Реклама / Ads
3| 6295 |12.03.2014 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Румен Гечев: Небанковите институции да са с лицензионен режим

.
Източник: Булфото
Очакваме официалното становище на Европейската централна банка, за да изберем системата, при която ще защитим българските граждани и ще възстановим баланса на интересите. Това заяви в ефира на BTV народният представител от ПГ на КБ и зам.-председател на Комисията по икономическа политика и туризъм Румен Гечев. Той обясни, че става въпрос за европейска директива и раздаване на кредити до 400 лв., но това касае и другите кредити.
 

 

Депутатът подчерта, че целта е да се промени режимът на работа на фирмите, които раздават бързи кредити. „Ние ще поискаме небанковите институции, които раздават такива кредити да минат от регистрационен към лицензионен режим. Това означава качествена промяна в контрола и регулирането на тези институции. Искаме да изключим от пазара случайните играчи и да останат тези сериозни фирми, които спазват европейските правила при раздаването на тези кредити”, каза още той.

 

По думите му новите изисквания включват и две други важни промени: небанковите институции да представят капитал, който се обсъжда да се движи между 2 и 5 млн. лв. и доказването на произхода на капитала. Според депутата това означава, че разбойници, откровени спекуланти ще бъдат изключени от този пазар, за да не се случват такива трагедии, за които научаваме всеки ден.

 

Помолен да коментира дали така няма да останат само големите фирми на пазара, Гечев обясни, че във финансовата сфера нещата се различават, защото не е едно и също някой да има крава и да продава млякото и това някой да си "играе на банки и на финансиране". "Ние няма да правим промени, които не съответстват на европейската практика. Въпросът е не дали фирмите са дребни или големи, а дали следват европейските правила. Дали работят в защита на своя интерес и на интереса на своите клиенти или само за извличане на спекулативни печалби в българския, негативен смисъл на думата", категоричен бе той.  

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 6423 |31.01.2014 Р. Гечев: Въвеждаме плаващи лихви; променяме отношенията с банките . 16| 7757 |18.12.2013 Р. Гечев: Имаме отлични макроикономически показатели . 8| 6643 |30.05.2013 Румен Драганов: 12 години ни отказват Министерство на туризма . 0| 5076 |30.10.2008 МВФ създаде нов финансов инструмент да помага на страни в затруднения

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads