Реклама / Ads
2| 7550 |26.10.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Започна "сезонната разпродажба" на имоти с 25 % намаление?

.
Ваканционните имоти по родното Черноморие драстично са поевтинели, като средно цената им е паднала с около 25 % през последните няколко месеца. Тази констатация е направена на базата на информацията, подадена от строителни предприемачи от Бургас.
 

Пред радио „Фокус”- Бургас строителният предприемач Йордан Георгиев коментира, че причините за спада на цените не е само кризата. Сред най-сериозните са голямото презастрояване по крайбрежието, крещящ пример за което е курортът Слънчев бряг и липсата на подходяща инфраструктура по Южното Черноморие.

„Бумът, който беше от страна на чуждестранни купувачи, повечето от ЕС, англичани и датчани, а и от страна на българи, в момента отмина. Банките в Англия отпускаха кредити за закупуване на ваканционни имоти по Черноморието и в планинските курорти. Целта на тези купувачи беше препродажба на апартаментите с печалба или даване под наем, но със започване на кризата тази експанзия секна", каза Георгиев.

Според предприемачите е странно, че чужденците продават имотите си на по-ниски цени и това води до понижаване на цените на имотите като цяло. Същевременно англичаните спечелиха, защото изчисляваха инвестициите си спрямо британската лира, е техния коментар.

По думите на Георгиев към момента интерес към ваканционни имоти, които са готови да купят, са предимно руснаци и рускоговорящите. Проблемът е, че се търсят два типа имоти: възможно най-евтините или прекалено скъпите.

Предпочитаните градове с тенденция за постоянно живеене са Бургас и Поморие.
 
Впечатлението на предприемачите е, че пазарът на недвижимите имоти тази година е доста муден. Много от хората, които са решили да закупят апартамент, са изчаквали с надеждата имотите да поевтинеят. Към момента движението на цените на жилищата е минимално. То е в рамките на половин-един процент.

На пазара също липсват качествени имоти е друга констатация на предприемачите. Най-търсени и продаваеми са по-малки жилища или с вторична продажба.

За Бургас цените на жилищата са относително високи. Най-скъпи са жилищата в централна градска част и в к-с „Лазур”. Те варират около 900 или 1100 евро на квадратен метър, а понякога и повече. Факт е обаче, че новопостроени жилища с акт 16 в града почти няма.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5133 |25.10.2010 Въвеждат стандарти за недвижимите имоти у нас . 0| 4992 |09.06.2010 Затягат контрола върху сделките с държавни имоти . 6| 6986 |03.06.2010 Започна строежът на IKEA в София . 0| 5503 |30.04.2010 Сесията на БФБ започна с ръст за индексите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads