Реклама / Ads
16| 8456 |23.11.2018 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Светослав Малинов: Ако министър Петкова не я е срам, да попита ЕК за проекта Белене

.
Светослав Малинов
Площадката на АЕЦ „Белене” е опасна сеизмична зона и нека бъдещи инвеститори не си въобразяват, че ще дойдат на подреден терен с готова нотификация. Стандартите на Комисията са изключително завишени с оглед на трагедията във Фукушима и предпоставките за подобен сценарий и у нас.
 

Това заяви в предаването „Лице в лице”, евродепутатът Светослав Малинов и прочете част от стенограма на думите на премиера Бойко Борисов от 2012 година, с които министър-председателят изтъкнал същите мотиви за опасността от земетресение и последиците от него.  

 

„Европейската комисия отговаря на мен, но всъщност се обръща към всички хора в България, които са заинтересовани. В момента европейската комисия ни защитава от българското правителство за казуса АЕЦ „Белене”, което е изключително тъжно”, каза Малинов. Малинов призова и енергийния министър Теменужка Петкова „ако не я е срам, да зададе същия въпрос на Еврокомисията – какво означава възобновяването на проекта АЕЦ „Белене” през 2018 г."

 

Вчера Малинов получи отговор на запитване към еврокомисаря по енергетика Ариас Канете, в който се посочва, че „Белене” на практика се намира в нулева фаза, след като българското правителство реши да го прекрати.

 

Евродепутатът поясни, че стандартите на Комисията са изключително завишени с оглед на трагедията във Фукушима и предпоставките за подобен сценарий и у нас. „Има два много силни акцента върху сеизмичността и съхраняването на отработеното гориво. И по двата фактора България има огромни проблеми – площадката в „Белене” е определена като принадлежаща към сеизмична зона”, поясни той.

 

Евродепутатът отправи въпрос към енергийния министър, провокиран от достигнали до него данни, свързани със съхраняването на отработката на ядреното гориво.  „Вярно ли е, че отработеното ядрено гориво, което е един от възможно най-опасните отровни елементи с оглед на своята радиоактивност, през последните три години се трупа тихо и незабележимо на площадката на „Козлодуй” и правителството пести пари, които са необходими, за да бъде дадено за преработка”, попита Малинов. По думите на Малинов въпросът „бавно пълзи към институциите” и може да бъде спрян лично от Петкова.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5415 |18.09.2018 Вдигат пенсиите с 5.7% догодина, заяви социалният министър . 8| 9523 |26.02.2018 Тр. Трайков: С оставката си министърката признава, че има намеса в сделката за ЧЕЗ . 4| 5334 |31.10.2017 Министър на Орешарски купува ТЕЦ ”Варна” . 1| 6493 |25.09.2017 Руски министър, смятан за наследник на Путин призна: Без инвестиции сме обречени

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads