Реклама / Ads
0| 6201 |25.04.2007 ГЛАСЪТ

Роди ме, мамо, в България, аз сам ще стана катаджия

.
В следствие на безброй многото катастрофи, предизвикани от пияни шофьори, някои медии подеха различни кампании с цел да се намали броя на жертвите и ранените по улиците. Дотук добре, обаче за така наречените катаджии, поредният шум около катастрофите и жертвите от тях, е добра възможност да покажат своята надменност и безнаказаност пред обикновените граждани.
 

За пореден път стана ясно, че полицейщината в органите на КАТ се е насадила трайно и не може да се изтръгне, въпреки редицата нови правила и норми, които гръмко обявяват, че ще спазват. Провежданите от тях хайки в различните райони на София, бяха поредния повод да се покаже на хората, колко безсилни и безпомощни са пред тази структура. Така например преди няколко седмици, пред Национална следствена служба, бе дислоциран един от многото полицейски автомобили, които спираха и проверяваха колите за нарушения. Основното, за което дебнеха органите на властта, които между другото не бяха КАТ-аджии, а от онези патрулиращи по улиците, които нямат право да пишат актове, беше употребата на алкохол. В други части на София по същия повод се бяха наредили доста полицейски коли. Оказва се обаче, че полицаите ни най малко се интересуват от това, какво е количеството на алкохол в кръвта на шофьорите, а по-скоро как могат да припечелят от тях. Повод за тези заключения са ситуации, в които така наречените органи на реда спирайки автомобил за проверка и държейки се арогантно с шофьора, отправят редица заплахи, от рода на “ако си пил и не казваш ще стане по-зле, сега ще викнем колегите от КАТ и ще ти направят проба”. И докато чакат органите, имащите право да направят проверката, увещават потърпевшия да признае, че е употребил алкохол, докато не са дошли КАТ-аджиите, защото тогава нямало да има връщане назад. И ако си признае, да почерпи и да си тръгне тихомълком. Ако пък попиташ колко време тябва да чакаш КАТ, троснатитят отговор е- "колкото трябва", и така можеш да останеш пленник за незнайно какъв период от време. Когато шофьорът обаче заяви смело, че няма проблем да чака КАТ, проверяващите ядосани му връщат документите със заплахата, че следващият път ще има акт, защото винаги можели да намерят повод.
Ако пък видят жена зад волана, минават на друга тактика като задават тъпи въпроси от рода на „какво работиш, а близките ти, кой ти купи колата”. Но явно това не е без повод, а просто разучават по този начин финансовото състояние и дали могат да изкрънкат от теб някой лев. След като изброят цял списък от нарушения, които си извършил, се оказва, че по думите им ти си най-големия престъпник, ако евентуално са те видяли да говориш без слушалки по телефона или си без колан (едно от основните нарушения, което и те самите правят). Не че съм против това да се спазват тези правила, но е дразнещ фактът, че органите на КАТ си придават важност, вменяват вина, развиват остроумните си разсъждения, вместо да пишат актове и да си изпълняват задълженията.
И така нахъсани да следят за нередности и пияни шофьори, органите на реда не могат да направят проверка, без да има заплашителен тон и досаден тормоз над гражданите, както и намеци за евентуално възнаграждение защото са те пуснали, тъй като винаги имало причина, ако искали да намерят нещо не в реда на нещата.
Получава се така, че в една правова и европейска държава, шофьорите и без да са нарушили някой закон, получават това, с което се разминават престъпниците, измъкнали се невредими от редица престъпления.
Оказва се, че ако някой блъсне друг и причини невъзвратими щети на това лице, може да се измъкне по един или друг начин, но ако нямаш нарушение и просто се прибираш след дълъг и уморителен работен ден у дома, можеш да станеш жертва на редица грубости от органите на реда, за това че си имал нещастието да бъдеш проверен в късните часове.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 26| 8523 |22.04.2024 Внимавайте какво ще ви кажат за пуделчетата, чекмеджетата и корупцията! От това зависи как ще живеем . 35| 45408 |20.04.2024 Защо 20 април не е национален празник: Познайте, какво щеше да стори Бенковски с Главчев и Борисов . 7| 6762 |19.04.2024 Хубаво е да си министър, дявол да го вземе! Новите отровители или какво е газлайтинг? . 25| 10406 |17.04.2024 Няма вече "Мутри, вън!". Има сделка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads