Реклама / Ads
27| 26877 |22.02.2019 ГЛАСЪТ

Конспиративни записки: Нов политико-олигархичен кръг иска властта

.
Съвсем скоро новината, че Кирил Домусчиев е купил ”Нова Броудкастинг груп” от клюка, ще се превърне във факт. Сделката ще се извърши чрез фирмата му ”Адванс медия груп”. КЗК ще я одобри за рекордно кратък срок. Време е да свикваме с поредния експеримент.
 

Медиите не са нова играчка за Домусчиев. И досега е наливал пари в някои медии от пеевския кръг, но е ставало тайно, естествено. Някой е преценил, че е дошло време да си има национална телевизия. Втората след бТВ, но и първа по някои показатели. Дали идеята е негова, наложена или ще бъде лице, зад което се крият други лица, ще остане догадка. Поне известно време.  

Някои казват, че това придобиване е свързано преди всичко с футболния „Лудогорец“, телевизионните права за мачовете у нас и окончателното превземане на Футболния съюз. Сигурно има много вярно в това.

 

Други намекват, че парите за телевизията идват от продажбата на стимулиращи хапчета за бойците на Ислямска държава. Доказателства, разбира се няма и тази версия ще си остане в графата „слухове“, докато прокуратурата не реши да се заеме с темата истински. Защото няма начин държавното обвинение да не е чувало тези слухове. А те се „раждат“ в осведомени среди, все пак. Или да разсее всякакви съмнения за бизнеса на Домусчиев, за задържани кораби в чужди пристанища, за потайности около спестените милиони, които Валери Симеонов твърдеше, че са злоупотребени и пр.

 

Въпросът с милионите за Нова тв разбира се е актуален, но едва ли Домусчиев ще тръгне към такава сделка без железни аргументи за техния произход.

Много любопитна е една нова версия, плъзнала със скоростта на светлината тези дни. Според нея на сцената се появявал нов политико-олигархичен кръг. Той се формирал от познати играчи, които досега бяха в поддържащи роли, но са решили, че е дошло време за нещо голямо. Например да бъде изместен досегашния Кой на Пеевски и Доган. Или поне да превземе територии от него. Чрез сделки, а не през военни действия.

 

Кои влизат в новото формирование:

 

Кирил Домусчиев – предприемач, председател на КРИБ, собственик на ФК „Лудогорец“, приятел на финансовия министър Владислав Горанов, който живее в лукс апартамент в комплекс „Есте“ и т.н. и т.н. Само преди месец и нещо Домусчиев се скара с друг олигарх – Валентин Златев, който обяви, че напуска КРИБ, защото организацията подкрепила отлагането на закона за горивата. Домусчиев на свой ред заяви, че се радва, че Златев си тръгва. Да се опълчиш на Златев, зад който стоят руски и местни фактори не е шега. Прави се, когато вярваш в могъществото си.

 

Владислав Горанов – министър на финансите, считан за доверен човек на Делян Пеевски. За връзката с Домусчиев вече споменах. Със сигурност залага и на двамата, за да е сигурен, че държи талончето с джакпота. (Което поражда въпрос къде в схемата е Васил Божков и кой го „убеди“ да поеме ФК „Левски“ с десетките милиони загуби и неплатени данъци.) Горанов много обича парите, знаете го още от онова изказване на Борисов, че е напуснал парламента, защото заплатите там са ниски, а негови приятели вече бил направили милиони. Очевидно като министър Горанов няма проблем да съчетава държавната работа с полезните приятелства.

 

Цветан Цанев – човекът, който бе замесен в прехвърлянето на милиони от Венецуела през Инвестбанк на Петя Славова. Свързан е със съмнителен бизнес с диаманти преди години, твърдят различни издания. Сочен е и като човекът, който стои зад похищението на либийския танкер „Бадр“ от Бургаското пристанище (Сайтът Биволъ). Свързван е с ДС, както и с трафик на каптагон, според други писания. При споменаването на каптагон, някои сигурно ще погледнат към Домусчиев, но това, разбира се, ще е черен хумор и лъжа, продиктувана от завист. Защото ако тези съмнения имаха основание поне на 10% българската прокуратура отдавна да се е задействала. Но не е.

 

Цветан Цветанов. Точно така – Цветан Цветанов. Заместник-председателят на ГЕРБ, шефът на парламентарната група, верният другар на Бойко Борисов от създаването на партията та досега. Според запознати с живота зад кулисите, Цветанов е партньор с адаша си Цанев отдавна и чрез него притежавал дял в Инвестбанк. Няма доказателства и документи за това твърдение, но пък не медиите, а прокуратурата, КПКОНПИ, НАП, финансовото разузнаване, финансовото министерство, ДАНС и МВР са тези, които трябва да разполагат с такива или да кажат, че не е вярно. Засега приемаме и това за слухове и вариации върху тях. Бойко Борисов едва ли се съмнява в лоялността на Цветанов, но историята сочи, че предадения оикновено научава последен. Нещо като съпругът, който разбира че жена му му изневерява, след като вече половината град знае къде е бенката на дупето й…

 

Така стигаме до екзистенциалния въпрос: Къде е Пеевски? Защото дори да е в Дубай, Швейцария или Австрия без него такива пренареждания са невъзможни. И без кукловодите му, главният от които все още е Доган.

 

Работата е там, че Пеевски има проблеми. Именно това прави ситуацията благодатна за нови играчи. Пеевски е притиснат здраво от американци и руснаци. От руски кръгове за пари, а от американски институции за закононарушения, пране на пари по закона РИКО, закона Магнитски и пр. Пеевски е персона нон грата и в Турция. Доган също. Трафикът на контрабандни цигари е спрян от чужди служби, а бизнесът му в Дубай се разследва. Все повече хора са наясно, че Пеевски е замесен пряко в разбиването на КТБ и последващото разграбване на активите на банката. Знае се и за специалната му роля в прокуратурата, МВР, службите, финансовото министерство, икономическото министерство, опитите му да заграби „Дунарит“ чрез офшорката „Виафот“, опитите му да заграби Виваком, ФК „Левски“ чрез адвоката му Александър Ангелов, който бе собственик преди злополучната поява на Спас Русев… Пеевски ще трябва да се спасява, защото американците и руснаците не са Цацаров. Няма да може да го опази и майка му, която бди над него от години. Затова появата на новия кръг се разчита от някои наблюдатели като нов вариант за продължаването на рекета като модел.

 

Дали Борисов знае и одобрява рокадата? Може и да знае, но няма как да одобрява. Защото, за да властва новата формация, ще й трябва и нов премиер. Ето тук, в целия си блясък, на сцената се появява звездата Цветанов. Замисълът е не Борисов да бъде отстранен грубо, а да се внуши, че е направил достатъчно, да му се благодари както благодариха партийните другари на Тодор Живков и да бъде пратен в запаса. Може и като почетен председател на ГЕРБ. Отдавна се говори за вариант Бойко да стане президент, но там нещата са доста сложни, а и има много време до края на мандата на Радев. Няма кой да чака. Трябва да се действа в рамките на този мандат.

 

Още един слух, който в голяма степен подкрепя изложената досега версия. Отишли хора на Валентин Златев при Владислав Горанов на разговор по темата за горивата. Казали му, че Бойко Борисов е запознат и знае за позицията на Златев. На което Горанов се сопнал: Не ме интересува какво е казало лицето Бойко Методиев Борисов – важното е аз какво ще кажа! Поредна клюка, ще кажете, но тя реално обикаля и се коментира в политическите и бизнес средите.

 

Може би всичко това изглежда в този момент нелепо и наивно, но не забравяйте, че повечето слухове в България в крайна сметка се оказват верни. Малка държава сме, хората се познават, проличават и тайните им помисли. През последните месеци разминаванията между Цветанов и Борисов са все по-чести и все по-очевидни. Като се почне от позицията им по скандала „Скрипал“ и се стигне до гласуването на поправките в Избирателния кодекс. Освен това Цветанов държи структурите на ГЕРБ по места и вярва, че ще го подкрепят, когато гръмне „Аврора“. Освен това Цветанов от години е направил пътека към политици в САЩ и Германия, от които ще очаква подкрепа в сюблимният момент.  

Цветанов е в прекрасни отношения и с Делян Пеевски, който помогнал за оневиняването му по няколкото дела, заведени му от прокуртурата. Така те са изгладили търканията, които имаха.

Цветанов разчита също на практиката задкулисието от време на време да сменя главните си представители на терена.

 

Дали партньорите ни в ЕС и САЩ ще гледат безучастни? Хм… Зависи от интересите им. Но със сигурност ще приветстват отстраняването или поне изместването на Пеевски, защото отдавна настояват за това. Дали и главният прокурор Цацаров влиза в договорките, ще узнаем скоро.

 

На ход е Борисов. Може да се окаже, че някои са си направили сметката без Кръчмаря.

 

Да, това е една теория, базираща се на слухове в политически и бизнес среди. Но когато понечи да се реализира или стане факт, ще се сетите за нея.

Освен това да виждате нещо алтернативно в тези "нови" хиени? Да прозира загриженост за обществения интерес в техните намерения?

Ето това е домашното, с което трябва да се справим. Но не пожелахме дори на 19 февруари...

 

Огнян Стефанов

 

П.П. За сглобяването на тази теория, която очертах повече бегло, отколкото детайлно, защото детайли има налични много, ми помогнаха разговорите с: двама бивши министри на вътрешните работи, депутати от различни парламентарни групи, бивши и настоящи служители в тайните служби и десетина колеги, които от години отразяват политическия и бизнес живот у нас.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 22925 |21.02.2019 Закуските на Цветанов в САЩ – срам за американците! . 9| 10384 |20.02.2019 Някак русофобско е Синода да канонизира Дякона, а и ченгетата не дават . 15| 8655 |19.02.2019 АПОСТОЛА . 7| 8672 |18.02.2019 В Пингвиния депутати разговарят с Апостола за бесилото славно и други работи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads