Реклама / Ads
30| 8662 |05.05.2023 ГЛАСЪТ

Гешев е малък Путин, а не голям Фалконе. Какво се крие зад смешките с дронове и взрив?

.
Два екстремни случая се случиха едновременно в България и Русия. У нас до село Ковачевци избухна взрив, който според следствието е бил с цел да бъде ликвидиран главния прокурор Иван Гешев. От Кремъл пък обявиха, че „украински дронове са опитали да убият президента Путин“. И двата случая са квалифицирани като терористичен акт срещу държавността.
 

И в двата случая се появиха пукнатини, които предизвикват съмнения относно автентичността на твърденията. Експерти (не само коментиращи в мрежата) заявиха, че от досегашната публично известна информация и снимки от местопрестъплението се налага изводът, че взривът е бил по-скоро шумно предупреждение и може би – може би – за политическа употреба.

 

Експерти заявиха, че е нелепо да се говори за атентат срещу Путин, при положение, че дроновете са носели нищожно количество взривно вещество (все повече се налага мнението, че е било незначително и във взрива срещу Гешев…) и са били насочени към купола на Големия Кремълски дворец. Путин рядко посещава тази сграда, а за нощуване е абсурдно дори да се говори.

 

И излиза, че взривът до кортежа на Гешев, и украинските дронове „изпратени да убият Путин“ се използват за насаждане на страх и объркване сред гражданите – на Русия и България, - че някакви зли сили искат да дестабилизират съответната страна. Разчита се също на международен отзвук, който да припознае Путин и Гешев като жертви на зли сили. И съответно да грейнат над главите им ореоли на мъченици, воюващи за справедливостта.

 

Не правя сравнение между двамата – мащабите са различни, но пропагандата в информирането от официалните органи и отразяването в определени медии се набива на очи.

 

И в Русия, и в Блгария разследващите мълчат за важни подробности, аргументирайки се със следствената тайна. Практиките в демократични страни обаче са обществото да бъде максимално информирано за подобни ситуации: А/ Защото случилото се засяга цялото общество; Б/ Ако наистина е посегателство срещу държавността, всеки гражданин има право да знае; В/ Премълчаването на информация засилва съмненията и слуховете, които променят общественото мнение, нерядко в грешна посока.

 

Но дали целта не е точно това? Практика от времената на тоталитарното управление в Русия и България е да се крият от гражданите важни информации от събития, които касаят националната сигурност и безопасността. Ярък пример в това отношение е аварията в ядрената централа в Чернобил. Москва призна за нея чак, когато радиоактивния облак достигна скандинавски държави и те биха тревога. Мълчанието стана причина много съветски граждани да бъдат поразени от радиацията и да починат в течение на времето. За хиляди става дума.

 

Необясними са тайните, защо Иван Гешев мълчи като партизанин на разпит, защо прокуратурата не разследва Руски/Турски поток, за който Борисов наля около 3 милиарда и обслужи решението на Путин да се заобиколи транзитирането на газ през Украйна, за да може да разпореди нахлуването на руската армия в независима държава.

 

Между „атентатите“ срещу Путин и Гешев обаче имат и някои различия. Логично е украинците, които се сражават срещу руския агресор, да желаят смъртта на владетеля на Кремъл. Случаят с въпросните дронове не е точно такъв, но откъм мотив путиновата пропаганда го докарва донякъде.

 

В случая с взрива край Ковачевци обаче липсва мотив. Тези, които гешевските медии и шефове от следствието посочват като заговорници срещу главния прокурор нямат нито причини, нито ресурс да поръчват подобна атака. Нямат и подобно мислене, ако позволите подобен извод. След 9 години Цветан Василев, а Васил Божков след 3 години да търсят отмъщение срещу Гешев е смешно и нелепо. И на двамата отдавна са повдигнати обвинения, а тези по делото „КТБ“ почват да се разпадат едно след друго – защо им е да залагат взрив край пътя? При това да го правят дни след като самият обвинител №1 сам ги е навързал в някакъв заговор срещу него. Никой не е чак такъв идиот. Идиотите са другаде и в момента виждаме и чуваме в кой кръг се подвизават…

Най-важен обаче е изводът от екстремните събития, предизвикали объркване и недоумение сред руските и българските граждани.

 

В Русия все повече граждани се обявяват против войната срещу Украйна. Според някои източници става дума за около 30 милиона души. Това е огромен проблем за Путин.

 

Общественото недоверие към Гешев и прокуратурата клони към дъното. Случаят с „терористичния акт срещу държавността“ няма да го повиши, напротив.

 

И още: Залогът и в единия, и в другия случай е властта. Нито Путин, нито Гешев и приятелят му Борисов ще се спрат пред нещо, за да продължат да са инструменти на Господ и да държат в ръцете си лостовете за репресии, рекет и шантаж. Те така разбират  управлението – на институции и на цялата държава.

 

Докато подобни хора имат достъп до властта, ще е така. Болните мозъци с власт в ръцете могат да отидат и по-далеч. Бъдете умни и нащрек.

 

Огнян Стефанов

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 15405 |03.05.2023 Било ли е семейството на Гешев с него по време на взрива? Кой и защо пласира неистини? . 23| 11759 |02.05.2023 Липсата на съчувствие към Гешев е резултат от колосалното разминаване между прокурорската каста и гражданите . 21| 17692 |25.04.2023 Американците спасили Борисов. Той поднася Гешев на „ПП – ДБ“ като данайски дар? . 6| 13560 |19.04.2023 Депутатът Радостин Василев иска имунитета на Иван Гешев. СУ срещу школата в Симеоново, как е?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads