Реклама / Ads
70| 12093 |02.12.2014 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Васил Филипов: Бог да го прости "Южен поток", Путин е блъфьор

.
Васил Филипов
Стигнахме кръстопътя. Путин просто търсеше начин да сложи край на една авантюра, която започна преди седем-осем години."Южен поток" беше мъртво родена рожба на Русия. Путин е блъфьор и лъжец. Така коментира пред Фрог изказването на руския президент, че България губи по 400 млн. евро годишно от този газопровод експертът Васил Филипов.
 
"Южен поток" беше обявен като спасение на Европа, тъй като Путин бе решил да придобие газопрводите през Украйна, където има осем тръби. Той ги поиска и не му ги дадоха, защото този украинец, който ги даде, тълпата щеше да го убие същия ден на улицата. И тогава обявиха, че ще правят "Южен поток". Този номер го правеха предишното десетилетие със "Син поток".Тогава аз управлявах газовата дейност у нас и искаха да им дадем транзитите. Даже ги бяха спазарили два-три месеца преди мен. Аз провалих решение на МС от декември, където искаха да извадят транзитите от Булгаргаз и го дадат за 35 години на Мултигруп. Но това не се състоя. И казаха, ще правим "Син поток". Правете го! Не го направиха, защото още нямаше такива платформи , на които да се заваряват тръбите 2000 г. Беше изработена такава платформа и започнаха да строят "Син поток", който бе дълъг 294 км. на дъното на Черно море и всяка тръба трябваше да струва оп 1 млрд. долара.Но вместо да построя пет тръби за 5 млрд. построиха една тръба за 5 млрд. Тоест, колко щеше да струва "Южен поток" знаят само Бог и стари баби. Четири тръби по 950 км. щяха да струват десетки и десетки милиарди. И кой щеше да го плаща е въпрос на друг коментар, започна Филипов.

На руснаците им беше ясно, че не могат да постигнат показателите, които обявяват, не могат да създадат това налягане, не могат да транспортират такова количество газ. С една дума ще се похарчат огромни пари, а още повече ще се открадат.И така се стигна до тупане на топката, до дрибъл на място. Ще строим, ще строим... Но никой не каза, колко ще струва газопровада и как ще се изплаща, защото той трябва да се изплаща. От един милиард цената се вдигна на 5 млрд и щеше да стигне навярно 10 млрд. и повече.Те не могат да осигурят такъв транзит на газ, защото транзитите на Русия към Европа са над 260 млрд., а те в най-добрия случай тренспортират 160 млрд. От лятото насам транспортът на газ към Европа намалява. Даже и сега транспортът на газ по транзитната и конвенционалната мрежа вместо 40 атмосфери влиза на 29. България щеше да влезе в една спирала на задлъжняване и да изпадне в една вечна зависимост от Русия, посочи експертът.

Това са приказки на маоумници. Това са приказки на малоумник, на блъфьор. Путин е един блъфьор, лъжец, казва ви го Васил Филипов. В Русия всички са учили в едно училище и тяхната политика е лъжата и измамата.Те си говорят и не се чуват. Те никъде не са обявявали какво количество газ могат да транспортират. Аз ще ви го кажа. Най-голямото количество при днешните възможности е да докарат не 63 млрд., а 18 млрд. Да ви кажа и за транзитната такса. През Украйна тя е 3,8 цента, а през нас 1,9 цента. Така е, защото у нас работят с мошеници, които им приемат условията и се съгласяват и след това получават комисионни. И всичко това за наша сметка. Това бе коментарът на Филипов за твърденията, че България ще печели стотици милиони от "Южен поток".

Направо намериха повод да се откажат, защото е най-доброто, което могат да направят. Русия няма пари и е задлъжняла. И ние нямаме сметка да строим, защото няма да се изплати. Те са ни вкарали в капана, да бъдем съакционери. Докато при турците тръбата си е руска. Те им казаха, че ще купуват техния газ, ако го докарат на брега при Самсун. А при нас  вместо 1 млрд. цената на тръбата стана 5 млрд. и 3-4 млрд. навярно са откраднати.

Бог да го прости "Южен поток". Въобще не му беше мястото през България. Показателите му не могат да се постигнат. А и кой ще го плаща? България не може да се хваща на такива авантюри, да ни правят съационери и да ни искат 15 млрд. плюс лихвата. Никой не трябва да ни се качва на главата, категоричен бе Васил Филипов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5048 |24.11.2014 И. Василева: Министерството на инвестиционното проектиране е забавило 39 европроекта . 12| 8041 |04.08.2014 Цветан Василев очаква консорциум от инвеститори за КТБ . 23| 9765 |29.06.2014 Илиян Василев:И децата знаят, че "Южен поток" няма да ни се размине туко така . 8| 9520 |29.11.2013 Васил Божков продаде завода за кораби

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads