Реклама / Ads
13| 26129 |01.03.2023 ГЛАСЪТ

Краят на магариите: Две откраднати коли откри прокуратурата – ура! Кьовеши търси ”жалки” 1 милиард

.
Две откраднати коли откри прокуратурата в масираната акция на срещу автоджамбазите. Задържани са за по 24 часа 45 души. Обвинение не е повдигнато на нито един от тях. Днес по обед ще си тръгнат по живо по здраво.
 

Но пък бе дадена грандиозна пресконференция, на която колосални „разкрития“ в областта на автоджамбазлъка направиха говорителката Сийка Милева и заместникът на главния прокурор, но също випускник на милиционерското училище в Симеоново – Борислав Сарафов. От тях светът научи, че крадците са снабдени с уреди за дешифриране на кодовете за отключване на коли. За първи път стана ясно, че повечето коли се разфасоват за части, а луксозните се изнасят за Русия и страни от бившия Съветски съюз.

 

На фона на грандиозната операция на родната прокуратура, ровенето на европейската прокуратура в Системата за търговия с емисии на ЕС в България със загуби за милиони евро за ЕС и националните бюджети, изглежда като детска игра. Вярно, че са извършени десетки обиски и изземвания за възможни измами за стотици милиони (близо 500 млн евро или 1 млрд лева). Енергийният предприемач Христо Ковачки се оказва свързан през годините с голяма част от проверяваните фирми.

 

Получава се нещо като урок по мащабност, който Иван Гешев дава на Лаура Кьовеши, шефката на Европейската прокуратура. Съгласете се, че откритите две гепени коли (собствениците да не се радват, защото процедурата по връщането им може да продължи месеци и дори години, защото автомобилите са веществено доказателство…) са несравними по значимост с някакви прибрани папки с неясни документи, свързани с нерегистрирани тонове отровни пушеци, които уж стрували милиони, че и милиарди. Но къде ще се мери бившата баскетболистка с настоящия симеоновец и ученик на Вишински?

 

Батко й Ваньо два списъка по „Магнитски“ оправи и попиля американците, като ги притисна да му дадат доказателства за българските корумпета, от което те онемяха. Та с Лаура ли ще се церемони? Може да сте забравили, но още през 2017 г., когато Кьовеши бе в България по темата за борба с корупцията, тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров и шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев отказаха да се срещнат с нея, отричайки нейния модел на работа.

 

Но да изоставим иронията. Няма такова магаре, което, съзерцавайки се в реката, да не се погледне с удоволствие и да открие у себе си истински ат. Според Флобер.

 

Предстоят големи изненади: приятни за обществото и неприятни за Гешев и компания. Резултатите от акцията на Европрокуратурата сравнени с всички досегашни резултати от опитите на лауреата на благоевградската грамота на името на италианския съдия Фалконе, ще покажат разликите във върховенството на правото.

 

Колеги на Кьовеши проверяват също сигналите за лош ремонт на ул. „Граф Игнатиев“ в София, извършен с евросредства. Също и причините български прокурори да напускат офиса на Европрокуратурата в България. Ще бъде интересно със сигурност. И доста болно за някои кръгове у нас, които са свикнали те да диктуват дневния ред, както и да казват кой да бъде проверяван и кой не, кой да бъде обявен за виновен, а други да не бъдат закачани.

 

Моделът Кьовеши срещу моделът Гешев. Гешев срещу Кьовеши. Гешев срещу борбата с корупцията.

Гешев срещу нацията.

 

Но и нацията срещу Гешев. Тепърва той ще усети значението.

 

Къде е Борисов в тази ситуация? Той все още разчита на доскорошните връзки и зависимости. Златните – буквално - отношения обаче често се превръщат в тежки вериги, когато се сблъскат със закона.

 

И понеже вече стана дума за магарето, в баснята на Крилов то със самочувствието на тънък познавач обяснява на славея, че петелът би могъл да пее дори по-добре от горския всепризнат талант…

 

Думата ми е: Магарето, колкото и да е вироглаво и самовлюбено, винаги си намира майстора. Накратко казано: край на магариите.

 

Витали Роник

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 25761 |12.02.2023 Идва краят на ”чадърите”! Защо ни заливат само глупави обяснения по ”Магнитски”? . 0| 23112 |18.08.2022 Предателства и канибализъм* сред елита заради откраднати милиарди . 0| 24656 |16.08.2022 Идва краят на Гешев. Повлича и други . 25| 35446 |07.02.2022 Краят идва: Кукловодите изоставят Гешев, прецакал ги от престараване

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads