Реклама / Ads
5| 6219 |28.09.2019 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Шефовете на ”Томас Кук” взеха 30 милиона паунда бонуси, въпреки фалита

.
Шефовете на фалиралата компания ”Томас Кук” са натрупали 30 милиона паунда (66,3 млн. лв.) бонуси, въпреки фалита. Облагодетелствала се е и безмилостната бивша изпълнителна директорка Хариет Грийн, която определя себе си като ”ланда” - кръстоска между ”лъв и панда”, съобщи ”Дейли Мирър”.
 

Тримата ръководители на компанията - Мани Фонтела-Новоа, Хариет Грийн и Петер Фанкхаузер, наред с други висши служители, печелят изключително много от фалиралата туристическа фирма от 2007 г насам. В същото време 150 000 британци се оказват изоставени в чужбина и скандалът става все по-голям. Вече са отправени и предложения бившите шефове да върнат обратно високите си приходи.

 

Около 9 000 работници са загубили работата си само във Великобритания. Сегашният шеф Петер Фанкхаузер, който обяви, че фирмата не може да бъде спасена, е прибрал в джоба 18,3 млн.лв. от момента на поемането през 2014 г. Тази цифра включва бонус от 6,4 милиона лева преди четири години. Председателят Франк Майсман също е получил 3,5 милиона лева през това време. Главните финансисти Мишел Хили и Бил Скот са спечелили около 15.4 милиона лева от 2014 г. насам.

 

Британският туроператор Томас Кук обяви фалит на 23 септември, след като не е успял да намери необходимите пари, за да продължи дейността си, и ще започне производство по ликвидация. Така се отменят почивките на стотици хиляди клиенти. Властите ще трябва да организират завръщането в родината на близо 600 000 туристи, клиенти на най-старата туристическа компания в света, от които на 150 000 британци. Това е двойно по-голям фалит от обявения преди две години от британската авиокомпания "Monarch".

 

Ударът, който със сигурност ще понесе цялата туристическа индустрия по света, може да се окаже пагубен за българския туристически отрасъл. На този етап стана ясно, че над 50 български хотела ще бъдат засегнати от създалата се ситуация. Огромен е рискът, пред който са изправени всички, работили с туроператорската компания, която вече спря да плаща. Загуби за милиони левове, предвиждат хотелиерите. Реална е опасността да не получат парите за вече реализираните почивки на чуждестранните туристи, тъй като в повечето случаи договорите с фалиралия туроператор съдържат клаузи за разсрочено плащане със срок 60 дни след като туристите са напуснали страната ни. Щетите все още се изчисляват, но цифрата от 100 милиона вече се завъртя в публичното пространство. Това предизвика и усилените консултации между представители на бранша и министерството на туризма.

 

Министър Ангелкова обяви, че в момента у нас пребивават 5940 туристи на британския туроператор. Посредникът на фалиралия туроператор за България Христо Гълъбачев обясни, че по-малко от 10 на сто от тях са англичани.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4907 |28.09.2019 „АВТОМОБИЛЕН САЛОН СОФИЯ 2019“ - нови марки, революционни технологии и куп приятни изненади . 10| 6116 |26.09.2019 Ангелкова: Търговска тайна са загубите на хотелиерите и транспортните фирми у нас . 15| 9799 |26.09.2019 Само във Фрог: Английският върховен съд подхваща сделката с „Виваком“ . 0| 4893 |26.09.2019 Новите модели iPhone 11 и Apple Watch Series 5 идват в Технополис

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads