Реклама / Ads
40| 16828 |16.03.2014 ГЛАСЪТ

Пропуснали сме новина за БХК - срам и позор!

.
Завършила е проверката на Националната агенция по приходите (НАП) на Българския хелзински комитет. Преди седмица. Тя не е установила нито едно нарушение. Не е обявила БХК за отличник, но то се подразбира. Проверката покрила период от 2007 г. до 2012 г., като е изисквана документация още от 1999 г. Проверката разглежда получени финансирания и тяхното изразходване и отчитане.
 
И точно в този момент всички, работещи във Фрог нюз редактори и репортери, няколко на брой, допускат непростима грешка: никой не публикува дори пет реда за триумфално завършилото изпитание.

Затова, както си му е редът, получихме съобщение от БХК. То е подписано от Радослав Стоянов, представящ се за сътрудник на организацията. Няма да коментираме хладния и укорителен тон на Стоянов - заслужили сме си го.

Та той, Стоянов, от свое име (писмото е написано в първо лице, ед.ч.)  ни отправя упрек, че сме публикували съобщения за проверката, както и позицията на ВМРО-БНД, но не сме отразили резултатите от проверката. Ето последното изречение от текста, подписан от г-н Стоянов: За съжаление не видях да сте отразили втората новина, и Ви я изплащам, в случай че сте я пропуснали. :) Надявам се да оповестите резултата, който отговаря на спекулациите по наш адрес.  (Няма редакторска намеса, - бел.р.)

Преди да изпълним препоръката на г-н Стоянов, ще му подскажем, че макар и неволно, защото сигурно е така, грешното изписване на "изпращам" като "изпЛащам", навява тъга... и асоциации. Някой би го изтълкувал като резултат от прекомерното използване на глагола "изплащам", например. Друг пък може да си помисли, че Стоянов наистина ни е "изплатил" нещо, което, уверявам ви, не е така. Поне на нас не е. Приемаме грешката за плод на емоционалност и бързане час по-скоро добрата новина да обиколи ако не планетата, то поне софийските улици и да се озове час по-скоро в офиса на Фрог нюз.

Колкото до намека, че сме "пропуснали" новината, уверяваме г-н Стоянов, че сме се засрамили и сме си взели бележка. В същото време скромно отбелязваме, че за разлика от БХК, ние нямаме толкова много и всеотдайни сътрудници (като г-н Стоянов, Господ здраве да му дава), нито осигурено финансиране, което затруднява отразяването на всичко, ама всичко, свързано с БХК. Позволяваме си, за което вероятно трябва да се извиним, да пишем и по теми, свързани с реалния живот в страната.

Ето и писъмцето, което ни е изпратил уважаемият сътрудник на БХК:   

"Напомняме, че на 8-ми януари 2014 г. бе разпоредена данъчна проверка на Български хелзинкски комитет (БХК) от НАП. НАП отказа да съобщи повода за проверката, но даде да се разбере, че тя е по сигнал. В протокола, който можете да свалите тук, НАП отбелязва: “Сдружение БХК веднъж годишно за извършената от него дейност изготвя годишен доклад и годишен финансов отчет относно целите и програмите на сдружението [...] Финансовият отчет е публичен и се публикува на интернет страницата на Министерството на правосъдието и на интернет страницата на сдружение БХК. Същият подлежи на независим финансов одит при условията на Закона на счетоводството.”

Ежегодният контрол относно дейността на сдружението се осъществява от Министерството на правосъдието. НАП констатира, че всяко дарение от донорите се предоставя за осъществяването на конкретен проект, като в договора, сключен между БХК и съответния донор, изрично е упоменато за какво ще се използват получените средства. Също така проверката е установила, че всички средства са изразходени съобразно волята на дарителите.

Като организация винаги сме се стремили към повече прозрачност на дейностите и финансирането на БХК. Организацията от 14 г. прави годишните си отчети публични. Те могат да се видят от нашите донори на интернет страницата на БХК.

Макар да не бяха установени нарушения от проверката, за което изначално нямахме съмнение, това ни струва немалко пари, които можеха да бъдат насочени към общественополезни дейности. Разходите за преводите на договорите с дарители възлизат на общо 1636.80 лв. Те бяха направени по искане на проверяващите от НАП.

Оставаме загрижени, че държавната институция НАП бе превърната в оръдие за разчистване на сметки от страна на политическа партия ВМРО-БНД, организация от неототалитарен тип. През октомври 2013 г. партията информира, че ще подаде сигнал до главния прокурор за “оклеветяване, набеждаване и уронване авторитета на зам.-председателя на ВМРО, Ангел Джамбазки, и на цялата партия от страна на БХК, както и сигнал до НАП с “искане да се провери кой финансира БХК”. 

ВМРО-БНД отправи тези закани, след като на 4 октомври БХК публично сезира главния прокурор относно деяния на представители на ВМРО-БНД и други формации, насочени срещу бежанците в България. Няколко часа след сигнала на БХК, прокуратурата образува досъдебно производство срещу Ангел Джамбазки и “други, засега неизвестни лица” по повод на публично извършено расистко подстрекателство. Производството към настоящия момент е висящо. Ще продължим да питаме прокуратурата какво е предприела във връзка с действията на Джамбазки.

В становището си от 23 януари 2014 г. НАП декларира, че не вижда причина сигнализирането от страна на граждани и организации към приходната администрация да бъде ограничавано. Но избирателни действия, по сигнал на политическа партия за организация, с която тя няма никакви бизнес отношения и без каквито и да било индикации, че някой някъде е пострадал финансово от дейността на БХК, разкрива сериозни основания да се предполага, че в дадения случай НАП се е поддала на политически натиск. Нещо повече, този натиск дойде от една неототалитарна партия, която действа на ръба на закона и често влиза в открит конфликт с основни принципи на политическата демокрация и правата на човека. Това хвърля сериозна сянка върху безпристрастността, насоките и методите на действие на НАП.

Данъчните проверки като средство за репресия не са нещо ново в България. БХК разполага с проверена информация, че през последните няколко години те са били използвани срещу неудобни на властите политически партии, неправителствени организации и бизнеси. В редица авторитарни режими по света те са изпитан метод за налагане на контрол върху критиците на властта. Ще припомним, че от самото начало на формирането на новото правителство, БХК неколкократно го подложи на публична критика във връзка с негови действия, които влизаха в остър конфликт с върховенството на правото и правата на човека.

Благодарим на всички, които ни подкрепиха!"

 

Както виждате, г-н Стоянов и БХК, от чието име ни пише, не си поплюват и показват, че освен правозащитници, могат да бъдат и правонападатели, когато нещо... В смисъл, когато трябва. Надяваме се, че след тази проява на "свобода на словото" БХК няма да ни вкара в списъка с медии и лица, които го дискриминират. Или ще ни изкара, ако вече сме там. Надяваме се също да бъде по-снизходителен, когато в бъдеще, поради заблуденост или разсеяност, пропуснем някоя изява на членове и сътрудници на БХК. Те са толкова многобройни, но в същото време и толкова благородни, че едва ли има български гражданин, който да си ляга или да се събужда без мисълта, че някъде там, за нас бди БХК. И да го каже някой - няма да му повярваме. Не е възможно, разбирате ли?!

Имаме обаче едно малко питане, за което предварително се извиняваме, ако по някакъв начин хвърля сянка върху ведрото лице на БХК. Ето го и него: Кой пострадал от грабежи и насилие възрастен човек в някое българско село е защитен от БХК досега? Ако не е нахално, посочете някакво име. Поне едно. Питаме не за да се заяждаме, а за да отразим този хуманен акт, а ако възрастният човек случайно не е починал вследствие на побой или брутално изнасилване, да направим жизнеутвърждаващ репортаж. За него и за БХК, естествено.

Ако отговорът изисква ненужно финансиране, като онази гнусотия с преводите на договори - може и да не ни се отговаря. Че кои сме ние да питаме, а?! Какво ще стане ако всеки започне да пита?! Седи си някой без работа, клати си краката и пита! Но да не се отплесваме.

Позволяваме си още една вметка, така да се каже. Сътрудникът Стоянов в своето изложение е направил някои констатации по адрес на НАП, прокуратурата и политически партии. Нашето справедливо питане е: защо сямо някои?! Трябвало е г-н Стоянов да направи разгърнат, мащабен ситуационен анализ и да постави на място всички, които са се разместили по някаква причина. Хайде, де! Ще искат от ВМРО-БНД финансова проверка на неправителствена организация! Къде се намират тия, бе?! Това е невиждана провокаци срещу НПО-тата от отворен тип въобще. Апартейд! Какво като БХК твърди, че няма нищо общо с политиката. Важното е, че има общо с когото трябва и това го задължава, или поне неговите сътрудници, да дават оценка на институции и политически формации. Тези оценки винаги са демократични и трябва да бъдат отразявани и приветствани подобаващо. Те не са някакви си мижави опорни точки, а истински тезиси.

На този етап ние, от Фрог нюз, направихме каквото можахме - публикувахме фундаменталното писмо на сътрудника Стоянов. Надяваме се това малко наше усилие да бъде оценено и в бъдеще от БХК да са по-снизходителни към такива заплеси като нас. Очевидно на младия Стоянов се възлагат големи надежди, щом му се поверяват отговорни мисии като писмото до Фрог нюз, например. Поласкани сме - честно. И респектирани в същото време от всевиждащия му поглед, който откри, сред морето от медии, точно тази, която се е отпуснала за миг, разсеяла, разхайтила или както искате да го наречете, и е пропуснала новина, свързана с БХК. Далеч ще отиде това момче, да знаете. Не е лошо началниците в БХК да се замислят за столовете си. Шегуваме се, разбира се. Със сигурност г-н Стоянов не е такъв човек... Нито те. Просто едни права бяха погребани заради други права - по-правилните. Затова и финансирането им е наред, както признава самият коварен и подъл НАП.


Фрог нюз

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 36| 15621 |14.03.2014 Оставки или камъни ще носят виновните за Лясковец? . 18| 16155 |13.03.2014 Кога ще изключат Станишев? . 17| 11623 |12.03.2014 Кой и защо атакува съдия по "Килърите" пред ВСС? . 18| 15775 |10.03.2014 Как Иван Алтънов пребори белгийските концесионери в София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads