Реклама / Ads
29| 16887 |18.01.2023 ГЛАСЪТ

Миши шум и плонжове пред Кремъл за изнесено оръжие и техника в Украйна. Срам, срам…

.
Всеки божи ден слушаме мрънкането на някакви мишлета, по ирония на съдбата оказали се политици и министри, как България не изнасяла военни самолети и друга бойна техника. Сакън, да не им се дърпа ушите Митрофанова.
 

Как не се намери един представител на властта, който ясно и категорично да заяви, че всеки производител и търговец, който има съответните лицензи и спазва международно установените процедури, може да снабдява Киев с военна продукция.

 

Навремето се гордеехме, че нашите заводи и КИНТЕКС успяват за заобиколят или да заблудят Координационен комитет за контрол на износа, известен като КоКом. Сега сме част от НАТО и ЕС и всеки, който е в оръжейния бизнес, се съобразява с правилата.






Световни издания, в това число и Блумберг съобщават, че военна техника от България е ценна помощ за Украйна. Веднага тичат в телевизиите хора от правителството да мрънкат, че няма такова нещо. И винаги с половин уста признават: Не можем да забраним на фирми да изнасят. Тогава за какво въобще губите времето на хората и прецаквате ценно телевизионно време? Ясно е: украинската армия получава ценно въоръжение и техника, а наши фирми печелят.

 

Калинките на високи постове, които очевидно не са им по възможностите, пропускат да споменат, че цялата информация за износ на военна техника се контролира от Междуведомствената комисия за експортен контрол, която одобрява износа на оръжия и технологии с двойна употреба. Това означава, че Министерски съвет има пълна информация какво случва в този бизнес.






Така че всички оправдания и мъгляви обяснения са напълно излишни. И глупави.

Освен това почти всички фирми, които изнасят военна продукция, имат свои лобита и доверени лица във високите етажи на властта, които им съдействат за преодоляване на бюрократичните бариери, често поставяне с единствена цел – корупция. По веригата се облагодетелстват немалко лица, включително и някои от мрънкащите през медиите.

Стотици милиони се печелят в момента. Хранителната верига е щастлива, но ни хвърлят прах в очите.

 

Стига плонжове пред Москва, стига лицемерие. Аман от фалшиви герои с миши сърца.

 

Даниел Станимиров

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 25| 14653 |29.12.2022 Руският шпионаж в България и дупедавците: Епопея на наглостта и предателствата . 12| 26400 |23.11.2022 Ало, Гешев, тук някакъв Морфов…, предварително благодаря . 29| 18067 |12.11.2022 Пред чия къща трябва да викат „Уууу!“ синдикатите вместо да тормозят гражданите . 2| 51626 |12.09.2022 Руски поток на Борисов и Путин ни зароби. Предателският Договор, с който това стана – тук. Част II

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads