Реклама / Ads
1| 5647 |27.10.2009 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Тръгва тръжната процедура за "Тракия"

.
Росен Плевнелиев Източник: Вяра Йовева
Между 12-15 ноември ще бъде обявена тръжната процедура за лот 2 от автомагистрала „Тракия”. Това каза за медиите министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев.
 

Паралелно обаче трябва да се решат проблемите с липсата на екологична оценка, отчуждителни процедури и липса на строително разрешение. Бюрото на „Джаспърс” в София проверява изготвената документация, което се очаква да отнеме около 10 дни.

Тръжната процедура предвижда да има и избор на изпълнител през февруари и март през 2010 г. и да започне строителството през пролетта на 2010 г. Движим се категорично по график, каза той. „Ако успеем до края на годината да получим Оценката за въздействие върху околната среда (ОВОС), ще имаме три месеца буфер и ще имаме време за реакция, ако има проблеми, обясни министърът.

Ако през ноември вали сняг, в две трети от територията на страната няма да има кой да чисти, допълни Плевнелиев. Според него ноември месец е най-критичният, защото регионалното министерство няма сключени договори за две трети от територията на страната, тъй като са изтекли.

Областните пътни управления ще трябва сами да преценяват как ще реагират и да използват собствените си ресурси, ако завали сняг през ноември. „Поставени сме в една голяма драма, решаваме я, а от първи декември вече ще имаме договори. Лично аз се моля всеки ден да не завали сняг през ноември, но ако завали – имаме план за действие. Ще се справим”, призна министърът.

Плевнелиев обясни, че заради забавянето на обществените поръчки за зимно почистване, които са били обявени през август, а не през март, както е трябвало, сега действат 156 договора, 71 от които са изтекли и не могат да бъдат удължени. Това засяга две трети от територията на държавата. В МРРБ има кризисен щаб, като се преговаря с фирмите, на които ведомството дължи пари.

Министерството ще подпише споразумение с компаниите, на които дължи пари за зимно почистване. „В момента при 132 млн. лв. дефицит, умножено по 20 % ДДС – колко компании е фалирала тази агенция и това министерство с некоректното си отношение. Така, че ако има пари –има, ако няма – няма, но ние трябва да сме коректен партньор”, коментира той.

Част от дължимите суми обаче вече са разплатени. „Ако някои им дължи 132 млн. лв. – те няма как да бъдат мотивирани са почистват”, каза той.

От 2011 г. ще бъдат сключвани по-дълги петгодишни договори, които ще бъдат подложени на обсъждане. Ние ще променим драматично принципът на работа, допълни Плевнелиев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5466 |30.09.2009 Лихвите по кредити и депозити тръгват надолу . 1| 5194 |08.09.2009 76 млн. франка кредит тръгват към България от Швейцария . 0| 9441 |25.06.2009 Тръгва проекта „Супер Бургас” . 1| 4956 |07.04.2009 Тръгва Мениджър на годината 2009

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads