Реклама / Ads
2| 12689 |25.04.2016 ГЛАСЪТ

Доган се напъна и роди... Карадайъ, гонещ муха

.
Всевишният казва: ا أَيُّهَا النَّاسُ ضُرِبَ مَثَلٌ فَاسْتَمِعُوا لَهُ ۚ إِنَّ الَّذِينَ تَدْعُونَ مِنْ دُونِ اللَّهِ لَنْ يَخْلُقُوا ذُبَابًا وَلَوِ اجْتَمَعُوا لَهُ ۖ وَإِنْ يَسْلُبْهُمُ الذُّبَابُ شَيْئًا لَا يَسْتَنْقِذُوهُ مِنْهُ ۚ ضَعُفَ الطَّالِبُ وَالْمَطْلُوبُ
 
Казано по-популярно: „Ей, хора! Разказва ви се притча, слушайте внимателно. Тези, на които се кланяте покрай Аллах, не могат да сътворят дори муха, даже когато са се обединили. Ако муха открадне от тях каквото й да е, те не могат да си го върнат. Слаб е този, който се опитва да си върне (откраднатото, т.е. тяхното божество), и този, който се опитва да я настигне (т.е. мухата)!”.

Сура „ал Хадж”, 73

 

На 29 април се проведе Деветата национална конференция на ДПС. Тя единодушно избра за оперативен лидер Мустафа Карадайъ. Почетен председател, но с разширени правомощия, остава Ахмед Доган. Не е имало нито един глас „против”, нещо, което дори по времето на Тодор Живков си бе постижение.

Обичайните анализатори, коментатори, политолози, социолози и политици започнаха своя рейд по медиите. Знайно е какво ще чуем от тях. Чуваме го 26 години: без Доган преходът щеше да е реки от кръв, без Доган щяхме да сме се изклали. Доган е най-великият, най-големият патриот, най-умният политик. Доволни ли сте? Щастливи ли сте? Чудесно. Сега да ви разкажа притчата, за която се говори в Сура „ал Хадж”.

Шейх ас Саади, коментирайки този аят, пише: „Аллах разказа тази притча, за да убеди хората в порочността на идолопоклонничеството, безразсъдството на идолопоклонничеството и безсилието, както на идолите, така на тези, които им се кланят. Всевишният казва: „О, хора!” – това е обръщение както към вярващите, така и към невярващите. На вярващите тази притча ще добави знание и увереност в истината, а на невярващите ще предостави доводи, които ще ги лишат от оправдание.

Ето и самата притча: „Наистина е към тези, които се кланят покрай Аллах” – всички ваши лъжливи божества, към които вие адресирате своето преклонение, покрай самият Аллах, „са неспособни да сътворят дори муха”, а мухата все пак е съвсем малко и нищожно същество. И щом вашите божества нямат сили да сътворят дори такова нищожно творение, как да очакваме да сътворят нещо по-голямо?! „Даже с обединени усилия”. „Дори мухата да открадне от тях нещо, те не могат да си го върнат” – тоест, толкова е слабо божеството, на което се кланяте покрай Аллах, и „този, който се опитва да я настигне”. Двамата заедно са напълно безсилни! Но още по-слаб е този, който се осланя на безпомощно божество, свързва с него своето съществуване и го превъзнася до степен Господ на света”.

Безсилието на божеството е най-голямата слабост на превъзнасящите го.

 

Ако сте затруднени да разберете притчата и ви е трудно да признаете – ето нещо по-лесно.

Свиня, козел и кокошка отишли при селския мъдрец да се консултират по важен въпрос.

-        Учителю, покажи ни най-прекия път към съвършенството.

Мъдрецът се замислил за миг и отвърнал:

-        Безсилен съм да изпълня вашата гореща молба, защото в света има само две книги, пряко свързани с вас и това са „Зоология” и „Готварска книга”...

 

Ще ви кажа, какво ще последва след историческата конференция на ДПС. Доган ще се затвори отново в сараите, наричани от някои „почитащи безсилното божество” лаборатория и ще се отдаде на брауновия газ и огнената вода. Нали е учен... Новоизбраният Мустафа Карадайъ ще вярва, че почитаното от него божество ще превърне самият него в такова, а мухата ще кръжи край него и ще се опитва да му подскаже, че всъщност трябва да учи български.

Ама кой обръща внимание на една нищожна муха - докато не стане слон никой не я бръсне за слива...

 

Д-р Димитър Попкутуев

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 83| 32199 |13.10.2015 Пеевски медии: Борисов, Доган и Пеевски са разследвани в Лихтенщайн! . 17| 37842 |23.09.2015 Говориха ли Ердоган и Цацаров за тероризъм и "Булгартабак" или да? . 42| 18786 |17.02.2015 „Булгартабак“ - триумвират* между Пеевски, Борисов и Доган?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads