Реклама / Ads
36| 31419 |21.09.2021 ГЛАСЪТ

Как Кирил Петков и Асен Василев се прегърнаха с бивш партньор на Валери Симеонов?

.
Проектът на Кирил Петков и Асен Василев избра интересни партньори в битката си за Народното събрание. Въпреки протегнатата от Мая Манолова и Христо Иванов ръка, ”Продължаваме промяната” подписа коалиционно споразумение с ”Волт” на Настимир Ананиев и една партия, която бе част от печално известните ”Обединени патриоти”. ”Средна европейска класа” напуска коалицията на Валери Симеонов и Красимир Каракачанов едва преди 2 години, но изглежда, че вече е преживяла своя катарзис.
 

На политическата сцена има нов играч, който по всяка вероятност ще промени правилата, по които се играе играта. Може би и резултатите от нея. Факт стана политическият проект на “дуото от Харвард” - бившите министри Кирил Петков и Асен Василев. И докато анализатори смятат от чий електорат ще дръпне новият проект, а партиите на промяната (които не можаха да я случат) протягат ръка в опит да запазят цяло собственото си парче от тортата. 

 

Протегнатата ръка за съвместно явяване на изборите не бе приета и така за часове още вчера стана ясно, че “Продължаваме промяната” е избрала друг партньор в битката си за Народното събрание - партия “Волт” и “Средна европейска класа”. 

 

Политиците обаче разчитат на късата обществена памет. Покрай купища скандали хората забравят кой какъв е, какви ги е вършил през годините, с кого си е “лягал” и с кого се е разлюбвал.

 

Затова е от огромна важност да се припомнят факти като този...

 

Не съвсем отдавна - навръх Свети Валентин (14 февруари 2019 г.) настоящите партньори на Петков и Василев от “Средна европейска класа” решават да издигнат за водач на листата за евроизборите Валери Симеонов от НФСБ. Към онзи момент СЕК е част от “Обединените патриоти”, но напускат през юли 2020 г. - в разгара на летните протести срещу правителството на Бойко Борисов и ГЕРБ и главния прокурор Иван Гешев. 

 

Номинацията на Валери Симеонов от “Средна европейска класа” е и по мотив, че лидерът на НФСБ “има характер да отстоява българските интереси”. 

 

От тази номинация и днешните събития са минали малко повече от 2 години. За този период страната ни е била епицентър на множество политически трусове.

 

Валери Симеонов бе вицепремиер, стана център на общественото недоволство, разлюби се с ВМРО и се яви на изборите през април с формацията на Веселин Марешки “Воля”. Това не пожъна успех нито в 45-тото, нито в 46-тото Народно събрание и Симеонов остана извън парламента и двата пъти. 

 

Константин Бачийски пък е един от мандатоносителите, избрани от “Продължаваме промяната”. Петков и Василев имаха нужда от само една партия, за да имат шанса да участват в изборите на 14-ти ноември и до последно бе ясно, че това е “Волт” на Настимир Ананиев. Снощи обаче изведнъж стана ясно, че пакетът не включва само тях, а и “Средна европейска класа”. Бачийски бе един от участниците в протестите през лятото на 2020 г., а през октомври дори се появи в ефира на “Честно казано с Люба Кулезич”, за да разкаже за ДоганСарай. 

 

“Много често казвам, че "Росенец" е бермудският триъгълник и там изчезва законността. Предполагам, че там става въпрос на показване и доказване, че има хора, които са над закона и определят в държавата какво да се случи. В закона понякога хората казват, че това е "врата в полето", но дори когато се сблъскаш с тази врата и тя е затворена, те гледат да преместят вратата. Да се прави истинска политика, в полза на гражданите, трябва да има преди всичко върховенство на морала, защото как да разчитаме на закона, когато те го променят, както им е угодно”, каза тогава Бачийски. 

 

Кирил Петков и Асен Василев пък в момента са на гребена на вълната. Социологическите проучвания дадоха между 8 и 9% на техния политически проект още преди той дори да е станал факт. Ползват се с огромно обществено доверие заради работата си в служебния кабинет и разкритията за схемите в Българската банка за развитие (и не само).

 

Проблемът обаче е, че все още няма ясна програма, няма ясна визия, а единствено, че с десни инструменти ще постига леви цели, каквото и на практика да означава това. Сиреч - имат много въпроси, на които трябва да отговорят, преди избирателят да им гласува доверие.

 

Може би прегръдката със “Средна европейска класа” е един от тях. 

 

Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 84| 75967 |27.08.2021 Кирил Петков и старите кучета вече са във война - слава Богу! . 22| 17031 |26.08.2021 Пак чакаме спасение от нещо, което противоречи на здравия разум. Уроците на Плутарх . 34| 19204 |13.03.2020 Цялата власт в ръцете на Борисов – спасение или заплаха? . 27| 14668 |13.01.2020 Кирил Ананиев да хвърля оставка, че освен без вода, ще останем и без здравеопазване

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads