Реклама / Ads
41| 8587 |21.01.2016 ГЛАСЪТ

Разкрилите скандала с ваксините не са анонимни, кажете ги

.
Сагата с ваксините се заплете като моряшки възел. Зам .-главният прокурор и шеф на ВАП Ася Петрова заяви категорично, че ваксините „Пентаксим “ и „Еувакс “ са внесени от Турция и впоследствие използвани в нарушение на законодателството ни. Здравният министър Петър Москов, чувствайки, че възелът го души, а постът под краката му се клати, светкавично започна да се оправдава основно в две посоки.
 
Първата, че петвалентната ваксина „Пентаксим “  не е опасна за здравето на децата, а втората, че „Еуваксът “, забранен в Европа заради високото съдържание на живак, не бил за хлапета, а за възрастни.

Щяхме да се чувстваме далеч по-спокойни, ако д-р Москов освен гол ентусиазъм, беше вложил и малко и/стина при опита да ни убеди, че всичко с него,  ведомството му и ваксините е наред. Медицинската тематика като цяло не е за всеки и с нея може да се спекулира лесно. Друг е въпросът, че пропуски по тази тема са недопустими за ресорните репортери, особено когато се касае за живота на децата ни.  Те трябваше първи да усетят кога  Москов им слага динена кора. Обясненията му от рода на това  как „Пентаксимът “  не е опасен, още повече обърка мислите на незнаещите. Пропуска се нещо много важно: дали е имало разрешение от Изпълнителната агенция по лекарствата  да бъде внесена и използвана в България. Другото са просто оправдания . От ИАЛ са категорични, че тя не може да се прилага у нас.  С „Еуваксът “ нещата са още по-сериозни. Разрешение  за употребата й не е дадено, защото е забранена в целия ЕС заради високото съдържание на живак. Да се слага на деца е направо престъпление. Внесена е обаче у нас с условието, че ще се използва за имунизационния  календар, сиреч за хлапета. Москов, обаче и дума не обелва за това.  „Къпе ни“ само с обяснението, че „Еуваксът “ щял да се прилага  на възрастни, евентуално и на бежанци. Само че в документацията пише друго! 

Фрог  нюз  беше първата медия, която в свое разследване  на 19 октомври м. г.  алармира за вноса на ваксината „Еувакс “.  Телевизии, вестници и радиа, обаче не проявиха кой знае какъв интерес към темата и се задоволиха да отразяват единствено реакциите на министър Петър Москов. Видимо ядосан, на 22 октомври той се нахвърли върху екипа ни със заплахата, че ще ни даде на съд. Зад разкритията на Фрог съзря „мръснишка “ атака към него, към здравното министерство и към националната сигурност. Упрекна ни, че зад всичко това стоят корпоративни интереси от фармацевтичния бранш. Набрал скорост, министърът  тотално  пресоли манджата като към заплахите към медията ни, прибави и тази, че Турция също била готова да заведе съдебен иск. За да докаже, че е недосегаем, здравният министър хукна с премиера Бойко Борисов да реже лентички из страната.

 

Същият ден, убедени, че темата с ваксините е от огромно значение за българските деца, както и че Москов ни заблуждава, внесохме два сигнала - до главния прокурор и до ДАНС. Съвсем очаквано от тяхна страна не последваха бързи действия. По-късно стана ясно, че държавното обвинение  е преценило, че трябва  да се търсят доказателства само за извършено административно нарушение. Затова и праща сигнала ни във Върховна административна прокуратура. По този начин магистратите, умишлено или не, отказват да ровят за престъпление. През това време от ДАНС упорито мълчат. Обичайно там е така, докато някой отгоре не  нареди, че е удачно да се действа. Екипът на  Фрог нюз обаче не се отказа и продължи да пише по темата почти ежедневно. Броят на публикациите ни достигна около 30.  Повечето медии обаче продължиха да игнорират темата и да се задоволяват с официалната позиция на здравното ведомство. Съвсем ясно се видя как нито една телевизия не попита Москов за ваксините при гостуванията му в студиата.  Междувременно на 29 октомври получихме писмо от ВАП, с което ни уведомяваха, че сигналът ни до прокуратурата е „присъединен към преписката по започнатата от ВАП  проверка“. Така стана ясно, че държавното обвинение се е самосезирало още в деня, в който е публикувано разследването в сайта.

 

Месец  след нашата публикация, на 19 ноември1  журналистката Валя Ахчиева  разкри в предаването „Открито“, че  „Пентаксимът “ също се използва у нас незаконно. Новите факти, обаче също не раздвижиха  службите ни. Междувременно се разбра, че прокуратурата  е ударила  на камък в опита си да се добере до конкретни данни по темата заради отказа на ИАЛ  да отговори на поставените й въпроси. Въпреки това Фрог продължихме  да търсим отговор на болезнените въпроси. Многократните  опити да разговаряме директно с Петър Москов, за да може лично да му ги зададем, удариха на камък. По-късно от една от медийните му изяви се разбра, че му е през „онази работа“ какво пише в сайта „Гошо и аз“. Подобно изявление би било достатъчно всеки политик и министър в правова държава да бъде отстранен веднага. Но не и у нас.

 

Здравното ведомство  запази мълчание, като със същото високомерно безразличие възнагради и Валя Ахчиева. 

Последва нов удар, когато се разбра, че БНТ прави всичко възможно да не излъчи втората част от разследването на колежката Ахчиева. Кашата стана още по-голяма, след като служители на МЗ  и  свидетели от разследването получиха  предизвестия за уволнение. Фрог  нюз веднага алармира за това. В този момент вече се включиха и други сайтове. Прокуратурата се задейства истински, когато медията ни пусна забраненото разследване на Валя Ахчиева  за износа на българска ваксина БЦЖ  за Турция.  От БНТ разбраха, че са сгафили на свой ред излъчиха скандалното разследване, за което генералният директор Вяра Анкова заслужи „Златен скункс“ от "Господари на ефира".

Междувременно разследването на Фрог нюз и това на Ахчиева бяха обединени и с тях се зае ВКП. Магистратите откриха ваксините „Еувакс “, разпитаха и куп свидетели във връзка с извършено престъпление -  създаване на фалшив  документ. Разровиха се и в документите на МЗ.  Паралелно с това ВАП забрани използването  на двете ваксини и това подейства на медиите като студен душ. Така новината изведнъж се оказа желана. Преписаха си я като своя, без да отбележат, че в основата на разкритията стои труд на техни колеги от друга медия. Същите колеги съдействаха и на депутата от БСП Желю Бойчев, който бе сред малцината политици, признали значимостта на проблема. Т.нар. големи медии дори не споменават, че месеци наред колегите Катя Илиева, Даниела Николова, Люба Кулезич, Валя Ахчиева и екипът й са упорствали в разкриване на фактите и трябваше да преодоляват десетки препятствия, че бяха заплашвани и обиждани публично. На тези журналисти дължим информирането на обществото по скандалния случай. Не казваме всичко това от суетност, а защото това е истината. Хубаво е да се знае.

 


 

 

Екип на Фрог нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 34| 13718 |18.01.2016 Българската овца: Борисов и Пеевски са невинни! . 37| 23819 |14.01.2016 Чрез сексуална вакханалия към погром на държавата . 24| 17219 |10.01.2016 Министър Румяна Бъчварова - новата мишена на Пеевски . 29| 18517 |09.01.2016 МВР падна на колене пред бандитите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads