Реклама / Ads
3| 4780 |16.09.2009 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

София предприема действия, за да обуздае корупцията

.
Има желание да бъде изтръгнат контролът на митниците от ръцете на мафията, пише днес "Файнаншъл таймс".
 

Стотици служители на българските митници ще бъдат уволнени в сряда като опит на най-бедната страна-членка на ЕС да се пребори с корупцията и организираната престъпност. Това са най-големите проблеми на страната според повечето българи. Това е началото на статия в авторитетния "Файнаншъл таймс", която коментира новото управление на България и мерките, които то предприема, за да изтрие негативния имидж на страната пред света.

Симеон Дянков, старши икономист за Световната банка, назначен за вицепремиер и министър на финансите обяснява мерките с желанието да бъде изтръгнат контролът на митниците от ръцете на мафията и приходите, които тя заграбва всяка година отново да постъпват в хазната, се казва още материалът. Нелегално се внасят над 80% от вината и спиртните напитки в България, 40% от цигарите и 30% от дизеловото гориво, казва Дянков.

Назначаването на Ваньо Танов за директор на Агенция „Митници” вече е донесло конкретни ползи още в първите дни. Увеличили са се приходите от акцизите.

Ако бъдат изпълнени успешно, реформите в митниците ще помогнат и за възстановяване на отношенията на България с Европейската комисия
, пише още "Файнаншъл таймс".

Изданието припомня, че въпреки отблокирането на парите по някои европейски фондове, стотици милиони евро помощи за България все още са замразени заради неуспеха на предишното правителство да се справи с корупцията и организираната престъпност.

Някои анализатори изразяват скепсис за това дали реформите ще бъдат ефикасни срещу могъщите организирани престъпни групи в България, добавя "Файнаншъл таймс".

Ежедневникът пише, че предишните български правителства са избягвали конфронтация с престъпните групи, които са замесени още в трафик на наркотици към Западна Европа и проституция.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5075 |07.09.2009 Данъци за милиони укрили строителни предприемачи . 1| 5273 |16.05.2009 До 12 на сто спад в цените на имотите в София и Букурещ . 0| 10862 |17.04.2009 Летище София с награда от British Airways . 0| 4971 |13.04.2009 София втора в ЕС по ръст в доходността от офис площи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads