърне в полупроводник. Поставен във вътрешността на двойните стъкла, гелът, който включва и вода и разтвор от сол, позволява улавянето на слънчевата светлина и превръщането й в енергия. Тя може да се използва за домашни нужди.

Тъй като той е прозрачен, видимостта на стъклото си остава добра, въпреки че намалява преминаването на светлината с 20 %.

„Светлината, идваща от слънцето, се улавя и абсорбира от малки електротерминали, монтирани в прозорците, след което преминава към традиционната електрическа мрежа, позволявайки производството на 97 вата на всеки кв.м. повърхност“, казва Ветере.

Според него не е необходима специално направена структура, тъй като гелът може да се постави във вече съществуващи прозорци. Много е важно обаче стъклото да бъде идеално наклонено по слънчевата ос, в противен случай ефикасността намалява.

При лабораторните експерименти гелът е демонстрирал добри възможности за улавяне на светлинните честоти в ултрачервения и ултравиолетовия диапазон, така че произвежда електричество и в присъствието на изкуствено нощно осветление.

Промишлената цена на продукта, който заема между 4 и 8 милиметра, е от 2 евро за ват, като се изключат разходите по монтирането.

„Ако се вземе като пример средно жилище с 15 кв.м. прозорци, то цената е 6-7000 евро. Тази сума обаче може да се възърне под формата на спестяване от традиционните сметки за ток в рамките на няколко години“, допълва Ветере.

Гелът вече е получил и международен патент и се намира в производствена фаза. Целта на фирмата е да достигне 15 мегавата до юни 2009, след което да постигне годишен режим през 2010 година от 50-60 мегавата. Предвижда се и отварянето на седалища в Рим и Милано.

В момента лабораториите на фирмата са ангажирани в производството на спрей на продукта, който може да се прилага при отделни стъкла. Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 6098 |24.10.2008 Замените на гори са стрували на държавата между 6 и 8 млрд. лв. . 0| 5285 |23.10.2008 Европа затяга правилата при определяне на летищните такси . 8| 5029 |23.10.2008 Цените на жилищата скочиха с 3% . 3| 5216 |22.10.2008 „Албена” се представя на туристическа борса в Букурещ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads