Реклама / Ads
19| 12420 |27.01.2010 ГЛАСЪТ

бТВ без Бареков по-скъпа от Реал Мадрид с Роналдо

.
Кристиано Роналдо - евтиният Източник: sportsbook-bonus.net
Зарът е хвърлен. Австралийският медиен магнат Рупърт Мърдок продава bTV. Central European Media Enterprises (CME) е на път да приключи сделката за телевизията, обяви агенция Ройтерс.
 
Цената, която се коментирана, е 500 милиона евро.Новината потвърдил пред Ройтерс отлично осведомен източник от София, запознат с преговорите, пише в. „Стандарт”.

„Сделката вероятно ще бъде обявена в седмиците след 1 февруари”, твърди агенцията. „Няма нищо официално. И на Ройтерс казахме, че преговори се водят от доста време, и то не само със СМЕ, а и с други купувачи”, обяснили от PR отдела на bTV. CME е собственик на телевизиите PRO.BG и RING.BG. Тя е базирана на Бермудите, контролира се от американския милиардер Роналд Лаудер, син на основателя на козметичната империя Есте Лаудер. Романа Томасова, вицепрезидент по корпоративните комуникации на CME, отказала коментар, съобщава още Ройтерс. Пред агенцията тя посочва само, че CME разглежда няколко опции в България след покупката на двата тв канала през 2008 г. „Тези опции може да включват джоинт-венчъри, сливания, придобиванията или просто да развиваме съответната телевизия, както си е в момента”, заяви още Томасова. От „Нюз Корпорейшън” в Лондон на Рупърт Мърдок също са отказали коментар, пише още „Стандарт”.

Дотук всичко звучи много интригуващо и сериозно. Но...

Арабският милиардер шейх Мансур бин Зайед ал Нахян е готов да плати 1 млрд. евро, за да купи Реал Мадрид, съобщава в. „Ас” на 27 декември 2009 г. Собственикът на „Манчестър сити” вече е разпоредил на свои посредници да започнат преговори. Финансисти предполагат, че по време на разговорите цената може да падне и до 700-800 млв евро. Зад името Реал Мадрид се крие най-титулованият отбор за всички времена с марката, цветовете, звездите, купите, титлите, медалите - цяла една империя. Излиза, че фирмата, която ще брои 500 млн евро за бТВ, с малко повече желание може да си купи „кралския клуб”, барабар с Роналдо, Раул, Кака, Алонсо, Бензема, Гути, Ван Нистелрой, Касиляс, Рамос и останалите. 

Цената е силно завишена и е плод на добре организирана PR кампания по продажбата на телевизията. Просто се обявява умопомрачителна цена като база, за да знаят евентуалните кандидати, че продуктът е търсен и скъп. В действителност бТВ не струвала повече от 300 млн евро. Това обаче е гласът на завистта. На 18.09.2009 г. в. „Труд” пише, че бТВ е почти продадена. След това уточнява, че това „почти” продължава цяла година. През септември обаче нещата вече били втасали. Очаквало се австралийският медиен магнат Рупърт Мърдок най-сетне да продаде българското си отроче. Според последните слухове ищели да се продават само 55% от първата частна национална телевизия у нас, като идеята е постепенно да се откупи цялата. Купувач е собственикът на Про.бг и Ринг - компанията СМЕ. Сумата е около 500 млн. евро.
Само за сравнение през лятото на 2008 г. основният конкурент на Мърдоковата телевизия - Нова тв, беше продадена на телевизионна група “Модърн тайм груп” за 620 милиона евро. В цената обаче беше включена кабелна телевизия и 80% от списание “Ева”.
Според слуховете именно заради предстоящата продажба Би Ти Ви усилено разработва своите нови “сателити” - “Би Ти Ви комеди” и “Би Ти Ви синема”. Комедийният канал трябва да стартира на 1 октомври, а филмовият - до края на годината. Очаква се допълнителните, макар и кабелни канали, да вдигнат окончателната сума, която ще прибере Мърдок.
Консултантът на Би Ти Ви - Красимир Гергов, потвърдил пред “Труд”, че за Би Ти Ви наистина се водят преговори. В Комисията за защита на конкуренцията до вчера нямаше искане да се разреши обединение между Про.бг и Би Ти Ви. Според експерти има възможност макар и по документи собственик на Би Ти Ви да стане дъщерна или свързана компания на СМЕ. Така няма да има проблеми с евентуално монополно положение на тв пазара.

За продажба на медията говореше и през през юли 2009 г. Тогава пак агенция “Ройтерс” обяви, че Мърдок е възложил на консултантската компания “Лемън брадърс” да изготви оценка на стойността на 3 негови тв станции в Европа, сред които и Би Ти Ви. Преди 12 месеца поне 7 големи компании, сред които и германската RTL, бяха готови да дадат около 1,1 млрд. евро, за да имат в портфолиото си Би Ти Ви и нейните звезди. Постепенно сумата, която се обсъждала, била намалена до около 750 млн. евро.

Невероятно, нали. бТВ с Ани Цолова, Слави Трифонов, Росен Петров, Миролюба Бенатова, Ани Салич, Юксел Кадриев и др., е оценена на 1,1 млр евро, а Реал с Роналдо и компания – на 1 млрд, че и по-малко! Дали този факт няма да доведе до злоупотреба с антидепресанти в „белия балет” и дори до самоубийства? Трудно е да се каже, но лекарите и психолозите в отбора не трябва да си лягат в следващите седмици.

Въобще нашите телевизии може и да са най-скъпите, но се търсят много.

Обществената руска телевизия (ОРТ), която е абсолютен лидер в Русия, е оценявана от специалисти на 800 млн долара, което прави около 600 млн евро. Ама не само Мърдок, но и други магнати не я искат. Става дума за население от около 140 млн души, а наплив за ОРТ няма. Тоест има, но не им се дават толкова пари.

Целият телевизионен пазар в Италия се оценява от ITMedia Consulting на 8,4 млрд евро.

Преди време News Corp на Мърдок купува за 2 млрд долара 7 телевизионни компании в САЩ. Световният гигант Dow Jones, който издава The Wall Street Journal, е купен за 5,6 млрд долара през 2007 г.

По принцип сделките на News Corp се обявяват без да се споменават цифри. Никой и досега не знае колко е платил гръцкият медиен холдинг ANTENNA (притежавал Нова телевизия) на Мърдок за 49% от акциите на сръбската телевизия FOX Televizija. Собственикът на ANTENNA Тодорис Кириаку твърди за него, че е лидер по икономически възможности в региона. Неофициално се предполага, че става дума за не повече от 80-100 млн евро.

Мърдок продава в момента дяловете си в една от най-големите световни телевизионни и спътникови компании Phoenix Satellite Television (обхваща Китай, Хонг Конг, Сингапур, Тайланд и целия регион) за 2,2 млрд долара. А News Corp притежава около 48 процента от гиганта.

И най-грубото сравнение показва, че бТВ е сред най-скъпата телевизии в света. Един тв диамант. Дори без Бареков. Стига сме се подценявали и мърморели за олигополен пазар, както пише в един от докладите на президента Първанов.

Ще ви разкажа една смешка, която на пръв поглед няма много общо с продажбата на телевизии. На една баба и се прияло домашно пиле и отишла на пазара да си купи. Предложили и охранена ярка за 15 лв. Видяла и млад герест петел за 25 лв. Едра кокошчица струвала 13 лв. На края на пазара, пред краката на премръзнал просяк, се гушело проскубано и омърлушено пиле за 100 евро. Жената не повярвала на очите си и попитала:
- Охранен петел струва 25 лв, а ти за това нещо искаш 100 евро. Мислиш ли че струва толкова?
- Не, но толкова ми трябват, - отвърнал мъжът.

Друг е въпросът, кой всъщност продава бТВ. Дали милиардерът Мърдок, или някоя негова фирма не са само лице, зад което всъщност има друг собственик, с български паспорт да речем. Подобни сделки не са голяма рядкост. Правят се с цел не само за прикриване на собственика, но преди всичко за да се прибира спокойно рекламата, без това да бъде проблем пред Комисията за защита на конкуренцията. Процент от печалбата обикновено отива по сметките на фирмата, съгласила се да „услужи” с името си. Колкото по-известно е то, толкова по-голям е процентът. Справедливо, нали? Не казвам, че случаят с бТВ е такъв, но големите цифри навеждат на различни мисли. Запознати с процесите в българското медийно пространство споменават дори термина „пране на пари”, но това е доста несправедливо. Защото си имаме ДАНС, финансово разузнаване, икономическа полиция, КЗК, НАП и пр. Те не биха допуснали такова нещо. Не и те.

Марат Алилуев
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 13261 |25.01.2010 Четвърти километър . 38| 10863 |24.01.2010 Докато светът плака и пя за Хаити, Софка се събра с Дачо . 63| 33329 |21.01.2010 Бойко срещу Слави –двама каубои, единият от тях лъже! . 8| 13173 |18.01.2010 Четвърти километър

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads