Реклама / Ads
0| 5809 |31.03.2023 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

„Сватбеният град“ Обидош

.
Източник: личен архив
Имало едно време…така започват всички приказки и се разказва за принцове и принцеси, замъци и предания, достигнали до нас през вековете. Така се почувствахме, стъпвайки в Обидош. Градче, колкото шепа, а събрало толкова много история.
 

Обидош е един от най-добре запазените средновековни градове в Португалия. Разположен на хълм, недалеч от Атлантическия океан, Обидош винаги е заемал важно стратегическо място. Някога тук е имало мавърска крепост с наблюдателна кула.

 

Градчето не е било популярно до 1282 г., когато Дон Диниш вместо годежен пръстен, подарява Обидош на бъдещата си съпруга Изабела. Този жест допада и на други владетели, като следващите 600 години всеки португалски монарх прави същото, утвърждавайки го като „Домът на кралиците“ или „Сватбеният град“.

.

Тази традиция продължава, докато един ден синът на доня Елеонор се дави и тя от мъка се оттегля тук. Малко по малко това става женско градче. С нея пристигат и придворните дами, както и други принцеси и благороднички.

 

Съседното градче пък било пълно с бременни богати наследници, които се отдавали на почивка преди важния ден. Там имало и минерални бани, които им действали благоприятно. Така двете села се превърнали в женско царство. Доня Елеонор дори построила акведукт, за да стигне минералната вода и до Обидош.



.

Градът почти не се е променил от времето на сватбата на крал Диниш и Изабела: калдъръмените му улици и стръмните стълбища се издигат към укрепленията, откъдето можете да разгледате местността, осеяна с вятърни мелници и лозя. Старите средновековни къщи са превърнати в музеи и ателиета за занаяти. Тук можете да опитате и прочутия вишнев ликьор в шоколадова чашка.

 

Обидош е забележителен. Това е може би най-очарователното градче в района. Впечатляващ замък, построен от маврите, 14 параклиса и църкви, множество китни занаятчийски магазинчета, запазени в автентичен вид, разказват истории за приказни време.  


.

Всяко дюкянче е като страница от приказка. То крие своя история и се опитва да я разкаже на посетителите. Влезте, поседнете и я чуйте. Тя е в ръчно направеният хляб и тестени вкусотии, току що изкарани от пещта, в ръчната бродерия или картини с плочки азулежу, в малката шоколадова чашка с ароматен ликьор. Обидош е толкова живописен, че сякаш е нереален.

 

Намерете време да посетите и замъкът, който се смята за едно от чудесата на Португалия. Той е свидетел на борби за трона и политически промени. Замъкът  осигурява уединение, безопасност и чувство за свобода на кралските особи. Затова те обичали да инвестират парите си в него. Бил е пристан на кралици с разбити сърца и безопасно пристанище за някои крале.

 

След разрушителни битки, различни промени и достроявания през годините, днес замъкът е отворен за посещение и е една от най-големите атракции в Португалия. Впечатляващата гледка от  кулите и стените на замъка ще ви остави безмълвни и ще ви накара да изживеете част от приказка за принцове и принцеси и отминали далечни времена.

 

Всичко това можете да видите в предаването Професия турист или да преживеете с програмите на ЕКВАТОР. 

 

Автор: Адриана Русенова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 4144 |29.03.2023 Военният експерт Илия Налбантов: Българските частни компании да произведат снаряди за Украйна . 1| 7326 |30.03.2023 Какво да нося за кратки преходи? Открийте наръчник за начинаещи! . 0| 4715 |30.03.2023 За всички пациенти с ортопедични заболявания – ортопедът д-р Дженгиз Чабукоглу ще проведе безплатни консултации на 07-08.04.2023 г. във Варна . 0| 4530 |29.03.2023 Как да активираме Sportingwin bonus със завишени коефициенти?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads