Реклама / Ads
1| 8291 |07.12.2014 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

На село дават къщи без пари

.
Архив Източник: Булфото
Собственици на имоти на село предоставят без пари домовете си на хора, които искат да живеят там. В сайтове за безплатни обяви все по-голяма популярност набират опитите да се намерят „стопани” на къщи в малки населени места. Единственото условие на собствениците към новите обитатели е да поддържат имота.
 
„Давам, без да се плаща наем, на сериозен човек (семейство) или пенсионери къща с двор в село Българско Сливово, до Свищов”, пише в обява в сайт. Изискването на собственика е кандидат-новодомците да живеят постоянно на мястото, да стопанисват и да се грижат за имота - къщата и двора.

Няма ограничение за срока на ползване. Самата къща е на два етажа, 100 квадратни метра и два декара двор, в които може да се отглеждат плодове и зеленчуци. В същия сайт се предлага и къща с почти готова градина. „Давам къща за живеене в с. Чокоба - 60 кв.м., с двор 1200 кв. м., с лозе и овощни дръвчета. Без наем, срещу стопанисване”, пише в друга обява.

Не липсва и търсене на подобни предложения. В интернет пространството и различни социални мрежи немалко столичани пускат обяви, че имат желание да се преместят на село, където да живеят в някоя къща срещу стопанисване. Млада жена например търси своя дом на село. Тя посочва, че е безработна, има малък опит в градинарството и животновъдството на ниво основни задължения. „Нямам на разположение къща на село, но ако някой има и не я ползва, предлагам да се нанеса и да я поддържам, без да плащам наем”, пише в обявата си тя. Дамата е съгласна да се грижа и за възрастен човек и посочва, че има опит като домашен помощник и болногледач в домашни условия.

Нерядко собственици на имоти са готови да ги предоставят и на семейства в нужда. Наскоро с дом се сдоби младо семейство, което нямаше къде да живее, пише "Монитор". Жена от Враца им предостави дома си. Проблемът с призрачните села с необитаеми къщи у нас се разраства все повече. 172 села са обезлюдели, като 24 от тях дори са заличени от картата на България само в рамките на 1 година. В селата живеят по-малко от 2 млн. души. Затова в последните години англичани и руснаци все по-често спасяват българските села от обезлюдяване и закриване.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5583 |03.11.2014 В Брюксел обсъждат възможности за финансиране на магистрала „Хемус“ с европари . 5| 6572 |30.10.2014 "Рефан България" с най-престижната европейска награда за качество в Париж . 1| 5409 |29.10.2014 Тръгват парите по спрените оперативни програми . 0| 5430 |27.10.2014 Забавянето на европарите ще свали още цената на земята

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads