Реклама / Ads
7| 4941 |26.05.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

М.Велчев: Незабавни преговори с МВФ

.
Милен Влечев
Необходими са незабавни разговори с МВФ, за да се закрепи сриващата се финансови стабилност на страната. Това заяви бившият финансов министър Милен Велчев по време на брифинга в централата на НДСВ.
 

Велчев изрази огромно обезпокойство от това, което се случва и особено от отсъствието на управление на кризата.

По думите на лидера на НДСВ Христина Христова България е единствената страна сред 27-те в ЕС без ясна и работеща антикризисна програма. Тя заяви, че партията определя като некомпетентно и непрофесионално, и в крайна сметка - безотговорно, управлението на ГЕРБ.

Според НДСВ управлението се основава на популизъм и лява политика, въпреки непрекъснато заявяваните твърдения, че е дясно, каза още Христова. Тя посочи като пример увеличаването със 17% на разходите за първото тримесечие в сравнение с цифрите от първото тримесечие на миналата година. България разширява дефицита си за разлика от много държави, които го свиват в условия на криза, каза Христова и подчерта, че финансовият и икономически екип на НДСВ е силно обезпокоен от посягането към фискалния резерв.

От името на икономическия екип Владимир Каролев подчерта, че 4.8% дефицит, отчетени в момента, ни връщат в жан-виденовите времена. Той посочи няколко тревожни тенденции и факти. Приходите са с 2 млрд. по-малко само няколко месеца след съставянето на бюджета. Няма правителство в Евросъюза, което да не планира намаляване на разходите, а ние планираме близо 500 млн. повече разходи след актуализация на бюджета. Обезпокоително звучи и идеята за така наречения резерв за непредвидени разходи, който при правителството на НДСВ беше 80 млн., а сега е 1 млрд. и 230 млн. лв. Тези средства може да бъдат разходвани непрозрачно, подчерта Каролев. Той повтори, че предишното правителство е оставило 0.7% дефицит, а сега е пораснал на 3.9%.

Николай Василев постави акцент върху неслучващите се реформи – пенсионна, здравна, образователна, административна, които страната задължително трябва да проведе. Той не пропусна да подчертае, че за 10 месеца имаме нула приватизации и попита какво му е дясното на това правителство.

Бившият финаносво министър Милен Велчев акцентира на факта, че ръстът на чуждестранните инвестиции е отрицателен, което означава не само, че не влизат нови инвеститори, а и тези, които досега са работили, продават активите си и си заминават. Като причина за оттеглянето на инвеститорите Велчев посочи спадащия фискален резерв, кредитния рейтинг на страната, който е под заплаха, това, че не се плаща на бизнеса, показните акции срещу уважавани фирми, както беше случаят с нахлуването на ДАНС в офиси на енергоразпределителното дружество ЕОН.

Като неотложни мерки икономическият екип на НДСВ посочи: спешни преговори с МВФ и споразумение, гарантиращо финансовата стабилност; провеждането на реформите, грижа за намаляване на финансовия дефицит, да се спрат увеличаващите се през последните месеци контрабандни канали и изтичането на ДДС и правителството да се разплати с бизнеса.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 6358 |26.05.2010 Борисов: "Сименс" дължи извинение на хората, не на мен . 0| 4809 |26.05.2010 Режат 8 млн.лева от депутатските заплати . 0| 5251 |26.05.2010 Министри и кметове свиват харчовете . 0| 5225 |26.05.2010 Тръгват търгове за 17 плажа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads