Реклама / Ads
0| 5446 |24.06.2013 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Стопанската камара с препоръки към Народното събрание

.
Това Народно събрание, в тази структура, няма бъдеще, се посочва в позиция на Българската стопанска камара (БСК).
 

"Отправна точка при определянето на интереса на обществото трябва да бъде състоянието и перспективите на икономиката. До формирането на ново Народно събрание в кабинета да отпадат и да не се включват политически оцветените министри и заместник-министри, а само експерти, подкрепени от гражданското общество", се казва в позицията на БСК.

Според БСК - правителството и Народното събрание в краткосрочен план трябва:

1. Да определят краткосрочните задачи и стратегията за развитието на икономиката, с които да се гарантира просперитета на бизнеса и подобряването на жизнения стандарт на населението. Да се публикуват пътни карти и точни индикатори за постигане на целите, за да се осигури възможност за контрол от страна на гражданското общество.

2. Да се въздържат от популистки решения, сред които задържането на цени, финансирането на губещи предприятия, структури и др.
Този подход трябва да се замени временно с компенсаторни социално-ориентирани механизми, създаване на пазарни условия за временна заетост, особено за младите хора.

3. Да извършат необходимите неотложни промени за подобряване на регулациите на естествените монополи и за „разграждането" на изкуствено създадените.

4. Да приемат промени в закони за подобряване на бизнес климата, включително за ограничаване на контрабандата и сивия сектор, за премахване и намаляване на регулативните режими.

5. До 1 април 2014 г. всички заинтересовани звена на публичната администрация да защитят съществуването на всеки един регулаторен режим и от същата дата всички незащитени режими да бъдат отменени.

6. С акт на Министерския съвет да се забрани събирането от администрацията на такси, глоби и други плащания, непредвидени изрично в закон, включително за извършени услуги и контрол.

7. Нормативно да се регламентира отпадането на възможността за въвеждане на минимални прагове при определянето на размера на възнагражденията и цените на услуги от съсловни организации.

8. Да се установи поносим размер на съдебните такси, който осигурява достъпа до правосъдие, като се определи горна граница и поетапно заплащане - в размер от 20% от дължимата такса при завеждане на дело, а пълният размер на таксата да се заплаща след края на делото от загубилата страна.

9. Да се въведе практика по включване на арбитражни клаузи в договорите за обществени поръчки, които сключват държавата, нейните структури и общините, с цел демократизиране на отношенията и постигане на равноправие при търговски дела, както и осигуряване на бърза и ефективна процедура при решаването на спорове.

10. Да извършат необходимите неотложни законодателни и структурни промени за стабилизиране на електроенергийната система и етапно либерализиране на енергийния пазар.

11. Да приемат необходимата промяна, с която да се преустанови бюджетното финансиране на всички партии.

На следващ етап, с цел гарантиране на политическа устойчивост, която да доведе до икономическа и обществена стабилност, е необходимо да се осигури плавен преход към нови избори и да се продължи партньорството с Европейската комисия.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 7350 |21.06.2013 Финансист: Няма ликвидна криза . 9| 8823 |20.06.2013 Кр. Петков: България е в ликвидна криза от няколко дни . 0| 8412 |18.06.2013 Flirt спечели злато в САЩ . 2| 8003 |19.06.2013 Рокади в ръководството на Български енергиен холдинг

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads