Реклама / Ads
2| 5431 |08.04.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

За по-строги антикризисни мерки съветва Световната банка

.
Тежка е прогнозата за бг икономиката на Световната банка
Държавата да преосмисли участието си като осигурител в пенсионната система е един от съветите на Световната банка в доклад за политиките и реформите, които правителство ни трябва да предприеме в различните сектори, съобщава БНР.
 

Препоръчва се още пенсионната възраст да се изравни с тази в ЕС и да е еднаква за мъжете и жените.


Според експертите на международната финансова институция, икономиката ни тази година се очаква да се свие рязко и да започне да расте едва догодина.

Прогнозата е броят на крайно бедните българи през декември да надхвърли 400 хиляди души. Ръководен принцип в социалната политика трябва да бъде защитата на хората, а не на индустрии, фирми или на работни места, смятат от банката.


Рязането на 10% от публичните разходи няма да е достатъчно за овладяване на бюджетния дефицит, смятат още от Световната банка и съветват да се търсят мерки за компенсиране на спада на приходите, като се разшири данъчната основа. Един възможен начин е отпадането на данъчните облекчения.


За да могат бг доходите да достигнат европейските, трябва да се направят реформите в здравеопазването, образованието и пенсионната система.


В сферата на здравеопазването трябва да се приеме генерален план за оптимизиране на болничната мрежа, да се създаде независим орган, който да отговаря за лицензирането и акредитирането на болниците, ясно да се определи кои услуги се поемат от здравната каса, като това би дало възможност за влизане на частни осигурители в системата.

Въведената формула за финансиране в образованието на пътеки по ученик, оставя нерешени редица въпроси. Добре е да се помисли дали финансирането да не се обвърже с броя на завършващите ученици, а и студенти, не само с приетите.

Това, че държавата поема 12% от осигурителната тежест, не само не решава проблема с финансовата стабилност, но може да доведе и до изкривяване.Системата трябва да стъпи на собствена база, финансирана единствено от вноските.

Да се търси начин да се ограничи и преждевременното пенсиониране, както и оттеглянето от работа поради инвалидност, съветват още от Световната банка.

Като предложение се посочва вариант, при който тези, които се пенсионират по-рано, да получават по-ниски пенсии до навършване на пенсионната възраст.

Ако не бъдат предприети подходящи мерки, може да се наложи да се вдигнат осигуровките, въпреки обещанията на правителството да ги намали още от средата на тази година.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5162 |26.03.2010 Мерките срещу кризата отново на масата . 16| 5197 |19.03.2010 Антикризисните мерки на Дянков в обектива на Deutsche Welle . 8| 4636 |19.03.2010 Дянков готов с мерките до края на седмицата . 5| 4899 |17.03.2010 И данъчните против мерките на кабинета

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads