Велинград – СПА-столицата на България. Девиз: Кабагайда
Ако ви е писнало от летни жеги, столични взривове, президентски интриги, еврофондове и пр., а в същото време не ви се ходи на море заради бурния живот, който кипи там, то планината е вашето спасение. Именно Велинград предлага перфектната комбинация: плаж в планината с многобройните си СПА-хотели, частни вили и квартири. Градът е разположен в един от най-благоприятните климатични райони в страната – прохладно лято, последвано от мека зима. На територията му съществуват над 80 минерални извора, които са усвоени от местното население под различна форма, най-вече за балнеолечение и за развитието на туризма в общината. На 16 км от Велинград е разположено и родопското бижу – село Юндола. Името му идва от турски език (пазар за вълна) и представлява огромна поляна с размери 1 км на 3 км. Пътят между двете селища минава по поречието на река Луковица и предлага изключително живописна гледка в планината. Освен това мястото е идеално, за да завъртите агнешко чеверме. Ако пък не можете, местното население се е специализирало в кулинарната област.



След екзотичното хапване в компанията на някой гайдар, когото можете да откриете във всяка къща, е редно да пристъпите към по-полезните процедури в някои от СПА-хотелите във Велинград. В тях цените варират между 40 и 60 лв., в зависимост от това, с колко звезди е окичен. В тризвездните цената на нощувка е 40 лв., докато в тези с 4 звезди – тя е 55 лв. на вечер. Въпреки това, услугите, които предлагат в двата “калибъра”, нямат съществена разлика, освен в рум-сервиза. В града съществуват и 5-звездни хотели за онези, които имат повечко парички, тъй като цените са “голямата брадва”. Нощувка в подобно СПА-съкровище са между 130 и 150 лева, което идва в множко за обикновения българин, и все пак за всеки влак си има пътници. Ако вашият влак не съвпада с хотелските оферти – не се отчайвайте. Десетки вили, квартири и семейни хотелчета приемат с охота гостите на града. В тях е значително по-евтино. Е, няма СПА-удоволствия, но пък винаги можете да прескочите до някой от хотелските басейни и да си направите плажа. Цените на подобни места за нощувка са между 10 и 20 лв. на вечер. Във всичките условията са доста добри за парите, които искат наемодателите. Впрочем, дори има екстри, които отсъстват от репертоара на 5-звездните гиганти, като барбекю на сянка.


Ако все още се двоумите къде да се скатаете през отпуската си, вероятно Велинград ще ви помогне да се решите да стегнете най-после куфарите и да кажете на шефа си, че хващате автобуса в 8.00 сутринта от централна автогара София, защото ви е писнало от бумтежи, трусове, политика, задръствания, летни жеги и сърдити продавачки.
И ако това не ви е убедило, изпробвайте една известна велинградска рецепта “Пиперки по велинградски”, направена типично в родопски стил. Само не се лъжете по името, защото пиперките са само за украса!
Продукти: пресни зелени пиперки 1.500 кг (15 бр.), натрошено сирене 400 г (2 чаени чаши), сланина 200 г, свинско месо 0.500 кг, сол на вкус.
Откъм дръжката на пиперките се отрязва капаче и се изчиства семето. Месото се нарязва на късчета и се задушава в собствената мазнина до омекване. Сланината се нарязва на кубчета. В почистените пиперки се слага сирене, сланина, месо, отново сирене, сланина, месо и т. н. Плънката се натъпква плътно и се похлупва с капачето, Напълнените пиперки се пекат нанизани на шишове или на скара. След изпичането им се обелват от люспите и се посоляват на вкус.
Напитката – по ваш избор!
Васил Василев

Моля, подкрепете ни.





