Реклама / Ads
44| 10382 |06.11.2008 ГЛАСЪТ

Има ли някой, който се съмнява, че в България всичко е възможно?

.
В деня, когато световните медии излъчваха цял ден единодушно една и съща топ новина, БНТ 1 предложи в емисията си в 18 ч. напоителна реч за медиите на премиера Станишев.
 

 

Ана Кочева

В деня, в който очите на целия свят са вперени към САЩ, в деня, когато безизключително новинарските емисии на големи и малки медии по всички географски ширини започнаха със събитието на годината – избора на демократа-афроамериканец Барак Обама за 44-ти президент на една от световните суперсили – у нас една национална телевизия с претенциите на най-авторитетна, стара и смазана претупа с едно изречение световната Топ новина номер 1 и премина към твърде по-важно събитие според редакторите й – международна медийна среща в София.

po_sveta_i_u_nas.jpgБНТ 1 показа, как може да напълни без особени усилия една от централните си новинарски емисии с напоителното слово на българския премиер Сергей Станишев пред форума, което ни беше предложено директно в новините, при това в продължение на цели 20-тина минути. Последва го още една екстра – повторното му обобщение вкратце от репортерката на мястото на събитието Ирина Цонева. Тя не пропусна още веднъж стройно да открои акцентите от прочувственото обръщение на премиера към журналистите от света и у нас, нежели някой да забрави мъдрите слова. (В интерес на истината, към чието следване и г-н Станишев призова, след преобилния, повече от 20- минутен репортаж БНТ 1 все пак направи кратък обзор на Събитието отвъд океана, придружен от още по-кратък коментар на експосланика ни в САЩ Елена Поптодорова, че дори отправи анонс и за трето събитие, свързано с отвличане на наша сънародничка в Сомалия, но подробностите за него поради липса на време останаха за следващата емисия.)

А иначе от Топ новината номер 1 на БНТ 1 видяхме и чухме как премиерът усмихнато се обърна към нашите и чужди журналисти (които на пръв поглед изглеждаха дори повече, съдейки по слушалките, които носеха), призовавайки ги да търсят истината; да действат като професионалисти; да подписват материалите си, защото от анонимна журналистика нужда нямало; да не „жълтеят”, защото българинът бил склонен да вярва на всичко, което го „пише във вестника”, а засегнатият пък трудно можел да изчисти името си; да не се корумпират и да не обслужват непрозрачни бизнесинтереси.

Още той не забрави да похвали и българския етнически модел, защото напоследък наши политици конюнктурно го подривали (не ги персонализира министър-председателят, та малко анонимно прозвуча, но сигурно патриотично е решил да не се излагаме пред чужденците); посочи, че нашият народ е сред най-толерантните във верско отношение, давайки за пример средоточието от различни храмове в центъра на София; напомни и това, че България е спасила евреите си по време на ІІ Световна война; отправи комплимент към електората на ДПС, вмятайки, че коалиционният партньор имало за какво да бъде критикуван, но веднага добави „както всяка една друга партия” и накрая посъветва аудиторията да прочете книгата на Тери Прачет „Истината”. (Съвсем в духа на кампанията "Голямото четене", която в интерес на справедливостта е добра и поучителна.)

Тук ме хвана премиерът. След като ме инспирира да преследвам безотказно истината (вярвам безусловно, че всеки един колега го е възприел така), сега трябва да си призная, че не съм чела точно тази книга на Тери Прачет. Дори с риск да прозвучи старомодно и еретично, ще продължа с ръка на сърцето, че всъщност не си падам особено по този тип художествена литература. Знам, разбира се, че има поредица за Диска, а от мрежата научих, че точно тази книга, която г-н Станишев, явно почитател на художественото слово, така горещо препоръчва, била сред малкото, които не са сканирани и пуснати за свободно четене из мрежата. Цитати от нея не фигурирали и в дългите списъци с крилати пратчет-лафчета. Оскъдната информация за нея продължава с фразата на форумджията Цонко: „Никой фен на Пратчет няма да ви я похвали. Освен аз.”

tery_pra4et.jpgНе си прав, драги ми Цонко! Ама хич не си прав! Ето че и българският министър-председател го направи! При това по БНТ 1!

При това баш на 5-ти октомври, деня, в който CNN, BBC, Euronews, ZDF, ARD...., както и централните руски телевизионни канали започваха с една-едничка световна новина – избирането на сенатора от Илинойс Барак Обама за американски президент. „Има ли някой, който се съмнява, че в САЩ всичко е възможно?!” – попита той малко след като стана ясно, че е новият стопанин на Белия Дом.

А дали някой би се усъмнил, че и в България всичко е възможно?  

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 49| 9384 |03.11.2008 Антинародните подбудители . 66| 11147 |28.10.2008 Етническо напрежение? Кърджали не е Карс. . 33| 9600 |24.10.2008 Удобната социология също заслужава орден "Стара планина" . 21| 6951 |22.10.2008 Среднощно хакване

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads