Реклама / Ads
1| 5268 |24.06.2008 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Ръстът на цените на имотите в цял свят забавя темпо, в България още не

.
Световният ценови бум на пазарите на недвижимост, който дълго време примамваше инвеститорите, е към края си. По данни на „Global Property Guide”, цените на жилищата в редица страни спадат.
 

Спадът ще продължи повече от година, като възстановяването на американския жилищен пазар, който през миналата година изпадна в тай-дълбоката депресия от Втората световна война, ще се забави, съобщава БГНЕС. Рекордното равнище на изселване, ограниченото кредитиране, а също така и намаляването на потребителските разходи в САЩ доведоха до световна корекция на цените на жилищата.
Експерти отбелязват, че квадратният метър навсякъде поевтинява, освен в десетина страни, сред които и Русия, на които все още им се удава да поддържат ръста. От „Global Property Guide” отбелязват, че показателите за цените на жилищата за едногодишния период, завършил през първото тримесечие, са показали ръст само в 13 страни по света. Сред лидерите са Китай, където жилищната площ в Шанхай е поскъпнала с 40.5%. Сред останалите страни ръст е регистриран в България (31.6%), Хонконг (31.1%) и Сингапур (29.8%).
Поскъпнали са също така домовете в Кипър, нараснала е цената на недвижимостта в Австралия, а също така в Тайван. Но ако оценим динамиката, отчитайки инфлацията, тогава най-големият ръст е бил не в Китай или в Сингапур, а в Словакия, където жилищата са поскъпнали с 29.3%.
Всички останали пазари са регистрирали спад, рекордьор е Латвия – апартаментите в Рига са загубили 38.2%.
Вълната от отвъдокеанските ипотечни проблеми достигна до европейските пазари половин година по-късно, както се случва с всички негативни явления, зародили се в САЩ и достигнали Стария Свят. По данни на „Global Property Guide”, рекорден спад на цените на недвижимост сега се наблюдава в Ирландия (-13.2%), Люксембург (-5.8%), Португалия (-4.3%) и Малта (-4.9%). Във Великобритания, където инвестициите в жилищния сектор винаги са се смятали за изгодни, спадът започна съвсем неотдавна, затова за момента британските цени са намалели само с 0.7% или с 2.1%, отчитайки инфлацията.
Сред азиатските пазари забавяне се наблюдава в Япония, където жилищната собственост за година, отчитайки инфлацията, е поевтиняла с 1.9%. В Русия цените на жилищата за момента растат, твърди ръководителят на аналитичния център IRN.ru Олег Репченко. „В Москва от началото на 2008 г. жилищата са поскъпнали с 20-25%, каза той. Впрочем, Репченко уточни, че в течение на цялата 2007 г. на пазара на жилища в Москва се е наблюдавала стагнация и цените са започнали да растат едва през четвъртото тримесечие. Той очаква, че през 2008 г. в Русия ще има корекция: до края на годината ще има стагнация на пазара и даже понижаване на цените с 5-15%.

Експерти посочват три основни причини, които са преобърнали световните цени на жилищата в посока надолу. Първо, в следствие на продължителния бум се промени съотношението на цените на жилищата и неговия наем, за мнозина стана изгодно да взимат под наем апартаменти, а не да купуват. Второ, инфлационният натиск принуди централните банки да вдигнат лихвите, което веднага се отрази на чувствителния към промени в кредитната политика пазар на имоти. Трето, върху цената повлия и негласната политика на американската администрация, която не ограничи кредитирането на рисковите кредитополучатели, което в крайна сметка доведе до финансовата криза – най-лошата в следвоенната история на САЩ.
Цените на жилищата отново ще тръгнат нагоре, след като американската икономика се справи със спада в жилищната сфера. Експертите, анкетирани от „РБК Дейли“, отбелязват, че това ще бъде възможно само след нейната собствена регенерация.
Очаква се, че още с идващата зима експертите ще заговорят не за дълбока рецесия на американската икономика, а за нейната депресия. „Този период ще продължи до април-март 2009 г. И обстановката ще бъде по-трудна, отколкото се предсказва. Към края на 2009 г. американската икономика ще започне бавно да се възстановява и този процес ще набере сила не по-рано от 2010 г.“, заяви за РБК Дейли“ директорът на изследователския центъра CEMI-EHESS професор Жак Сапир

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5067 |23.06.2008 България се наводнява с молове, а цените на тези имоти са главозамайващи . 0| 4940 |15.05.2008 Цените у нас спадали, били сме втори по бизнес-климат в ЕС . 9| 5316 |15.05.2008 Цените у нас спадали, били сме втори по бизнес-климат в ЕС . 1| 5033 |15.02.2008 Цените на имотите у нас ще спаднат през 2008 г., смятат австрийци

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads