Реклама / Ads
15| 10388 |28.06.2010 ГЛАСЪТ

Четвърти километър

.
Из делниците на един луд - 21 юни - 25 юни
 

Тони Филипов, д-р

Понеделник, 21 юн
и
Три пъти повече зрители гледали Първанов отколкото Бойко в паралелните им интервюта в петък по Би Ти Ви и Нова. Социолозите обясняват огромната разлика с това, че Би Ти Ви е по-гледана. Другата причина, според мен по-важната, е, че на Бойко вече му научихме репликите наизуст, докато Параванката се показва (го показват) по-рядко. Като питали Наполеон защо не се появява по-често в операта, той отговорил: „Ако се появявам прекалено често, хората ще престанат да ме забелязват.”
Любовта (и към управниците) никога не умира от глад, но често загива от преяждане.
В президентството се спукали от гордост. И се чували реплики, подобни на тази, която френският национал Никола Анелка казал на треньора си. Ей, големи емоции на Световното по футбол, а? Нападателят на Камерун Ачиле Емана заплашил треньора Пол льо Гуен: „Ако той не промени отношението си към нас, ще го изядем, образно казано." Склонен съм да мисля, че са способни и буквално да го изядат. Дето викал оня камерунец на жена си: „Майка ти, майка ти, писна ми! Трети ден вечеряме майка ти…” Та за Анелка, де. Рекъл на Доменек: „Ще ти го набутам отзад, мръсно копеле!"
Така говорели и в президентството, но в свършено време.
Но стига политика. От „Труд” научавам, че да си показваш голия пъп вече не само не било модно, ами минавало и за неприлично. Слава Богу! Тая мода беше обхванала всички възрасти и обиколки на ханша. Нямате представа на какви гледки съм се натъквал. Например една лелка, която ако не беше в третата възраст, беше поне в края на втората… Не ми се ще да си спомням, смърт за либидото за месеци напред… На мястото, дето на младите им е пъпчето с обичка, на дамата имаше кладенец с неизвестна дълбочина и вместимост. Е за тая гледка ви казвам виагра няма измислена. Срамота! Или пък една млада сумистка, разтекла се отвсякъде над дънките, върви гордо по „Царя” и така си върти задника, ще кажеш, че се е учила да пише осмици с тебешир в г… Извинявам се. Не, не може така. Мода, мода, ама трябва да има и мъничко естетика.
Пък „Стандарт” пише: „Ритон” пазаруват в странство”. Катето обяснила: "Моята фигура е особена.”
Меко казано... По-лани „Монитор” писа, че носи сутиен 85 F! Аз всъщност номерата много не ги разбирам. То и нема българин да ги разбира. Българите тия работи ги преценяват на шепи. Но при нея и отдалеч е видно, че Господ е давал, давал, та се е забравил... Едва си връзва ритонките, пардон, маратонките. И като се храни, виждал съм с очите си, си движи ръката по законите на хиперболичната геометрия. Па може да беше и елиптичната… Лъжицата прави един съвършен полукръг, за да стигне от чинията до устата. Един на село викаше: „Ей, тая само да я разгледам, пък после и да умра, нема да ми е жал…” Щото мъжете са като "Нешънъл Джиографик" - като видят планини и върхове, непременно искат да ги изследват отблизо…

Вторник, 22 юни

Колегите от „Сега” се подбъзикват, и то с основание, с колегите от „24 часа” заради интервюто на Капка Тодорова с Гойко Митич. Ако се чудите от какъв зор са се сетили за него, а вие сигурно се чудите, ще ви кажа, че той, оказва се, е астрален близнак на наш Бойко. Роден е на 13 юни. И затова те още на 12 юни, в навечерието на рождения ден на Бойко, посветиха на Гойко цяла страница. А сега Капка успяла да вземе и интервю. Между другото астрален близнак на премиера е и Цезар, а също и Гриша Филипов. Както и да е. В туй интервю Капка вика на Гойко, че благодарение на него, у нас има една песен: „Бате Бойко, ти си мъж".
Пък Гойко й вика: „Това е невероятно!”
Да, невероятно е. И, освен това, е доста подло. Защото, първо, във въпросната песен (на „Хиподил”) изобщо не се пее за Бойко, а за Гойко. И освен това е пародия. Как ли би се почувствал Бате Гойко, ако Капчето му беше превела само два-три стиха от въпросната песен:
Бате Гойко е индианец
Но от ромски произход
Може и да нема ланец
Но е пълен идиот.
Бате Гойко има мирис
На изпуснат пор вдовец…
Бате Гойко, ти си мъж
и т.н.
Искрено се надявам, че Капка от невежество ги е надиплила тия простотии, а не е поредната бездарна баданарка към господин премиера. Защото медиите хвалят премиера от сутрин до вечер. И, както казва Волтер, той, „въз основа на това има право да няма никакъв здрав разум”. И личното ми усещане е, че полека-лека почва да го губи.
Пак в. „Сега” съобщава, че след решенията да се бутне барбекюто и КПП-то на „Доган сарай”, съдът постановил, че и дуварът е незаконен и също трябва да се събори. „На места, пишат колегите, дуварът достига 3-4 м.”
Навремето, когато „Монитор” още не беше хванал ибрика, пращахме репортер, който измери дувара и установи, че на места той достига дори 6 м. Представяте ли си?! Толкова е висок единствено зидът на Централния затвор. И евентуално защитната стена, с която Израел се изолира от палестинците. А пък Берлинската стена, която трябваше да разделя двата свята по времето на студената война, изглежда като плет на овчарник в сравнение със съоръжението на Доган.
Дано сега, като се бутне дуварът, господа управляващите да забележат и самия сарай, да се поинтересуват чий е той реално, да потърсят произхода на парите… После да си зададат същите въпроси и за палатите в Рибарица, Доспат, Дръндар. И тогава народът вече ще повярва, че между Доган и Бойко няма договорки. Но докато битката се води за барбекюто и дувара, в нас ще продължава да се таи подозрението, че пак ни хващат на бастуна с правото.

Сряда, 23 юни
От БСП притеснени за предстоящите разговори на управляващите с Газпром и подписването на нов договор за доставка на газ. Станишко рекъл: „Всяко едно непремислено изявление, всяко едно хулиганско поведение, носи последици.”
Парен Газпром духа, дето се вика… Помня как през 1996 г. Виденов се дръвчеше на руснаците, та се наложи лично тогавашният шеф на „Газпром” Вяхирев да дойде и да му набие канчето. Още на летището Рем се спрял пред Жан и му рекъл: “Мога да мина през теб, но мога и да те заобиколя…” И Виденов се натаковал. Щото тогава да те заобиколи руският газ беше не наказание, ами направо смърт. То може и сега да е така. Ние майтап си правехме, а Русия беше почнала да прави енергополитика…
И сегашният шеф на Газпром Алексей Милер заявил пред "Москоу Таймс" буквално същото - "Южен поток" може да заобиколи страната ни и да мине през Румъния и Сърбия.
Обаче министър Трайчо бодро рапортува: „България няма да остане без газ.”
Няма, няма. Ще си произведем. Толкова е просто: 59% азот, 21% водород, 9% въглероден диоксид, 7% метан 4% кислород. То и без да иска, всеки човек произвежда, особено тревопасните пенсии… И е много вредно за здравето да се задържа. (Вж. Ксенофонт.) Просто трябва да се координират всенародните усилия…
Нашите управници не могат да разберат, че като се обърнем изцяло с лице към САЩ, голият ни задник е обърнат към Русия и обратно. Искам да кажа, че проблемът ни не е толкова, че сме малки, колкото, че сме прости. И продажни.
„Новинар”: „Дянков на крака при Рен”. Ето един от малкото случаи, в които глупавият шаблон „отиде на крака” (гаче ли може да иде на ръце, или на глава) е употребен правилно. Надяваме се Дянков наистина да е бил на крака, а не на колене и лакти. Ще видим. Щото този Оли Рен добре ни познава. Имаше време, когато дори викахме „Те ти булка Оли Рен”, ако помните…
Пък на форум за пенсионната реформа министър Тотю Младенов прогнозирал, че пенсиите ще бъдат увеличени, но… друг път. Може би догодина. Зависело от икономиката, безработицата, контрола за спазване на трудовото законодателство…
Братя от последната възраст, в четвъртък е Еньовден. На този ден Св. Еньо почвал да си кърпи кожуха, щото слънцето се обръща вече към зимата. Айде почвайте, че колко има да кърпите…
И накрая една научна новина. Японската порнозвезда Анри Сузуки ще се отдава безвъзмездно на китайски студенти в знак на извинение за окупацията на Китай през 30-те години на XIX в.
Защо е научна ли? Защото Анди стигнала до това решение, след като защитила докторска дисертация по история върху окупацията на Китай.
Абе, в Анкарския университет дали изучават 500-годишната окупация на България? Намирам едно такова извинение за доста подходящо…
И още едно научно съобщение. Канадски учени установили, че „седенето уврежда сериозно здравето”. Повишавала се кръвната захар, падал "добрия" холестерол, появявали се фактори, способстващи остеопорозата, онкологичните заболявания. Изобщо доста опасно било.
Как да избегнете рисковете от седенето ли? Ами като лежите, бе! Но периодично сменяйте кълката. Щото ако лежите само по гръб, има опасност от декубитус.

Четвъртък, 24 юни

ГДБОП проведе поредната си ювелирна акция. Ударили сайта "chitanka.info" и арестували банда от шестима престъпници!
Браво, всичко Мара втасала… Изловихме крадците, убийците, педофилите и изнасилвачите на бабички и ни останаха само пиратите на книги!
Веднага ще се определя, за да няма недоразумения: Ако безкористното разпространение на човешки ценности е престъпление, то аз съм за това престъпление… Защото тези пичове съвсем доброволно и само от любов към четенето качвали книги, които пък хиляди хора, които нямат по 10-15 лева излишни да си купят, си изтеглят и четат.
Както справедливо отбелязва един гражданин във форума на „Новинар”, „Ако поп Стойко Владиславов живееше в 2010 г., щеше да бъде арестуван за нарушаване на авторските права на йеромонах Паисий.” Така де, не е ли така? Щото има и веществени доказателства. Един препис се пази в Народната библиотека, друг в румънската БАН. И никой не знае колко тираж е избичил. Щото и тогава са криели реалните тиражи с цел да цакат автора. Тоя дедо поп ако е имал съвременните средства, направо е щял да залее страната с пиратска продукция. Пък ако се вземе предвид и колко хора е подучил да преписват историята на Паисий, направо могат да го подведат под некой състав за организирана престъпна група.
Винаги сме казвали, че от всички видове кражби, има две, които заслужават снизхождение – кражбата на книги и кражбата на лопати. Според нас, когато започнат да се крадат масово тия работи, тогава ще се оправим. Но първо трябва да се накрадат много книги, защото е опасно да се разработим, докато още сме прости. Дет’ вика Айнщан, да пази Господ от човек прост и работлив… Но щом с книгите се е заела организирана престъпна група, значи тоя проблем вече е решен. Сега бдете, братя, и веднага ми съобщете, ако някъде из родината се открадне мотика, лопата или друг землекопен инструмент. За да съобщим вече официално на населението, че преходът е свършил.
В тези виртуални библиотеки влизат главно млади хора – четат, споделят, коментират. Всеки може да чете и копира напълно безплатно, на сайта няма никаква реклама. Едни хора го правят напълно безкористно, за да могат много други хора да прочетат и да не са прости и бълбуци… Изобщо тези инкриминирани книжовни средища ми напомнят на хората-книги на Бредбъри. Хора, избягали от гостната с четири телевизионни стени… Защото „Някой някъде отново трябваше да започне да спасява човешките ценности, да ги спасява и да ги съхранява — в книги, грамофонни плочи, в главите на хората…”
Но вижте, братя и сестри четящи българи, аз не съм учуден.
Как си представяте? Един ще е чел само „Оцеола” и Читанката, друг ще чете хиляди книги?! Няма да стане! И не забравяйте, че премиерът все пак е пожарникар. Което веднага трябва да ви отведе в света на „451 градуса по Фаренхайт”…
Нека ви напомня с няколко цитата какво мисли премиерът за книгите:
„Книги има много, но поезията на Ботев е нещо, което за мене е актуално всеки ден. Не го казвам като поза. За мен наистина е така. И ще бъде актуална всеки ден - и вчера, и днес, и утре.”
Много са книгите, верно е, даже са прекалено много. И тук ми се иска да ви кажа за „Библиотеката на Умберто Еко”, за книгите, които сме прочели, и за книгите, които не сме, но имаме в библиотеката. Но много ще се отклоним.
„-Коя е книгата, която най-много ви харесва?
- Читанката, защото там е описан животът.
- Как?
- Ами как агънцето пие вода под вълка и му мъти водата. Имайте предвид, че в ония години така е било възпитавано обществото - че винаги вълкът има право и че агнето ще бъде изядено.
- Каква друга поука сте извлякъл от читанката?
- Че какъвто сам си направи живота човек, такъв ще бъде той. Така е направил чичо Пейо, като казал "Дий!" на кобилката. Тя тръгнала и той паднал.”
Всъщност, в хилядите интервюта на господин премиера само няколко пъти става дума за книги и евентуално за четене. Освен горецитираните, имаше случай, когато се похвали, че „Братя Карамазови” му е любима книга, дори цитира от нея, но изследване на д-р Филипов недвусмислено потвърди, че въпросният цитат е руски идиом, виц и не фигурира в творчеството на Достоевски.
Но има и лъч надежда. Ако си спомняте, в „451 градуса по Фаренхайт” накрая един пожарникар, Монтег, се освества и сам става човек-книга. И именно той спасява „Еклесиаст…” Не казвам, че тоя пожарникар е като оня пожарникар, само посочвам, че има прецеденти.
Издателите били загубили милиони левове от пиратските копия, щото тия пичове качвали по 600 нови книги на месец. Абе, тия ченгета пак ни ловят на бастуна с правото! Гаче никога не сме чували как става сканирането и обработката на книга. Могат да качват 6, преко сили 16 книги на месец, но 600! Тия веднага ще ги вземат да сканират Конгресната библиотека, бе, алоууу…
А колкото до издателите, нищо не са ги изгубили, щото никога не са ги печелили и няма да ги спечелят тия милиони. Но друго да питам: какво получават авторите? Щото не всички са Лили Иванова (Карбовски)… Да ви кажа ли – кукиш… Знаят ли авторите в какъв тираж им издават книгите? Знаят грънци…
От благодарностите, които се леят в „Труд” разбирам, че ИК „Труд” е в основата на акцията. Те по-лани бяха емнали една такава виртуална библиотека, създадена да е в помощ на слепите! Тази работа с книгите в интернет е малко като с вестниците и електронните им сайтове. ВАЦ-овете още се стискат да си качат всички новини на сайта, като си мислят, че така хората ще се принудят да си купят хартиения вестник. Ама само си го мислят. Това са различни аудитории и все по-различни ще стават…
Тия, които четат вестници на хартия, ще стават все по-малко.
Анджак стана въпрос за тях.
Ало, пенсиите, „Стандарт” пише: „Лекуват ни с камбанен звън”. Руският звънарският състав "Светолитие" ще демонстрира във В. Търново как се провежда това лечение. Лично ние вярваме на лечението с камбани. От опит сме забележили, че за когото са били камбаните, все се е излекувал – окончателно и завинаги. Дали поради скъпите лекарства, но алопатичното лечение все повече отстъпва на хомеопатичното. Търсят се и се изнамират какви ли не нови средства за лечение. Тука се сещам за един ходжа, дето лекувал разстройство. Отишъл един при него. Ходжата го накарал да се надупи и почнах да маха с червения фенер в околностите му. Оня попитал: „Дедо ходжа, това ще ми спре ли разстройството?” „Ще го спре, ще го спре. Това влак спира, та едно разстройство…”
Изобщо, дето се вика, не питай старило, а хомеопатило…
Биенето на камбаните може на некой да изглежда и проста работа, ама не е. Иска се мурафет. Баба ми например винаги, когато чуеше камбаните, разбираше мъж ли се е излекувал или жена…

Петък, 25 юни
Във връзка с гей парада Светият синод протестира със специално писмо до медиите: „Властимащите да забранят провеждането на това содомско сборище, а гражданите - да не участват в тази мерзост".
Дедо попе, напразно призоваваш властта. Според някои изчисления, обратните са къде 10%, много повече от набожните у нас. Никоя власт, особено пък тази, нема да се лиши от толкова избиратели.
Не защитавам сексуални демонстрации, но и от попското лицемерие вече ми стана кафа! Папата основно се занимава сега да обикаля света и да се извинява за педофилските скандали с попове. Да не мислите, че нашите са по-стока?! По-лани, когато уволниха отец Стефан от храма на Централни гробища, той сподели, че 80% от владиците ни се били изхомили (ползвам този евфемизъм от Северозападна България, щото все пак съм православен христиенин и не ми иде някак да кажа на дедо владика педал...)
Вероятно отец Стефан е преувеличил в яда си. Туй число ми се види пресилено. Според нас владиците ни са разпределени по равно между различните грехове. Както и пасомите им.
Пък в „Новинар” пише, че националистите на Боян Расате много се били притеснили, че в англоезичните речници българин било синоним на педераст.
Пълна простотия! В подкрепа на една такава теза има само един аргумент, но той е езиков. Англоговорящите не могат да разберат защо на тях членът им е отпред, а на нас отзад. Те викат the article, ние викаме член-Ът. Но член и език все пак са различни неща. Макар и понякога да се ползват синонимно, така да се каже…
Иначе за един период от четири години настъпи известно объркване между термините хомосексуалист и хомосоциалист. Но мисля, че това се изживя. А колкото до Bulgarian (бългериън) той се бърка от англоезичните с barbarian (барбериън). Някак си българин и варварин им звучат по един и същи начин на англичаните…
Отдавна сме ги обяснили тия неща, ама кой да чете…
Пък под последния ми текст една почитателка написала: Bravo , doktore !! Velik si !!” Боже, как ми се ще да й повярвам. Ами ако ме бъзика? Да беше написала „полувелик”, иди-доди, ама направо велик… Щото пък друг написал: „Абе Докторе, като си толкова надарен, защо си беден?” И аз цяла седмица мисля и не мога да примиря тези два възгледа за личността ми…

To be continued next Monday
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 11753 |21.06.2010 Четвърти километър . 7| 10468 |14.06.2010 Четвърти километър . 12| 11327 |07.06.2010 Четвърти километър . 16| 12968 |30.05.2010 Четвърти километър

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads