Реклама / Ads
0| 6928 |27.08.2022 ГЛАСЪТ

Президентска република? А отровата убива

.
Станислав Трифонов Източник: БГНЕС
Лидерът на ИТН Слави Трифонов закопня името му да влезе в новините и успя. Дори си извоюва челно място с идеята за референдум, в който българите да се произнесат дали от парламентарна да не станем президентска република. Трябва да благодарим на Трифонов за решителния порив да разбърка информационния поток.
 

Но не, мигът е направо епичен, защото Слави прескача границите на новините и нахлува в полето на мисионерството. Този път той се е нагърбил с отговорността да ни даде урок „Що е отрова и как да се борим с нея“.

 

Отровите са използвани още в древността за да се промени управлението, един владетел да смени друг, жена да се отърве от съпруг заради любовник, крал да прочисти двора от опоненти. Над две хиляди отрови са били известни още тогава. 10 000 растения съдържат отровни вещества.

 

Господ е решил да живеем в такъв свят: красоти, мечти, любов, омраза, планове, усилия, труд, но и опасни отрови, дебнещи отвсякъде. Ненапразно бащата на медицината Хипократ пише своя труд „Противоотрови“. Искал е да ни предпази. Но и ние трябва да си помогнем.

 

Слави Трифонов опитва величаво да ни предложи нов политически модел с подтекст, че ще е спасителен. Парламент или президент. Преди да налапаме поднесения плод, да се сетим, че кайсията, прасковата, сливата, ябълката и други кътат в себе си бензалдехид, тъй опасен за живота...

 

Освен с познания, народът български трябва да се въоръжи най-сетне с антидоти към опасните политически отрови. Слави ни тества. В което има нещо полезно, ако се замислим.

 

Какво съдържа антидота за този случай?

 

Преди всичко познание и елементарна информираност. Защото е ясно, че вече сме в предизборна кампания, а партията на Слави е под въпрос дали ще обитава следващото Народно сърание. Ако не попадне – престава да е фактор в политическия живот. Не е ли фактор – не е в играта. Не е ли в играта – не участва в сделки и договорки, което всъщност е политическият Клондайк.

 

И Трифонов свири сбор с тръбата, за да събере под знамето на ИТН достатъчен брой фенове на идеята президент да управлява чрез делегирани от Конституцията права. И така да се окаже в парламента.

 

Къде е скритата отровата на тази уж романтично-практична и уж справедлива идея?

За да се случи нещо такова има определена процедура за провеждане на референдуми, както и на приемането на техните резултати от Народното събрание. Това пък означава промени в Конституцията, което също става по определен ред.

Нито едно от тези условия не са налични в момента.

 

Сбъркана е сметката дори на елементарно ниво. Ако целта е да се даде рамо на сегашния държавен глава Румен Радев да поеме в един момент управлението на държавата – провалът е гарантиран. Радев бе избран с подкрепата на „Продължаваме промяната“, БСП и част от десните избиратели, които са срещу модела на Борисов и ГЕРБ. Ситуацията в момента е коренно различна. ПП и БСП са в конфликт с „Дондуков“ 2. Срещу него ще са отново ГЕРБ и ДПС, а най-вероятно и „Възраждане“. Резултатът ще е катастрофален. В случая по-реално е по някакъв начин да се предизвика искане за импийчмънт на Радев, отколкото да се разчита, че той ще помогне Трифонов да вкара партията си в следващия парламент.

 

Волно или неволно лидерът на ИТН ни напомня, че опасни и отровни тези и идеи витаят във въздуха и лесно можем да се изкушим. Затова нека отчаяният му опит да подсили интереса към своята партия, да ни накара да се замислим за антиотровите. Иначе ще продължим да се убиваме с ментета и с токсични политически продукти и субстанции от задкулисната лаборатория.

 

Хайде стига. Станислав Трифонов ни сервира екзотична идея с конска доза популизъм. Той със сигурност е наясно с това. Нужен му е шум и го получи. Ние обаче трява извлечем поуката: колкото повече знаем за отровите, толкова по-защитени ще сме.

 

Огнян Стефанов

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 17435 |26.08.2022 Недоразумението в енергетиката да си ходи веднага. Руският газ не е хапче за препили . 0| 88216 |26.08.2022 Борисов се отказва от изборите. Денят Х - в края на септември . 0| 15830 |25.08.2022 Министри на Борисов използваха мъртвите полицаи за политическа пропаганда. А медиите? . 0| 97370 |24.08.2022 Изпепеляващата любов на капиталиста Васил и синдикалистката Ваня

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads