Реклама / Ads
58| 10648 |22.12.2014 ГЛАСЪТ

Позор! 7 посланика зоват за реформи в съдебната система, ние мълчим

.
Всичко се скапва в тази държава...
Доживяхме и това: седем европейски посланици да се борят за реформи в съдебната ни система и да ни защитават от корупцията в магистратурата. Това не е тяхна работа, а наша, но не си мръднахме пръста повече от 20 години и затънахме в проблеми, които днес застрашават нацията и държавата. Без преувеличение. Продължаваме да се оглеждаме гузно и да очакваме някой друг да ни свърши работата.
Седем посланици от Евросъюза у нас публикуваха открито писмо, в което отправят призив да бъдат чути съдиите от Софийски градски съд, които поискаха оставката на председателката на съда Владимира Янева и двама от заместниците й. Това става само 20 дни след като френският посланик обяви високо и ясно, че в българската съдебна система има много "гнили ябълки" и предизвика бурни реакции в обществото.

Обвиненията на Ксавие дьо Кабан бяха срещу съдия Ченалова за участие в схема за присвояване на фирми чрез съда. Той обаче остро осъди и т.нар. случаен избор на магистратите по съответните дела. Последваха обяснения на Ченалова, които само потвърдиха, че посланикът е бил прав. Прокуратурата започна да я разследва за прегрешения в стари търговски дела. ВСС подложи на разпит ръководството на Софийски градски съд за избора на съдиите. Тогава началниците на най-натоварения съд в България се оплетоха в отговорите си на въпросите дали са възможни "случайни нагласявания". Компютърни специалисти пък обявиха категорично, че софтуера на съда за избор на магистрат може лесно да бъде манипулиран дори от 10-годишно дете.

Като резултат нито ВСС, нито прокуратурата, нито политиците заявиха ясно, че реформите в системата са приоритет. Дори никой не се осмели да назове най-изявените представители на корупционните схеми в магистратурата, които са свързани с омръзналия на всички въпрос КОЙ. Да, именно в този модел КОЙ е големият проблем, а магистратите ни се страхуват да го назоват. Или са зависими и толкова свързани с КОЙ, че са готови да защитават прогнилата матрица с всички средства.


Ето и самото писмо на посланиците:


На 10 декември 2014 г. петнадесет съдии от Софийския градски съд - ключова юрисдикция в държавата, отговорна за някои от най-чувствителните дела, публикуваха отворено писмо до Висшия съдебен съвет с призив за оставката на председателя на съда и двама от четиримата й заместници. На следващия ден 25 други съдии от Софийския районен съд се присъединиха към протеста на колегите си. След това същото направи и Съюзът на съдиите в България. Много други съдии също изразиха подкрепа за колегите си. На 18 декември 33 адвокати подкрепиха инициативата.


Председателят и заместниците й незабавно отхвърлиха призива за оставка и твърденията в отвореното писмо. Не сме ние хората, които да отсъдят кой има право и кой няма в случая. Но самият факт, че съдиите повдигнаха тези въпроси, е в полза на българската съдебна система и обществото.


Когато група от уважавани професионалисти изразяват загриженост и повдигат подобни въпроси, те заслужават специално внимание и задълбочен отговор. Това е положителен знак за едно отворено, демократично общество, в което хората чувстват, че могат да изразят своето мнение по въпроси като тези. Разбира се, протестите на гражданското общество през 2013 г. бяха подобен важен момент за България. Отговорът на институциите към тази загриженост е от решаващо значение.


Отличителен белег на отвореното и демократично общество са неговите независими институции, способни да действат без политически натиск: това включва независима съдебна система, която може да разследва, повдига обвинение, осъжда и вкарва в затвора без страх или протекции над когото и да било, както и възможността на правоприлагащите органи и правосъдните институции да покажат адекватна, твърда и прозрачна реакция в отделните случаи. Положителни примери на такива практики вече бяха дадени и добре приети на други места в региона.


Свидетели сме на положително развитие и в България, включително с приетата на 17 декември от Министерския съвет Стратегия за реформа в съдебната система. Народните представители също ще имат огромна отговорност при прегледа на текстовете, които ще поставят основата на тази толкова нужна реформа.

В крайна сметка магистратите ще бъдат ключовите действащи лица, които да направят така, че реформираната съдебна система да работи. Много от тях са посветили време в размисли относно какво трябва да се направи и как. Техните усилия трябва да бъдат признати, а мнението им чуто.


Събитията от лятото на 2013 г. показаха, че на българското гражданско общество не липсват нито смелост, нито умения и знания да се изправи срещу неприемливата арогантност на "олигархията". Гражданското общество е все по-чувствително към проблемите и не може да разбере защо българските граждани не могат да се възползват от същите права и ценности, които са в основата на Европейския съюз и от които се възползват гражданите на останалите страни членки на ЕС.


Като европейски партньори на България ние сме поели ангажимента да подкрепяме страната за достигане на най-високите стандарти в правосъдието и върховенството на закона. Вярваме, че това е наш дълг. По силата на Механизма за сътрудничество и проверка (МСП) тези въпроси се обсъждат от държавите членки на Европейския съюз, и всички ние (включително България) одобряваме официалните заключения относно напредъка на страната. Следователно това не е просто един вътрешен въпрос. На МСП обаче не трябва да се гледа като на чуждо тяло или като на критики от чужбина. Неговата цел е да бъде инструмент за подкрепа, подпомагащ промяната в България. Той служи за проверка до каква степен са спазени промените, с които се ангажираха българските власти в момента на присъединяването към ЕС.


Властите, както и работещите активно в областта на правосъдието българи трябва да се възползват максимално от този процес.


Всеки народ заслужава съдебна система, в която има доверие. Българският народ не по-малко от останалите. По този път имате нашата подкрепа.


Roland Hauser, посланик на Австрия

Anick Van Calster, посланик на Белгия

Christian Konigsfeldt, посланик на Дания

Jonathan Allen, посланик на Обединено кралство

Tom Van Oorschot, посланик на Холандия

Harri Salmi, посланик на Финландия

Xavier Lapeyre de Cabanes, посланик на Франция

 

Толкова е унизително да съзнаваш, че гражданите на тази страна нямат воля и дух да се изправят срещу корупцията в съдебната система. Че КОЙ може да ги манипулира, обижда, да гази законите, да мародерства в бизнеса, икономиката и парламента, да диктува на изпълнителната власт какво да прави и какво не. Позорно е! Докато се държим като аргати и аутсайдери, не ни чака нищо добро. Нация от смотаняци, която ще бъде облъчена от медиите на същия този отврат КОЙ, че чуждите дипломати се месят във вътрешните ни работи без да имат право на това, че не са прави, някой ги е излъгал и дори че те са истинските гнили ябълки, както се изрази онзи нахал синдикът Велков, дружката на Ченалова и КОЙ. Чуйте само каква помия ще се избълва срещу дипломатите, защото са дръзнали да защитят правото ни на справедливост. 

Докато ние мълчим.

 

***

Писмото е публикувано във в. "Сега"

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 42| 13193 |20.12.2014 Л. Местан: ДПС няма медии! Б. Борисов: ДПС има цяла медийна група! . 14| 9434 |18.12.2014 Крокодилските сълзи на ДПС и БСП за ДАНС излизат от мода . 54| 8748 |16.12.2014 Премиерът каза "А" за КТБ, прокуратурата да продължи . 56| 17546 |15.12.2014 Защо Борисов е толкова добричък с главсека Лазаров?
Реклама / Ads