Реклама / Ads
36| 5794 |23.03.2011 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Вдигаме "Белене" с френски турбини?

.
Вижданията на премиера Бойко Борисов за строежа на АЕЦ “Белене“ претърпяха поредна метаморфоза в сряда. Пред журналисти той съобщи, че предишната вечер с министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков два часа са обсъждали “това, което става в НЕК=
 

Тогава станало дума и за  добри френски турбини, които ако бъдат подменени евентуално и се договорим с руската страна, ще се вдигне (мощността) от 1000 на 1200 мегавата.

Изявлението на Борисов дойде докато обясняваше, че продължава да има доверие в скастрения преди дни за нападките си срещу “Лукойл“ министър.

“Това са 400 МВ на двата реактора на “Белене“ повече, средно по 40-50 млн. (без да уточни валутата – бел. авт.) на година печалба“, допълни премиерът, съобщавайки най-новата идея за АЕЦ “Белене“.

Проектът в момента се намира във фаза на преговори с руската компания “Росатом“ за структурирането на проектната компания, която да инвестира в централата и да я експлоатира в последствие. Обсъжда се и цената на проекта, като към вече заявените от руснаците 6.3 млрд. евро и от Трайков – 5 млрд. евро, се прибави и оценката на Института за пазарна икономика, според който крайната стойност на централата ще е над 11 млрд. евро.

В предложения от руския изпълнител “Атомстройекспорт“ (АСЕ) вариант на технология инсталираната мощност на двата реактора се предвижда да е по 1000 МВ, като има възможност за достигане на малко по-голямо от това натоварване.

Не е ясно кои турбини смята да смени премиерът, но техническият проект на АЕЦ “Белене“ в момента се разглежда от Агенцията за ядрено регулиране и всякакви корекции в оборудването биха означавали допълнително разглеждане на проекта в регулаторния орган.

Не е ясно дали по въпроса е разговаряно с АСЕ и дали компанията ще се съгласи, при положение, че вече разполага с определени подизпълнители на различни части от проекта.

Такива са и френската “Арева“ и германската “Сименс“, които ще изработят системите за сигурност на блоковете и ще доставят електрическото оборудване.

Борисов съобщи още, че във вторник вечерта е било обсъдено и предстоящото споразумение с британската банка HSBC, която бе избрана от “Българския енергиен холдинг“ за консултант по проекта за строежа на АЕЦ “Белене“.

Тя трябва да направи нова оценка на проекта, както и да работи по привличането на акционери в ядрения проект.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 6151 |15.03.2011 Йотингер подкрепи Трайков за проекта "Белене" . 15| 5720 |11.03.2011 "Белене" ни трябва, заради бизнеса и старите централи . 14| 6621 |04.12.2010 Трайков отряза "Росатом" за цената на "Белене" . 14| 5987 |01.12.2010 Русия ни прецаква с 2 млрд. евро за "Белене"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads