Цените на кафето достигнаха нов връх: Ще пием ли по-скъпо кафе заради слабата реколта в Бразилия?
Министерството на земеделието на САЩ актуализира прогнозата си, според която реколтата от кафе в Бразилия за стопанската 2024/25 г. ще възлезе на 66,4 милиона стандартни 60-килограмови торби, което е спад спрямо предишните прогнози за 69,9 милиона торби. По данни на метеорологичната служба Cemaden, настоящият сезон в Бразилия е най-сухият от 1981 г. насам.
Глобалното затопляне оказва сериозно влияние върху производството на кафе, особено на сорта "Арабика", който е по-деликатен и изисква специфични климатични условия за отглеждане на висококачествена суровина. Според експерта Видин Андонов, очаква се производството на "Арабика" да намалява в дългосрочен план, което вероятно ще доведе до увеличение на производството на "Робуста", тъй като това е по-издръжлив сорт, който е по-лесен за отглеждане.
Кафето е втората най-търгувана суровина на борсите след петрола, като е силно подложено на влияния от различни фактори, които могат да се използват за спекулации върху пазарната му цена. Това важи и за настоящото поскъпване на кафето в международен план.
Повишаването на цената на суровината за една от най-консумираните топли напитки у нас и в световен мащаб повдига важни въпроси, като: дали увеличението на цените ще се отрази и в България; дали реколтата в Бразилия е единственият фактор за поскъпването, или има и други причини; кога бихме могли да очакваме евентуално понижение на цените на кафето у нас.
Във връзка с тези въпроси се обърнахме към експерта Видин Андонов за коментар. Той е мениджър бизнес развитие към полския кафе-хъб Hardtank и отговаря за разширяването на компанията извън пределите на Европа.
Моля, подкрепете ни.