Петък, 20 Октомври 2017, 22:34
Frognews
2| 4455 |22.07.2016

Теменужка Петкова: Прокуратурата разследва наново АЕЦ ”Белене”

.
Теменужка Петкова
Физическата защита на АЕЦ „Козлодуй“ се извършва от служители на Областната дирекция на МВР във Враца. Това заяви от трибуните на Народното събрание енергийният министър Теменужка Петкова.

"Месечната цена на услугата включва всичко необходимо по договор. От страна на АЕЦ "Козлодуй" са осигурени всички необходими мерки за защитата на предприятието. От своя страна Карсимир Янков каза, че всички обекти в зоната на АЕЦ "Козлодуй" се управляват от служители на районното управление на завода. "Обектите извън защитената зона на предприятието се извършват от друга охрана, кому е нужно това", попита Янков, цитиран от новини. бг. И добави, че пазещите нямат лиценз за притежание на необходимите неща, за да извършват тази дейност. "Запознала съм се много добре с длъжностните характеристики на служителите. Имат лиценз, който е съобразен изцяло със закона и е издаден през 2012 година", уточни Петкова.

 

Към настоящия момент се води ново разследване за АЕЦ „Белене“, всичко е в ръцете на прокуратурата. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова в отговор на въпрос от народните представители от РБ Мартин Димитров и Петър Славов във връзка с търсене на имуществена отговорност от длъжностните лица, отговорни за осъдителното решение срещу НЕК ЕАД за 550 млн.евро по казуса АЕЦ "Белене“. За периода 2009 г. до 2013 г. са били извършени поредица от проверки от Агенцията за държавна финансова инспекция във връзка с проекта АЕЦ „Белене“. „Бяха извършени финансови инспекции както в НЕК, така и в БЕХ, така и в бившето Министерство на икономиката, енергетиката и туризма по отношение на отпусканите целеви средства и тяхното разходване“, обясни Петкова.

 

„При тези проверки бяха установени поредица от нарушения, нарушения в областта на обществените поръчки, много тежки, много груби нарушения“, каза тя и посочи, че докладите от проверките са предоставени на компетентните органи на прокуратурата. „Още през месец май 2012 г. Софийска градска прокуратура и специализираното звено за противодействие с финансовите и данъчни измами уведомява Агенция за държавна финансова инспекция, че е образувано досъдебно производство във връзка с престъпление и вреди в особено големи размери по повод този проект. В последствие обаче миналата година през месец март 2015 г. дойде постановление на прокуратурата и в НЕК, че производството е прекратено, поради липса на престъпление по съответните разпоредби“, заяви министър Петкова. По думите й тогава НЕК и Министерство на енергетиката и БЕХ са обжалвали това решение и през 2015 г. то е отменено, като към настоящия момент се води ново разследване. „Така че всичко е в ръцете на прокуратурата, аз се надявам колегите наистина да анализират цялата фактическа обстановка, защото това е наистина много важно“, допълни министър Петкова.

 

 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Учреди се Национална камара на автосервизите в България 0| 2180 |20.10.2017 . Ако до 1 година няма сделка по Брекзит, паундът ще падне под 2 лева 0| 2738 |19.10.2017 . Гърция въвежда прогресивен данък за имотите-за големите жилища ще се плаща повече 0| 2778 |19.10.2017 . Козметолозите на REFAN съветват: Погрижете се за кожата преди първите бръчки 0| 2389 |18.10.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама
Реклама
Реклама

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах