Реклама / Ads
20| 6605 |28.10.2011 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Синдикатите: Ако не вдигнем доходите, не чакайте мирна есен

.
КНСБ и КТ "Подкрепа" категорично не подкрепят Закона за държавния бюджет за 2012 година във вида, в който е предложен от финансовото министерство и какъвто ще бъде обсъждан днес на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество.
 

 

"Бюджетът за следващата година е прекалено консервативен и предпазлив", заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров, цитиран от БГНЕС.

 

Синдикатите не подкрепят и така предложените Закон за бюджета на държавното обществено осигуряване и Закон за бюджет на НЗОК за следващата година. Без увеличение на доходите за следващата година няма как двата синдиката да приемат бюджетите.

 

"Не мислим, че есента ще е мирна, ако няма политически ангажимент за повишаване на доходите", каза още Пламен Димитров.

 

КНСБ и КТ "Подкрепа" искат увеличаване на минималната работа заплата на 290 лева, 10% увеличение на възнагражденията на всички работещи в бюджетния сектор и на пенсиите с поне 5%. Според техните разчети, ако се увеличат заплатите с 10% от 1 април и ако се увеличи минималната работна заплата отново от 1 април това ще излезе на бюджета 276 милиона лева на годишна основа. Още 260 милиона лева ще трябва да се извадят от бюджета, ако се вдигнат и пенсиите.

 

Те дори имат и конкретно предложение от къде да дойдат тези пари. Според тях заложеният в бюджет 2012 година дефицит е абсолютно ненужно нисък. "Дянков сам си позволи 2% дефицит с Пакта за фискална стабилност. Ако се увеличи дефицита до 2%, това ще е една възможност за нови 550 милиона лева, които могат да обслужат разходни политики, които искаме", отбеляза президентът на КНСБ Пламен Димитров.

 

Синдикатите смятат още, че приходите, заложени в бюджета са силно занижени, както и това, че рамката на бюджета може да бъде друга, малко по-разхлабена, но достатъчно устойчива.

 

Не може 4 години да бъдат замразени заплатите в бюджетната сфера, не може пенсиите също за 4 години да бъдат замразени", коментира Димитров.

 

Синдикатите искат от НСТС новите системи за заплащане на администрацията. Освен това те настояват, когато се правят ревизии по ДДС от НАП, паралелно да се прави и ревизия за осигурителни вноски и всяко искане за възстановяване на ДДС да води след себе си и проверки за осигурителните вноски.

 

"Ние не разбираме защо за поредна година министърът на труда и социалната политика се въздържа да установи еднакъв ръст на минималния осигурителен доход за всички икономически дейности. Настояваме максималният осигурителен доход през следващата година да се увеличи на 2700 лева и след това да следва логиката на 10 минимални работни заплати", категоричен бе Димитров.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5937 |27.10.2011 ЕК ни погва заради ДДС-правилата . 7| 5997 |27.10.2011 Трайков не изключва провал на проекта "Белене" . 7| 12870 |26.10.2011 Изграждането на АЕЦ “Белене” – мисия невъзможна . 12| 6899 |26.10.2011 Л. Павлова: Плевнелиев не ми звъни, да ми казва какво да правя

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads