6|
8039
|29.11.2014
БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ
Шаранът-10 лв., рибата тъпкана с пестициди
Експерти препоръчват българинът да заложи на традиционния шаран за Никулден, тъй като той със сигурност е роден и е пресен. Проблемът е, че преди празника цената му скочи рязко и килото вече масово стига 10 лв. на дребно.
Масово у нас се внасят още скумрия, ципура и лаврак, чието търсене българските водоеми не могат да задоволят, уточниха от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури, които започват масово проверки преди Никулден. Те са относително безопасни за разлика от норвежките риби, които често имат завишени нива на тежки метали.
„Тази година още няма данни от проверките, защолна с пестито започваме от понеделник, но по традиция преди Никулден търговците вадят старата си залежала стока. Масово рибата е размразена, а е се продава за прясна. Не са редки и случаите на изтекъл срок на годност”, обясняват хранителните експерти.
Лекари пък алармират и за друга опасност – морските видове са пълно с тежки метали и пестициди заради замърсените води и за това консумацията им крие риск от натравяне и дори развитие на диабет. „Не прекалявайте с тези риби, защото пестицидите в морето, натрупващи се в мастните тъкани, намаляват способността на организма да произвежда инсулин и може да провокират развитието на захарната болест”, обясняват специалистите.
Като цяло 84% от рибата в световните морета и океани има опасни нива на живак. Новината за високото съдържание на живак в рибата и рибните продукти нашумя, когато американка на 21 години почина след диета, състояща се от ежедневна консумация на риба тон.
„Тази година още няма данни от проверките, защолна с пестито започваме от понеделник, но по традиция преди Никулден търговците вадят старата си залежала стока. Масово рибата е размразена, а е се продава за прясна. Не са редки и случаите на изтекъл срок на годност”, обясняват хранителните експерти.
Лекари пък алармират и за друга опасност – морските видове са пълно с тежки метали и пестициди заради замърсените води и за това консумацията им крие риск от натравяне и дори развитие на диабет. „Не прекалявайте с тези риби, защото пестицидите в морето, натрупващи се в мастните тъкани, намаляват способността на организма да произвежда инсулин и може да провокират развитието на захарната болест”, обясняват специалистите.
Като цяло 84% от рибата в световните морета и океани има опасни нива на живак. Новината за високото съдържание на живак в рибата и рибните продукти нашумя, когато американка на 21 години почина след диета, състояща се от ежедневна консумация на риба тон.
Моля, подкрепете ни.
Реклама / Ads
КОМЕНТАРИ
Реклама / Ads