Реклама / Ads
69| 43227 |06.04.2012 ГЛАСЪТ

Една циганка в парламента. Мечти и кючеци

.
Така се изрази възторжен депутат след изпълнението на „Любов без граници” от циганската звезда Софи Маринова в Народното събрание в петък. Каза го повод ласкателните приказки и подсказки на Искра Фидосова от ГЕРБ, че ромският славей може да се окаже сред народните избраници в следващия парламент.
 

Знам, че ви идва веднага да напишете гневни забележки, яки патриотарски опуси и люти закани. Ако обаче ви е останал здрав разум, поне колкото грахово зърно, пребройте до десет преди това.

Хайде да поумуваме какви са плюсовете и минусите на СофиМариновото присъствие в българския парламент.

Ще почна от минусите. Софка няма висше образование. Факт. Но и в досегашните парламенти бе пълно с недоучили тарикати и такива с дипломи ментета. Има ги и в сегашното НС. Ако е до диплома Софи може да си купи каквато иска, но смятам, че няма нужда. Каквото е научила, от улицата го е научила. А както казва Максим Горки „от улицата по-голям университет няма” (Автобиографията „Моите университети”).

Софи не знае езици. Това слабо място, но не е грях. Знае обаче цигански и български, плюс няколко фрази на руски. Някои депутати и толкова не знаят... Друго си е да посети Шекер махала в Пловдив, например, и да им говори на цигански. Ще я наобиколят, ще я слушат и като им каже, че трябва да учат и да раждат по-малко, за да живеят добре – може и да й повярват.

Не е завършила и политически школи в Англия и Америка. Но тия дето ги завършиха не окрадоха ли държавата?

Ясно е също, че ще отсъства от парламента за концерти и ще закъснява сутрин, ако е пяла до късно в някоя чалготека. Но и Стефан Данаилов остъстваше, за да се снима в Италия и у нас. Доган пък с месеци не стъпва на работното си място. По традиция недоспалите и закъснелите в парламента са мнозинство, тъй като депутатите обичат да купонясват. А Софи все пак ще е уморена от работа, а те от препиване, ако схващате тънкия намек.

Освен това Софи Маринова знае много повече от всички останали депутати за живота на българските цигани. Израстнала е с тях, а не се е информирала за катуна на двудневен семинар. Не е била също в различни партии. Не е оглавявала и бордове срещу огромни възнаграждения/бонуси като Корнелия Нинова, например. Не е приватизирала, не е замесвана в корупционни скандали и не е подавала оставка като зам.-министър (пак справка с Корнелия Нинова), не са й палили колите (ох, пак Корнелия...) и пр.

Софка ще бъде полезна поне в три комисии: за младежта и спорта, здравната (здравеопазването на ромите и неплащането на здравни вноски са болни въпроси) и за култура.

Познават я всички. А има депутати, на които нито им знаем имената, нито сме им чували гласеца, нито сме им виждали очичките. Спотайват се и мишкуват из богатия хамбар на политиката. Знаят, че не са за парламента, но си траят и лапкат. Софка не е такава, то се усеща. Ако нещо не й харесва – ще го каже направо или ще си тръгне – както направи в Биг Брадър.

Певицата не е изкушена от задкулисни игри, интриги и далавераджийски проекти. Ще кажете, че лапането бързо се научава. Така е, но ако искаше да е в схемите, Софка отдавна можеше да се е наредила в някоя депутатска листа, но не е. Колко влязоха уж в името на народа, а се оказа че било за да впият устни във вимето на корупцията.

Софи Маринова не е от тях. Може да я свързват с кючека и чалгата, с причудливи любовни сюжети и изпуснати реплики пред микрофоните, но е автентична. Това никой не може да й го отнеме.

Освен това Софи е Кралицата на кючека. Нещо като Краля на рока, Краля на попа, Краля на Хавана... Това и стига.

Затова май няма да стане депутат. Няма да стане и българската Ливия Ярока (унгарска циганка в Европарламента). Но Корнелия Нинова и други като нея ще станат... ако някакви вътрешнопартийни интереси или кръгове не решат друго. Такава е политическата логика у нас. Глупава и вредна, но традиционна.

Жалко...

Всъщност, зашо не изброите в коментарите си, кои депутати наистина заслужават народното доверие. Да съставим Топ 10 на най-желаните и обичаните. Ако откриете толкова, де, защото аз не се сещам.

 

Георги Ситов  

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 60| 59339 |02.04.2012 Из делниците на един луд (26-30 март) Тони Филипов, д-р . 18| 44248 |02.04.2012 69 г. затвор за „Наглите”, за жертвите – до живот. Кимон и Перо . 105| 45380 |30.03.2012 Куче от „Младост”: Или хората или ние! . 39| 55576 |26.03.2012 Четвърти километър

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads