Реклама / Ads
20| 13030 |01.08.2010 ГЛАСЪТ

Четвърти километър

.
Из делниците на един луд - 26 юли - 30 юли
 

Понеделник, 26 юли
Артистите протестират срещу закриването на театри. Веждито вика: „И аз протестирам, че Наоми Кембъл не ми е секретарка, но какво да правим!"
Що не цитираш бе, маскара! Това е реплика на проф. Пантев: “И аз искам да си общувам с Наоми Кембъл, но какво да правя като срещу мен е Анастасия Мозер.”
Плагиат!
Чудя им се какво се хващат все за Наоми Кембъл. Тази е ебати палавницата. (Нали сте забелязали, че вестниците викат на курвите палавници и им отделят по половин страница…) Вършее като комбайна - Бриаторе, Де Ниро, Сталоун, за Клинтън се говореше, олигарси… Всичко под ножа!
Иначе за реформата в културата, не съм специалист, не мога да кажа. На моменти си мисля, че този път може и да тръгне. Камю казваше, че „глупостта има способността да постига каквото си поиска”. Така погледнато и над Веждито има голям потенциал. Не ли?

Още малко на културни теми. „Новинар” съобщава, че звездната троица - Веско Маринов, Евтим Евтимов и Тончо Русев направили нова песен - за добруджанския хляб. „Както са го подкарали, пишат колегите, скоро очакваме химн и за разхлабителното дуфалак.”
Ей, ако пишат за дуфалак, имам готова рима: „Дуфалак, дуфалак, днеска аках, утре пак…”
Пустият му Веско. До къде я докара! Да се бият две партии за него и всяка да вика вземете го вие…

Вторник, 27 юли

Американският амбасадор Уорлик посетил ромската махала в Каварна. Подучен от кметъла Цонко, той поздравил индобългарите със „Сокерес ту ю?” А те отговорили с: „Уи ар шукар, тенкю.” Двамата видни гости отличили най-добрите бостанджии от махалата с почетен плакет - ром, седнал върху диня.”
С риск да бъда обвинен в некоректен език ще отбележа, че циганинът на плакета правилно е изобразен седнал. Аз съм забелязал, че единственото лично усилие, което циганинът е склонен да направи, е да се почеше.
Уорлик вика: "Каварна е пример как могат да се интегрират ромите - трябва политическа воля и смели хора да говорят открито за проблема".

Смели хора да говорят имаме много. Ако става с говорене, де…
Всъщност, да не се изхвърлям, щото ако бяха толкова много, все някой щеше да обърне внимание на амбасадора, когато говореше за енергийната диверсификация, че си вре гагата, където не му е работа.
Като стана дума за индобългари, та се сетих за ексдепутата Владимир Кузов. Щото той нали ходеше в подлеза на Подуене и «Чифте баня» в Кюстендил да му правят циганите doggy style position. Стари работи, но се позабравиха, та вчера Кузов решил пак да се напомни. Вместо да се благодари, че не влезе в затвора, щото в Централния как му се бяха наточили, щяха да му обърнат г… на търлък, той се пъчи: „Категорично заявявам, че аз се явявам историческа личност. Четири години от историята на България са свързани с моето име.”

Как мислите бе, братя, да не би изразът „аналите на историята” от тук води началото си? Не е невъзможно.
Вика: „В бъдеще може да се кандидатирам и за президент.”
Можеш, бе, що да не можеш?! Засега от трите първи стола в държавата, само на президентския не е седял педераст. Макар че, ако поискате да се закълна, ще ви откажа.
„Новинар” ме разбиха с коментар по въпроса: „Сред електората, който вероятно ще подкрепи Кузов за президент, ще са тези мили българи, които вярват сляпо в идеята, че на ромите трябва периодично някой да им го начуква.”
Вие ни познавате и знаете, че докторът не е от милите българи, които смятат, че на циганите трябва периодично да им се начуква. Просто трябва да се дисциплинират. Едно време като притъмнееше циганите преминаваха през центъра на Пазарджик в свински тръс. И да кажеш, че некой им го е начуквал, или ги е бил и им е нарушавал правата – не! Те си се държаха така естествено и доброволно, и под строгия взор на народната милиция…

Като стана дума за кандидат-президенти, та се сетих, че в неделя рожден ден имаше бай Неделчо Беронов, който беше кандидат за президент на Синята коалиция. Навърши 82 г., Господ здраве да му дава. Що му трябваше да дърто дупе врънкало?! Още щеше да си гледа кефа в КС, ако Костов не му беше пуснал фитилите.
Тогава, ако помните се, вдигна голям вой за възрастта му, издигнаха се аргументи, че бил участвал едва ли не в засаждането на Байкушевата мура и какво ли не. Нас лично възрастта му не ни е притеснявала. Помним, че тогава написахме: „Ако е добре с простатата и няма инконтиненции и деменции, к’во като е възрастен. То някои къде по млади се насраха, та...”

Абсолютно сме убедени, че бай Неделчо нямаше да прави нито „голям шлем” с Русия, нито щеше да има „симитлийска гора”, узбекски архари, за Мариана Попова да не говорим.Трипера го смятам за долна клевета и затова не го споменавам. Но реално погледнато бай Неделчо не би могъл и трипер да хване…
Мира Радева, о.з. Янова, вика: Драматичното при соцпартията е, че има много млади хора с леви убеждения, но БСП не е партията, с която биха искали да се идентифицират. Голяма част от тях дори са склонни да прегърнат ГЕРБ, а не БСП.”
Не знам дали правилно тълкувам думите на видната социоложка, но ми се струва, че от тях излиза, че ГЕРБ е най-близо до БСП. Иначе ляво мислещите можеха да отидат при социалдемократите.
Понеже някои костовисти, герберисти, атакисти и други, на които не им е симпатично това, което пишем, се опитват да ни вменят ляво мислене, та ще декларираме да се знае. От всички видове социализъм, докторът е бил изкушен само от шведския. Ето, сега четем, че шведите са на път да премахнат парите. Точно както Маркс го предвиждаше. Ако не беше оня тъпак Ленин, може би друга щеше да е съдбата на социализъма. Социализъма бедните и простите хора го преебаха. Всъщност, това за всяка власт се отнася…

В интерес на истината, не мога да не призная, че по времето на Виденов и у нас парите бяха на път да изчезнат, даже за много хора изчезнаха, но понеже в некои останаха, та пак се развъдиха…
Пък Станишев продължава да стиска лидерския пост като слепец бастун. И на тоя конгрес нямало да се поставя въпросът за смяната на лидера. То не че има с кого да го сменят, де…
Кадиев вика, че Станишко взел БСП за заложник. Което не е чак неразбираемо. Неразбираемото е стокхомския синдром на членовете и симпатизантите. Но тяхна си работа…
Всъщност, като казах, че само шведският социализъм ме е изкушавал, малко послъгах. И социализмът, който се е запазил непокътнат в БНТ, има известно очарование. Оная вечер се шляех из каналите и попадам на „Елит” и не вярвам на ушите си: „Честит празник на всички християни. Христос воскресе!”
Дали щото ГЕРБ е на власт, ама тая година за втори път възкриса.
Идиоти! Като сте решили да си повтаряте тъпите предавания, поне ги прегледайте бе, михлюзи с михлюзите!

Сряда, 28 юли
Сайтът health.bg твърди, че зодията била решаваща за избора на лятна почивка. Звездите ни диктували накъде да хванем. Ние, лъвовете, сме обичали високото качество и сме били склонни да си плащаме. Привличал ни Рио де Жанейро, Лас Вегас, Париж, Лос Анджелис, Сан Франциско, Барбадос и още десетина места. Но, странно, Мичурин не е сред тях. Щото планирах до Мичурин да отскоча. Кака ни кани на селски туризъм. Обаче булката вика, че не ще трета година селски туризъм, море, вика, искам. И сега, напреки зодията, ще вървим на Мичурин…
Тоя бизнес със зодиите доста се разви. Появили са се и кулинарни астролози. Прогнозирам, че до година-две ще се появи и съдебна астрология. Некоя си Елена Кашукеева разправяше пред „Стандарт”, че открила метод, с който по името и рождената дата разчита коя космическа енергия липсва в тялото на човека и препоръчва кои плодове, зеленчуци, месо трябва да се ядат. Вика: „Още с идването ни на този свят, някъде горе се записва и нашето астрално меню.”
Пенсиите, така погледнато, бобът и лещата са ви от Кармата, не от Харизмата. Щото Харизмата е от една година, а бобът от 20! Налага се да се примирите, че така ви е съставено астралното меню! Ей, да не забравя, астроложка съветва в никакъв случай да не пренебрегвате и белия лук. „Лукът, вика, успокоява и извисява духа!”
А аз бях готов да се обзаложа, че е точно обратното. В „Ирийски замък” Мирон Иванов казваше: „Мислите биват кисели и алкални според онова, което става вътре в нас – най-често в стомаха.” И какво става в стомаха, когато там попадне голямо количество бял лук? Какви мисли поражда, ако изобщо поражда?!
Не ви питам, казвам ви!

Четирима цивилни полицаи нахлули в дома на сем. Мустафови в Кърджали и набързо ги натръшкали на земята. Стопанинът на дома бил таксиметров шофьор, но го сбъркали със сводник и затова имало стани-легни. Щерка му в суматохата си ударила главата във вратата, племенникът му и той бил респектиран. На сабалето се разбрало, че тоя не е оня, и ченгетата даже се извинили: „Ние сме интелигентни и съвестни полицаи и ако се срещнем не по служба, сигурен съм, ще ни харесате.” („Пътеводител на галактическия стопаджия”)
Но късмет, срещнали се по служба, което коренно променя нещата.
Как беше химна, че забравих?
Питат един полицай:
- Ти биеш ли жена си вкъщи?
- Ти пък! Да не мислиш, че работя и у дома?

Четвъртък, 29 юли
В ГЕРБ умували в закона за лобизма да се вкара забрана за политиците и депутатите да обядват и вечерят с бизнесмени. Това е добра мярка, но недостатъчна, трябва да се обхванат и другите хранения. Защото като се забрани обядът и вечерята, те ще започнат да закусват с тях, а може да си организират и five o’clock tea (чайче с бисквитки по икиндия) по английски тертип.

Друга добра идея предлага депутатът от ГЕРБ Емил Караниколов – на депутатите и общинарите да се изисква документ за психическа стабилност и висше образование. Правилно! В НС е имало, че и сега има, откровено луди. И изобщо има много такива, дето не трябва да ги има. Но това с вишото едва ли ще мине. Защото, по едни или други причини, главно биографични, премиерът смята, че „характерът е по-важен от образованието”. И трябва да признаем, че до момента го доказва на практика.
Между другото да се заложи висше образование в избирателния закон стана възможно едва наскоро. Мисля, че се изчакваше Волен да си завърши вишото за поп.
Като стана дума за Него. Вчера в „Труд” имаше голяма статия „Винету от Банкя - една година по-късно”. Малко подгавряне, повече похвали… Накрая турили подбрани велики мисли от Него. Повечето ги знам, но една не бях чувал: „Трябва да кажа, че аз съм израснал само с хляб и картофи. Майка ми мажеше мас от прасето и поръсваше малко със захар. С едната ръка ям, с другата тичам по ливадата да ритам топка.”

Много се смях, защото ми заприлича на вица за онуй войниче, дето пишело писмо на гаджето: „С едната ръка държа снимката ти, с другата мисля за теб…” С дясната мислел… А Бойко с коя е държал филията и с коя е тичал, не мога ви каза…
В казармата помня, че в библиотеката, на рафта, където държеха списание „Лада”, библиотекарят беше турил табела: „Списанията се разглеждат с две ръце!”…
Премиерът и друг път е разказвал, че е имал бедно детство. Даже, като си гледам бележките, през 2007 г. сме писали, че било толкова бедно, че, ако не бил момченце, изобщо нямало да има с какво да си играе… Но „никога не е твърде късно да имаш щастливо детство”. Специално на стражари и апаши човек може да си играе доде е жив…
Пък по повод годинясването на кабинета, рече: „Работим така, че и утре да има избори, на нас да не ни трябва кампания. Всеки ден ние се отчитаме пред обществото и пред парламента.”
Забелязал съм, че у нас хората се интересуват главно от отчетите и почти хич от свършеното. Дето се вика, не е важно какво яйце ще снесе кокошката, важното е как ще го окряка!
Но, г-н премиер, може и през ден, бе! Много го глезите тоя народ! Ай как пък няма да им се отчитам всеки ден!
Но стига политика, лято е, да погледнем нещо по-лежерно.

„Труд”: „Котка роди куче?” В Грузия една писана се окучила. Местните зоолози предполагат, че „или е от радиацията, или е от секс между котка и куче”.
Няма нищо чудно, станало е в Грузия. А грузинците са малко като турците. Даже повече. Казват, че им вървяло, щото дори и съдбата не смеела да се обърне с гръб към тях. А нали знаете, че животните придобиват нрава на стопаните си?
Но може и да не заради това. Щото през 2008 г. и у нас, в гр. Левски, една котка роди тринки и едното поразително приличаше на съседското куче. Когато софийските общинари приеха наредбата, която задължава собствениците да предпазват домашните си любимци от нежелана бременност, ние малко прибързано ги нарекохме "идиоти". Ама ние ги нарекохме така и щото искаха кучетата и котките да се наричат компаньони. И ни изглеждаше доста глупаво да се иска от един стопанин да хукне по покривите да пази котката да не прихване. Но както виждате, законодателят правилно е предвидил рисковете.
Абе, имаме добри закони, но не ги спазваме.

Петък, 30 юли

Мая Манолова-Вампирката настояваше НС да изслуша сега доклада на комисията, която разследваше скандалната поправка в ДВ за марихуаната. Обаче на ГЕРБ не им се ще. От няколко различни източника дочувам, че не е като Лобистка Фидосова да не е замесена в този скандал и затова разглеждането му ще се отлага доде може.
Между другото, оня ден питаха Иван Костов има ли много лобисти в ГЕРБ. Рече: „Много лобисти има. И се гордеят с това. Абсурдно! Значи изобщо не се борят за общественото благо. Не знаят какво е това. Мислят, че то е да си решат проблемите на фирмите.”

Пък във Варна един почитател на Костов му напълнил няколко торби зарзават. Чел съм, че един гражданин, пак от Варна, редовно пращал на Ваньо меденки в писмо. А друг пък му пращал болтове и гайки, пак в писмо. Жестове, които вероятно са оценка за грижата за общественото благо.
Да се върнем на вампирката. Любо Дилов рече пред „Труд” нещо, с което сме напълно съгласни: „Днес няма хумор или ирония. Припомнете си последната ситуация с обвиненията във вампиризъм към Мая Манолова. Ами не беше смешно. Смешно щеше да бъде, ако се подчертае, че жените вампирки са страшни не защото пият кръв, а понеже нямат отражение в огледалото - гримират се по съветите на най-добрата си приятелка.”
Да, има такъв момент. Майчето се гримира или по спомени, или по съвети. Но това в никакъв случай не й пречи на самочувствието. Според нас е една от онези жени, които, ако бъдат предпочетени от мълния, го отдават но собствената си атрактивност.
Но то така погледнато и Тетка Цачева е вампирка… Ако можеше да се види в огледалото, би се отказала от блондинството. Категорично възразявам срещу статията в „Стандарт” „Умните блондинки в ГЕРБ”. Едно е да кажеш русо гладно нема, а съвсем друго – русо просто нема. Даже бих цитирал народната мъдрост „роди ме мамо проста, аз сама ще се изруся”…
Но духовното блондинство, манталитета на селска даскалка, речника на читалищна деятелка са далеч по-страшни…
Мая й вика, че ръководи парламента на принципа “шменти-капели”. Цецка се обиди: „В моя речник няма такава дума “шменти-капели”.

В речника на премиера я има, в нейния я няма! Я даге… Премиерът е по-простоват, така ли? Много на сериозно се взема!
Пенсиите, имам две новини за вас. И, като никога, едната е добра. Но нея – за десерт.
„Стандарт” съобщава: „Нови заплати и пенсии след края на света”. Което, според календара на маите не е чак толкова далече – 21.12.2012. Учените не са убедени, че краят на света ще настъпи точно на тая дата, според тях маите просто ги е домързяло да допишат календара. Но аз като човек, изучавал марксизма, особено ленинизма, ще ви кажа, че е напълно възможно краят на света, подобно на лениновата теза за социализъма, да настъпи в една отделно взета изостанала страна. Не казвам, че ще е непременно нашата, но не го и изключвам.
„Нови заплати след края на света”! Това заглавие е по-добро и от „Търчим при Зевс за прах за пране”. Как им хрумват, бе! За такива заглавия се изисква, от една страна, широка обща култура и, от друга, способност напълно да се абстрахираш от нея, когато пишеш.

Както и да е. Добрата новина, братя, е, че сте реабилитирани! Ако пак некой ви каже „кукумицин”, веднага контрирайте с данните от изследването на американската ученка Барбара Страуч. Според нея мозъкът ни достига своя пълен потенциал къде 60 г. И не само, че не се губят мозъчни клетки с годините, ами се генерират и нови. И това не е всичко! Учените твърдят, че възрастните започват да използват и двете си полукълба едновременно.
Може, може, едното за голяма, другото за малка…
И било по-малко вероятно да реагират безразсъдно в сравнение с младите, тъй като са по-мъдри и владеят по-добре емоциите си.

Ей, да не се възгордеете! Все пак имайте предвид, че не е задължително мъдростта да върви ръка за ръка със старостта. Има случаи, когато старостта просто си идва сама. Даже най-често така става.

To be continued next Monday
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 12704 |26.07.2010 Четвърти километър . 15| 12764 |19.07.2010 Четвърти километър . 13| 11304 |12.07.2010 Четвърти километър . 11| 11704 |05.07.2010 Четвърти километър

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads