Реклама / Ads
4| 7426 |18.07.2008 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Сделката с Пловдив БТ ощетила държавата, КФН проверява случая

.
Комисията за финансов надзор започва проверка на сделките за продажбата от Булгартабак Холдинг на мажоритарни пакети акции на Слънце Стара Загора Табак и Цигарена фабрика Пловдив.
 

Сделките са сключени през седмицата. 

Причината за тази проверка е във връзка постъпили в институцията сигнали, според които при сключената на БФБ сделка за продажбата на Цигарена фабрика – Пловдив продавачите са изпуснали възможността да вземат за предприятието цена, по-висока с 5 млн. лв., като според кандидат-участници в сделката, процедурата по продажбата е съмнителна.

Комисията ще изиска необходимите за целта документация и обяснения от Българската фондова борса и участвалите в сделките инвестиционни посредници, за да се  види дали държавата е била ощетена от сделката.

Новите собственици се сдобиха с всички активи на тютюневите дружества, лицензите им за производство на цигари, без да им се вменява тежестта на социални ангажименти към работниците.

cigari.jpg
 снимки Вяра Йовева

За Слънце Стара Загора Табак АД купувачът плати 18.1 млн. лв., или 19.75 лв. на акция, при минимална лимитирана цена 18.90 лв. на лот.

Сделката за цигарената фабрика в Пловдив започна при минимална цена от 24.90 лв. и наддаването приключи на 36.569 лв. за акция от мажоритарния пакет. Тя бе продадена за малко над 30 млн. лева.

Така двете продажби докараха на Булгартабак Холдинг АД приход от близо 49 млн. лв., а на дневен ред за цигарения монополист остава приватизацията на други две стратегически фабрики - тези в Благоевград и София.

Часове след като на БФБ вчера бе изтъргуван мажоритарният пакет акции на Цигарена фабрика Пловдив АД двама неуспели да подадат поръчките си участници Георги Гергов и Ветко Арабаджиев изразили възмущение от процедурата и се усъмнили в борсовата сделка, тъй като тя е била обявена за сключена 4 минути преди последния възможен срок, а именно 12:00 часа..

"Сякаш сделката бе направена за определн клиент - ако не пуснеш оферта за целия пакет акции, може да те елиминират. Ако пуснеш оферта за целия пакет, те могат да ти дадат миноритарния", каза бизнесменът Георги Гергов, който е бил сред кандидатите, след приключването на сделката. "Ще си търся правата по законов ред. Освен това трябва да се види защо с лека ръка държавата се отказва от няколко милиона, което е най-малкото странно", заяви на свой ред другият самостоятелен кандидат Арабаджиев. 

Според БФБ проблеми със сделката за Цигарена фабрика Пловдив АД няма и тя е редовно извършена.

От инвестицинният посредник обясниха, че са сключили сделката 4 минути преди 12 часа от притеснение да не изпуснат срока за продажбата. Сделките за продажба на „Слънце Стара Загора Табак” и „Цигарена фабрика Пловдив” са осъществени според правилата на борсата, съобщиха от пресцентъра на Българската фондова борса. Във връзка с публикации в медиите, свързани с продажбата на акции от „Слънце Стара Загора Табак” АД и „Цигарена фабрика Пловдив” АД, “Българска фондова борса - София” съобщава, че сделките за продажба на акции на „Слънце Стара Загора Табак” АД и „Цигарена фабрика Пловдив” АД са осъществени по начините и според правилата за сключване на всички останали сделки на борсата.
Сделките са осъществени и в съответствие с одобрено от Надзорния и Управителния съвет на “Булгартабак Холдинг” АД предложено преструктуриране на тютюневия холдинг от консултантите (консорциумът Адвокатско дружество „Събев и съдружници” - „Евро-финанс” АД - „Балканска консултантска компания” ООД), публикувано от БФБ-София АД на 25.06.2008 г. Упълномощеният от продавача инвестиционен посредник е ИП “Евро-финанс” АД. Всъщност активно участие като посредник е взел общинският съветник в София Владимир Каролев, което придава известен политически оттенък на сделката, съобщиха запознати. Те допълват, че шеф на Борда на Булгартабак пък е напусналата преди година зам-министърка на икономиката Корнелия Нинова, близка до среди в БСП. По време на публичното предлагане на акции на „Цигарена фабрика Пловдив” АД на 16 юли 2008 г. в борсата присъства представител на Министерството на икономиката и енергетиката.
До два дни ще се разбере кой е новият собственик на Пловдивската цигарена фабрика. Frognews.bg 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5876 |28.05.2008 Булгартабак продава фабриките в Пловдив и Стара Загора през юли . 0| 6312 |09.05.2008 Около 1000 фирми участват на пловдивския панаир . 0| 5924 |01.04.2008 Георги Гергов продава акциите си в Пловдивския панаир . 1| 5708 |11.02.2008 ВУЗФ представи тазгодишните условия за прием на панира в Пловдив

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads