Реклама / Ads
0| 5807 |02.06.2009 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Удължиха срока за ранните записвания за почивка

.
Туристи Източник: Вяра Йовева
Заради икономическата криза мнозинството туристи предпочитат да платят ваканциите си в последната минута, което принуди хотелиери и туроператори да удължат срока за ранните записвания за лятна почивка с отстъпка в цената.
 

Записванията ще продължат с две седмици повече - до 15 юни, вместо до изминалия краен срок - 31 май. Хотелиерите предлагат 15-20-процентни отстъпки от пакетните цени.

До 20 на сто е спадът в ранните резервации за летни почивки в сравнение с миналия сезон. Хората от бранша обаче се надяват да наваксат със записванията, тъй като в условията на икономическа криза туристите изчаквали най-добрите оферти в последния момент и не бързат да се разделят с парите си. Мнозинството туристи в момента предпочитат да платят ваканциите си в последната минута, вместо да рискуват да вложат значителна сума месеци предварително. Още повече че мнозина разчитат цените да паднат поради намаленото потребителско търсене. Затова продажбите, замислени като ранни, просто не изпълниха предназначението си.



През последните години ранните продажби се превърнаха в мярка, с която туроператорите се опитват отрано да раздвижат пазара и да се противопоставят на типичната за българина тенденция да мисли за лятната си (или пък зимна) почивка в последната минута. Според проучвания, чиито данни не се променят съществено през последните години, близо половината българи решават къде ще прекарат лятната си почивка около месец по-рано. Всеки трети се замисля за предстоящата си ваканция 2-3 месеца преди началото и едва всеки четвърти започва да я планира четири месеца или повече преди заветната дата. При това дългосрочното планиране най-често е свързано с почивките в чужбина.

Като цяло туроператорите споделят, че ранните продажби, за които има финансови стимули както за агенциите, така и крайния клиент, бяха онзи механизъм, който помагаше на дългосрочното прогнозиране, намаляваше рисковете и даваше сигурност за изхода на продажбите. Тази година обаче всичко е различно.

Повечето собственици на хотели в Североизточна България вече са заявили, че са осигурили около 40-50 на сто заетост на базите през сезона.


Изненада за сезона са активните резервации от Литва и Латвия. Хотелиерите и ресторантьорите се надяват да компенсират очертаващия се спад в сектора с повече записвания от Украйна.

Очакванията са за най-много туристи от Румъния, както и български летовници.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 7987 |27.03.2009 Изтича срока за подаване на декларациите за облагане с корпоративни данъци . 5| 4862 |06.11.2008 Чуждестранните туристи се увеличили с 18% в България . 8| 4806 |19.04.2008 Очаква се чуждестранните инвестиции у нас за 2007г. да надхвърлят 6.5 млрд. лв. . 1| 4758 |02.08.2007 Удължиха забраната за строителство в Иракли

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads