Три пъти по-скъп от свинското: Цената на кашкавала удря 30 лв. за килограм
Сиренето, макар че поевтиня с 1% през последната седмица, се продава на едро по 11,07 лв. за килограм, а по магазините вече рядко може да се намери качествено под 20 лв. за кило.
Ако изключим олиото, млечните продукти са най-поскъпналите храни в България за последните 20 г. Кашкавалът например е струвал на едро 5,15 лв. през 1999 г.
Кравето сирене е поскъпнало 4 пъти за този период, също и кравето масло, чиято цена от 70 ст. за 125 грама през 1999 г. в момента е достигнала 2,72 лв., пише „24 часа“. При млечните продукти най-драстичното поскъпване се случва през последната една година, защото цените на фуражите се вдигнаха много, а оттам изкупните цени на млякото са вече около 2,50 лв. за литър.
Заради засушаването това лято се налагало използването на повече фураж. Ако зимата се окаже тежка, това ще влоши още повече ситуацията.
През последната седмица пилешкото месо поевтинява с около 1% и се продава на едро средно по 5,97 лева за килограм. Захарта е 2,33 лева за килограм в края на седмицата, а брашното пада до 1,32 лв. за килограм. Оризът поевтинява с 4 стотинки и достига 2,74 лв. Яйцата се продават по 0,30 лв. за бройка на едро.
Моля, подкрепете ни.